menopauzës….   përcaktimit, është periudha e fundit menstruale. Ndërsa një grua plaket, kjo është një gjendje e përhershme dhe e pakthyeshme e sistemit të saj riprodhues.

Diagnoza e menopauzës ndodh pas 12 muajsh nga amenorrea dhe karakterizohet nga një sërë simptomash si:

disordersrregullime menstruale
Ndezje të nxehta
Tharje vaginale, siklet
Shtimi i peshës
Mastodoni
Dhimbje koke
Pagjumësia
ordersrregullime të gjendjes shpirtërore dhe
Depresioni

Ndryshimet hormonale dhe simptomat klinike ndodhin në një periudhë që çon deri në menopauzë, e cila fillon disa vjet më parë dhe quhet klimakterik ose perimenopauzë.
Osteoporoza është një çrregullim skeletor që karakterizohet nga humbja e eshtrave, përkeqësimi i mikroarkitekturës dhe ulje në cilësinë e kockave, duke çuar në një rrezik të shtuar të frakturës automatike. Një në tre gra pas menopauzës mund të zhvillojë gjendjen.

Mosha është një faktor i rëndësishëm që lidhet me cilsinë e kockave. Përcaktuesit kryesorë të masës maksimale të kockave dhe cilësisë së kockave duket se janë gjenetike. Janë identifikuar shumë polimorfizma kockash të gjeneve.
Metoda më e zakonshme për diagnostikimin e osteoporozës është Absorptiometria me rreze X me energji të dyfishtë (DXA) të shtyllës lumbale ose hip. Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) ka vendosur kritere për DXA dhe ky test është i vetmi test që është vërtetuar zyrtarisht për diagnostikimin e osteoporozës.

Masa kockore e pacientit është krahasuar me masën mesatare të kockave të grave të reja, të shëndetshme dhe llogaritet rezultati T. Kategoritë e pikëve T janë: normale, osteopenia dhe osteoporoza.

Gjinekologu do t’ju japë një udhëzim se çfarë të bëni, pasi me opsionet moderne terapeutike, mund të arrihet të pengoni humbjen shtesë të kockave, të rritni masën e kockave dhe të zvogëloni mundësinë e frakturës.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ