Επιλογή Σελίδας

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Ενώ στο παρελθόν αυτές οι ασθένειες αναφέρονταν με την παραπάνω ορολογία, ή ως αφροδίσια νοσήματα, τα τελευταία χρόνια ο όρος σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις προτιμάται.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη είναι ένας ευρύτερος όρος απ’ ό,τι το σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Μια λοίμωξη είναι μια αποίκιση από ένα παρασιτικό είδος.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Σε μια λοίμωξη ή ασθένεια το άτομο οδηγείται σε μειωμένη ή μη φυσιολογική λειτουργία. Και στις δύο περιπτώσεις η κατάσταση μπορεί να μην παρουσιάζει σημάδια ή συμπτώματα. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί από ένα ΣΜΝ μέχρι να εξεταστούν ή να αρχίσουν να εμφανίζουν συμπτώματα της νόσου.

Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

Σε γενικές γραμμές πάντως, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι αν ένα άτομο έχει προσβληθεί από ένα ΣΜΝ. Για παράδειγμα χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη, έρπητα των γεννητικών οργάνων. Τότε το νόσημα διαβιβάστηκε μέσω της σεξουαλικής επαφής.

To σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας (AIDS) είναι νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV). Ο ιός και η νόσος αναφέρονται συχνά μαζί ως HIV/AIDS. Δεν υπάρχει θεραπεία ίασης ή προληπτικό εμβόλιο.

Η πρόληψη είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση ανίατων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Όπως ο ιός HIV και ο έρπης. Κλινικές σεξουαλικής υγείας αγωνίζονται για την προώθηση της χρήσης των προφυλακτικών και της προβολής των ομάδων υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, πιθανή μετάδοση της νόσου μπορεί να συμβεί ακόμα και με ένα προφυλακτικό!

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της σεξουαλικής μετάδοσης των ΣΜΝ είναι να αποφεύγεται η επαφή με μέλη του σώματος ή υγρά που μπορεί να οδηγήσουν σε μεταφορά από τον ένα σύντροφο στον άλλο.
Στην ιδανική περίπτωση, οι δύο σύντροφοι θα πρέπει να εξετάζονται για ΣΜΝ πριν από την έναρξη της σεξουαλικής επαφής. Ειδικά όταν ο ένας από τους δύο είχε επαφή και με κάποιον άλλο.

Πολλές λοιμώξεις δεν ανιχνεύονται αμέσως μετά την έκθεση, έτσι μεσολαβεί αρκετό χρονικό διάστημα μεταξύ των πιθανών εκθέσεων και των εξετάσεων, ώστε αυτές να είναι ακριβείς. Ορισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ιδιαίτερα ορισμένοι ανθεκτικοί ιοί, όπως ο ιός HPV, μπορεί να μην ανιχνευτεί με τις τρέχουσες ιατρικές διαδικασίες.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με τον Hpv, Κονδυλώματα, Τεστ Παπ και την Κολποσκόπηση

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ