Επιλογή Σελίδας

Και ξαφνικά νιώθετε ένα κύμα να σας σαρώνει, κι αντιλαμβάνεστε πως οι εξάψεις είναι μέρος της καθημερινότητάς σας!

Η κλιμακτήριος, η  μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη αναπαραγωγική φάση, είναι ένα από τα πιο κομβικά διαστήματα στη ζωή μιας γυναίκας.

Η εμμηνόπαυση, είναι η τελευταία έμμηνος ρύση της γυναίκας. Μοιράζει την κλιμακτήριο σε προεμμηνόπαυση και σε μετεμμηνόπαυση. Σε ορισμένες μάλιστα γυναίκες μπορεί να συμβεί πολύ νωρίτερα, από το 40ο ακόμα έτος.

Συχνά οι εξάψεις, μας ειδοποιούν για κάτι τέτοιο, καθώς είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα. Το 75% των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών, όπως και εκείνων που υποβλήθηκαν σε ωοθηκεκτομή για λόγους υγείας, βιώνουν έντονες ενοχλήσεις. Αυτές μπορεί να διαρκέσουν από ένα ή μπορεί να ξεπεράσουν και τα πέντε χρόνια!

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Η έξαψη, ένα αίσθημα θερμότητας  ή καύσου ξεκινά από το πρόσωπο, περνά στο λαιμό και καταλήγει στο στήθος. Το δέρμα γίνεται συνήθως κόκκινο και κολλώδες. Σχεδόν αμέσως έρχεται ένα κύμα έντονης εφίδρωσης σε όλο το σώμα ή ανά περιοχή.

Μπορεί να προηγηθεί κάτι σαν πονοκέφαλος ή και ένα αίσθημα παλμών. Η διάρκεια των επεισοδίων  ποικίλει σε διάρκεια η συχνότητα. Αφορμή μπορεί να είναι το θερμό περιβάλλον, η κατανάλωση ζεστών ροφημάτων και αλκοόλ, η συναισθηματική φόρτιση.

Η αιτιολογία των εξάψεων δεν έχε διευκρινιστεί. Στις περιπτώσεις αφαίρεσης των ωοθηκών σχετίζεται με τα επίπεδα των οιστρογόνων. Σημαντικό ρόλο φαίνεται ότι παίζουν επίσης  η νορεπινεφρίνη και η σεροτονίνη, ουσίες που επηρεάζουν το θερμορρυθμιστικό κέντρο του εγκεφάλου.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες έχουν συχνά επεισόδια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κακή ποιότητα ύπνου, κόπωση και σε ορισμένες περιπτώσεις αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Είναι πολύ δύσκολο  να συγκεντρωθούν, πιθανή μορφή η απώλεια πρόσφατης μνήμης. Μπορεί να βιώσουν εκνευρισμό, ευερεθιστότητα ή νευρικότητα και σε κάποιες περιπτώσεις μέχρι καταθλιπτικό σύνδρομο.

Τι μπορείτε να κάνετε

Θεραπεία για τις εξάψεις υπάρχει διαθέσιμη, θα σας συμβουλεύσει εξατομικευμένα ο γιατρός σας. Από την πλευρά σας, θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ, τα πικάντικα φαγητά, τα ζεστά, να ελαχιστοποιήσετε ή να κόψετε το κάπνισμα. Επιπλέον, να ξεκινήσετε καθημερινή άσκηση, να αποφεύγετε τα θερμά μέρη, να μην ντύνεστε υπερβολικά ζεστά, να διατηρείτε το δωμάτιο σας δροσερό, ειδικά τη νύχτα.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Η γυναίκα που μπαίνει στην κλιμακτήριο μπαίνει σε μια μεταβατική περίοδο. Μα αυτή είναι απόλυτα φυσιολογική και μαθαίνει να τη διαχειρίζεται. Μπορεί ο τρόπος ζωής της να χρειαστεί να αλλάξει. Όμως η σωστή ενημέρωση, η κατανόηση, η καλή συντροφιά και οι καθημερινές δραστηριότητες ή χόμπι, θα βοηθήσουν στη διατήρηση της καλής διάθεσης.

Θα συνεχίσετε όπως και πριν να απολαμβάνετε πράγματα στην καθημερινότητά σας, που σας ευχαριστούν, σας γεμίζουν με αισιοδοξία και αίσθημα αυτοπεποίθησης!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ