Επιλογή Σελίδας

Εμμηνόπαυση & Οστεοπόρωση

 

Εμμηνόπαυση εξ ορισμού, είναι η τελευταία έμμηνος ρύση. Όσο μεγαλώνει η ηλικία μιας γυναίκας, αυτό αποτελεί μόνιμη και μη αναστρέψιμη κατάσταση, όσον αφορά στο αναπαραγωγικό της σύστημα.

Η διάγνωση της εμμηνόπαυσης συμβαίνει μετά από 12 μήνες αμηνόρροιας και χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία συμπτωμάτων όπως :

– Διαταραχές εμμήνου ρύσεως
-Εξάψεις
-Ξηρότητα κόλπου, δυσπαρευνία
-Πρόσληψη βάρους
-Μαστωδυνία
-Κεφαλαλγία
-Αϋπνία
-Διαταραχές της διάθεσης και
-Κατάθλιψη

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Οι ορμονικές μεταβολές και τα κλινικά συμπτώματα εμφανίζονται σε μια περίοδο που οδηγεί στην εμμηνόπαυση, η οποία ξεκινά αρκετά χρόνια πριν και καλείται κλιμακτήριος ή περιεμμηνόπαυση.

Η οστεοπόρωση είναι μια σκελετική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από απώλεια οστικής μάζας, επιδείνωση της μικροαρχιτεκτονικής και μείωση της ποιότητας του οστού, που οδηγούν σε αύξηση του κινδύνου αυτόματου κατάγματος. Μία στις τρεις γυναίκες μετά την  εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανίσει την πάθηση.

Η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας που σχετίζεται με την ποιότητα του οστού. Οι κύριοι καθοριστικοί παράγοντες της μέγιστης οστικής μάζας και της ποιότητας του οστού, φαίνεται ότι είναι γενετικοί. Πολλοί πολυμορφισμοί γονιδίων που επηρεάζουν τα οστά, έχουν αναγνωριστεί.

Η πιο διαδεδομένη μέθοδος διάγνωσης της οστεοπόρωσης είναι η διπλής ενέργειας απορροφησιομετρία με ακτινοβολία (Dual-energy X-ray Absorptiometry – DXA) της οσφυϊκής μοίρας της σπονδυλικής στήλης ή του ισχίου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) έχει θεσπίσει κριτήρια για την DXA και αυτή η εξέταση αποτελεί τη μόνη δοκιμασία που έχει επικυρωθεί επίσημα για την διάγνωση της οστεοπόρωσης.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Η οστική μάζα της ασθενούς συγκρίνεται με τη μέση οστική μάζα νέων, υγιών γυναικών και υπολογίζεται έτσι το Τ-score. Οι κατηγορίες του T-score είναι : φυσιολογικό, οστεοπενία και οστεοπόρωση.

Ο γυναικολόγος θα σας δώσει κατευθυντήρια γραμμή για το τι να κάνετε, καθώς με τις σύγχρονες θεραπευτικές δυνατότητες, μπορεί να επιτευχθεί η αναστολή της επιπλέον οστικής απώλειας, η αύξηση της οστικής μάζας και η μείωση της πιθανότητας κατάγματος.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τις Πολυκυστικές Ωοθήκες & τον Έλεγχο Υπογονιμότητας 

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ