Επιλογή Σελίδας

Διαγνωστική απόξεση, η απόξεση της ενδομήτριας κοιλότητας, για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς λόγους, είναι μία επεμβατική διαδικασία κατά την οποία αφαιρείται ιστός από το εσωτερικό της μήτρας με τη χρήση ειδικών χειρουργικών εργαλείων.

Ποιες είναι οι ενδείξεις που συνιστούν μια απόξεση:

– Μηνορραγία
– Μητρορραγία
– Τραχηλικοί ή ενδομήτριοι πολύποδες
– Μη φυσιολογικά κύτταρα ενδομητρίου στο τεστ Παπανικολάου
– Παλίνδρομη κύηση ή αποβολή

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Η διαγνωστική απόξεση πραγματοποιείται σε γυναικολογικό κρεβάτι, όπως όταν γίνεται ένα τεστ Παπ. Ο τράχηλος της μήτρας διανοίγεται λίγα χιλιοστά ήπια. Λαμβάνεται δείγμα προς βιοψία από την ενδομήτρια κοιλότητα. Ο τράχηλος κλείνει μόνος του -σύντομα- μετά το τέλος της επέμβασης.

Δεν γίνονται τομές ούτε και χρειάζονται ράμματα και η διάρκεια της επέμβασης, ανάλογα την περίπτωση, διαρκεί κατά μέσο όρο 15-20 λεπτά.

Μετά την επέμβαση η ανάρρωση είναι σύντομη. Μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας μέσα σε 1-2 ώρες αφού γίνει έλεγχος για τυχόν αιμορραγία ή άλλα προβλήματα. Μπορείτε να πιείτε νερό περίπου μία ώρα μετά την επέμβαση και να φάτε κάτι ελαφρύ. Χορηγείται κατάλληλη αναλγητική και αντιβιοτική αγωγή.

Μια μικρή αιμορραγία από τον κόλπο είναι αναμενόμενη. Συνήθως, η ποσότητα του αίματος είναι λιγότερη από ότι μία περίοδος. Το αίμα αρχικά είναι ζωηρό κόκκινο αλλά με την πάροδο του χρόνου γίνεται καφέ σκούρο και συνήθως σταματά μετά από 7-10 ημέρες. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται από την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα.

Η διαγνωστική απόξεση είναι μία εξαιρετικά ασφαλής διαδικασία. Τα δείγματα του ιστού στέλνονται σε ειδικό εργαστήριο (παθολογοανατομικό) και εξετάζονται για παρουσία: ενδομήτριου πολύποδα, κακοήθειας, υπερπλασίας του ενδομητρίου (προκαρκινική κατάσταση που προκαλεί πάχυνση του ενδομητρίου).

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Σε κάποιες περιπτώσεις αντί για τη διαγνωστική απόξεση ο ιατρός μπορεί να σας συστήσει την λήψη βιοψίας στο ιατρείο με ειδική πλαστική συσκευή (pipelle de Cornier). Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ήπιο αίσθημα πίεσης, χωρίς πόνο συνήθως και γίνεται με ασφάλεια στο ιατρείο.

Προτείνεται επανεξέταση σε 2-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση, ώστε να λυθούν τυχόν απορίες και να συζητηθούν τα αποτελέσματα των εξετάσεων (βιοψίας).

Tip: Ενηεμρωθείτε σχετικά με την Διακοπή Κύησης

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ