Επιλογή Σελίδας

Ως κολπίτιδα ορίζεται η φλεγμονή του κόλπου, που συνήθως οφείλεται σε μικρόβια. Οι κολπίτιδες είναι το πιο συχνό γυναικολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και ένας από τους πιο συνήθεις λόγους που επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους.

Κυτταρολυτική κολπίτιδα

Οφείλεται στην αυξημένη ανάπτυξη του κολπικού γαλακτοβάκιλου. Η επακόλουθη αύξηση της οξύτητας στο ΡΗ του κόλπου προκαλεί την παραγωγή μιας χαρακτηριστικής παχύρρευστης λευκωπής έκκρισης. Στην κλινική συμπτωματολογία περιλαμβάνονται ο κνησμός κι η δυσπαρεύνια, ανάλογα με τη μυκητιασική κολπίτιδα.

Μη ειδική βακτηριδιακή κολπίτιδα

Πρόκειται για κοινή πάθηση που συχνά παραβλέπεται. Οφείλεται σε διάφορα μικρόβια που δύναται να υπάρχουν σε ασυμπτωματικές γυναίκες στην φυσιολογική κολπική χλωρίδα. Το συχνότερο όμως αίτιο είναι ο αιμόφιλος του κόλπου. Κλινικά χαρακτηριστική είναι η άνοδος του κολπικού ΡΗ και κυρίως η “οσμή ψαριού”.

Στην ανάπτυξη μη ειδικής βακτηριδιακής κολπίτιδας ενέχονται διάφοροι παράγοντες κινδύνου. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται το κάπνισμα, σεξουαλικές συνήθειες, η ανεύρεση αντισωμάτων κατά του ιού του απλού έρπητα 1 και 2 και άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Μυκητιασική κολπίτιδα

Η μυκητιασική κολπίτιδα αποτελεί τη συχνότερη κολπίτιδα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Υπολογίζεται ότι μέχρι και το 75% των γυναικών θα αντιμετωπίσει ένα επεισόδιο κατά τη διάρκεια της ζωής τους, ενώ το 45% δύο ή περισσότερα κάθε χρόνο. Συχνότερο αίτιο αποτελεί η Candida albicans που είναι υπεύθυνη για το 85-90% των μυκητιασικών κολπίτιδων. Ανευρίσκεται δε τόσο συχνά στο κολπικό έκκριμα ασυμπτωματικών γυναικών που σχεδόν θεωρείται φυσιολογικό συστατικό της κολπικής μικροβιακής χλωρίδας.

Ασθενείς με μυκητιασική κολπίτιδα είναι δυνατό να εμφανίζουν ερεθισμό, ερυθρότητα, κνησμό και δυσπαρεύνια, οίδημα της περιοχής ιδίως της εισόδου του κόλπου. Χαρακτηριστική είναι η εμφάνιση τυροειδών εκκρίσεων ή εκκρίσεων όπως το “κομμένο γάλα”. Η διάγνωση τίθεται από το ιστορικό, την κλινική συμπτωματολογία και την εξέταση. Διαγνωστική μπορεί να είναι και η εξέταση κατά Παπανικολάου. Η καλλιέργεια του κολπικού εκκρίματος αποδεικνύει το είδος του μύκητα και πιο συχνά την Candida albicans.

Τριχομοναδική κολπίτιδα

Οφείλεται στο σεξουαλικά μεταδιδόμενο μαστιγοφόρο πρωτόζωο trichomonas vaginalis. Το ποσοστό μετάδοσης είναι ιδιαιτέρως υψηλό. Χαρακτηριστικά το 70% των ανδρών έρχονται σε επαφή με τη νόσο μετά από μια απλή επαφή μια γυναίκα-φορέα. Η τριχομοναδική κολπίτιδα είναι δυνατό να παραμένει ασυμπτωματική. Κύρια όμως παρατηρούνται άφθονα, πυώδη, δύσοσμα κολπικά υγρά, δυσουρία, δυσπαρεύνια και αιδοιοκολπικός ερεθισμός. Χαρακτηριστική είναι η ύπαρξη κηλιδώδους αιμορραγικής κολπίτιδας (αιμορραγικές πετέχειες στα κολπικά τοιχώματα), με επέκταση και στον τράχηλο (δίκην “φράουλας”). To pH των κολπικών εκκρίσεων είναι συνήθως υψηλότερο του 5, ενώ η άμεση μικροσκόπηση αποκαλύπτει τις κινούμενες τριχομονάδες και αυξημένο αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων.

Μεικτές κολπίτιδες

Μια σειρά μικροοργανισμών όπως χλαμύδια και μυκοπλάσματα ή και άλλα μικρόβια μόνα ή σε συνδυασμούς είναι δυνατό να προκαλέσουν κολπίτιδες, χωρίς ειδική συμπτωματολογία. Μια πλήρης έρευνα στο πλαίσιο και άλλων καταστάσεων π.χ. στείρωση, αποβολές, θα αποκαλύψει το αίτιο.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΕΝΙΚΑ

Ο συχνός καθαρισμός της περιοχής (αφού πρώτα έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας) είναι το άλφα και το ωμέγα για την πρόληψη τον κολπίτιδων. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται πάντα με φορά από τον κόλπο προς τον πρωκτό και όχι αντίθετα για να μη μεταφέρονται μικρόβια. Η χρίση ισχυρών αντισηπτικών (Βetadinε) πρέπει να αποφεύγετε διότι διαταράσσει την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου και τα αποτελέσματα είναι αντίθετα από τα αναμενόμενα.

Στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα σκευασμάτων (σαπούνια, κολπικές πλύσεις κλπ) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και είναι ειδικά για την ευαίσθητη περιοχή. Πρέπει να αποφεύγετε η παραμελημένη χρήση διαφόρων αντικειμένων όπως π.χ. κολπικών ταμπόν, καθώς και καλό είναι να προτιμάτε βαμβακερά εσώρουχα που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Στη θάλασσα αφού βγείτε από το νερό, μην παραμείνετε για πολλή ώρα με βρεγμένο μαγιό. Να ξαπλώνετε πάντα πάνω στην πετσέτα ή στην ψάθα σας και να αποφεύγετε την άμεση επαφή με την άμμο. Κατά τη σεξουαλική επαφή, χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό. Μη χρησιμοποιείτε ποτέ ξένα εσώρουχα ή πετσέτες. Προσοχή στης δημόσιες τουαλέτες.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΓΕΝΙΚΑ

Σχεδόν πάντα είναι απαραίτητη η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής και υπάρχουν περιπτώσεις που ανάλογα με το αίτιο, αγωγή πρέπει να λάβει και ο σύζυγος. Η φαρμακευτική αγωγή ποικίλη από κρέμες για τοπική επάλειψη έως χάπια για από του στόματος χορήγηση. Υπάρχουν φορές που χρησιμοποιούνται τοπικά στεροειδή για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ