Επιλογή Σελίδας

Η εμμηνόπαυση, δηλαδή η οριστική διακοπή της εμμήνου ρήσεως της γυναίκας, χωρίζεται σε φυσική (αναστολή της ωρίμανσης τον ωαρίων) και σε χειρουργική (αφαίρεση των ωοθηκών). Ο χρόνος εμφάνισής της είναι ανεξάρτητος από το χρόνο εμφάνισης της πρώτης περιόδου και συνήθως εμφανίζεται στα 51,5 ± 3,5 έτη.

Τα συμπτώματα που εμφανίζονται, στο μεγαλύτερο βαθμό οφείλονται στις ορμονικές μεταβολές της εμμηνόπαυσης. Ας τα δούμε ώμος ένα προς ένα, και θα αναλύσουμε τα σημαντικότερα.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

1. Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις: Οφείλονται σε αγγειοκινητικές διαταραχές, πρόκειται για ένα αίσθημα θερμότητας το οποίο ξεκινά από το λαιμό και το κεφάλι επεκτεινόμενο σαν κύμα σε όλο το σώμα. Το βράδυ προκαλείται εφίδρωση και συχνά αυπνία στις γυναίκες. Μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε έτη μετά την κλιμακτήριο.

2. Ατροφία: Ατροφία του κόλπου, της ουροδόχου κύστης και της ουρήθρας που οδηγεί σε ξηρότητα, κνησμό, δυσπαρεύνια και δυσουρικά ενοχλήματα.

3. Καρδιαγγειακά προβλήματα – Εγκεφαλικά επεισόδια: Συνήθως εμφανίζονται αθηρωματώδεις αγγειακές βλάβες οφειλόμενες στην απώλεια της προστατευτικής δράσεις τον οιστρογόνων.

4. Ψυχοσωματικά: Ενδέχεται να πυροδοτηθούν από την κλιμακτήριο. Πρόκειται για διαταραχές της σεξουαλικότητας αλλά και διαταραχές όπως άγχος, ευερεθιστότητα, Κατάθλιψη, αϋπνίες κλπ.

5. Οστεοπόρωση: προσοχή κίνδυνος αυτόματου κατάγματος.

6. Σύνδρομο ώμου- βραχίονα

7. Επιπέδωση θηλών

8. Ξηροδερμία και τραχύτητα δέρματος

9. Απώλεια μυϊκού τόνου

10. Πυκνότερη τριχοφυΐα εφηβαίου

11. Οσφυαλγία

12. Απώλεια δοντιών

13. Λέπτυνση τριχών και απώλεια λάμψης προσώπου

14. Πρόπτωση μήτρας και ουρολοιμώξεις

Όπως και σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, έτσι και στην εμμηνόπαυση, σημαντικό ρόλο παίζει η σωστή διατροφή και η διακοπή του καπνίσματος. Διατροφή χαμηλή σε λιπαρά και πλούσια σε βιταμίνες θα έχει σαν αποτέλεσμα και την απώλεια βάρους. Πράγμα ευεργετικό για τα οστά και την καρδιά.

Χορήγηση ασβεστίου και βιταμίνης D, καθώς και γυμναστική μπορούν να προλάβουν ακόμα και πιθανά μελλοντικά κατάγματα. Έχει διαπιστωθεί ότι η γυμναστική συμβάλει και στην ελάττωση τον καρδιαγγειακών επεισοδίων.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Οι γυναίκες δεν πρέπει να ξεχνούν ακόμα και στην εμμηνόπαυση να εξετάζονται κάθε χρόνο. Απαραιτήτως : Test Pap, επισκόπηση, γυναικολογική εξέταση, υπέρηχος έσω γεννητικών οργάνων και ψηλάφηση μαστών. Είναι η κλασική τετράδα, που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο από όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως. Από εκεί και ύστερα στης εμμηνοπαυσιακές σε αυτή την τετράδα προστίθενται η μαστογραφία (από τα 35 έτη σε όλες) και η μέτρηση οστικής μάζας.

Τέλος, όσον αφορά στην αντιμετώπιση τον συμπτωμάτων, υπάρχουν λύσεις. Ενδεικτικά, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, η χρήση ειδικών λιπαντικών πριν την σεξουαλική επαφή που ανακουφίζουν από μεμονωμένα συμπτώματα κάθε φορά, κ.α..

Η χρήση φαρμάκων, εάν αυτή κριθεί απαραίτητη, πρέπει να γίνεται πάντα σε συνεργασία με τον γυναικολόγο και με γνώμονα την ασφάλεια της γυναίκας. Η επιλογή του σωστού σκευάσματος, από τον ιατρό και μόνο, είναι πολύ σημαντική λόγο της ενοχοποιήσεις πολλών από αυτά για την εμφάνιση καρκίνου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ