Sëmundjet seksualisht të transmetueshme (STD) quhen sëmundje ose infeksione që transmetohen nga një person në person përmes sjelljes seksuale.
Ndërsa në të kaluarën këto sëmundje referoheshin nga terminologjia e mësipërme, ose si sëmundje afrodiziake, vitet e fundit preferohet termi infeksione seksualisht të transmetueshme.

Infeksioni i transmetueshëm seksual është një term më i gjerë se sëmundja seksualisht e transmetueshme. Një infeksion është një kolonizim i një specie parazitare.
Në një infeksion ose sëmundje personi është zvogëluar ose anormal. Në të dy rastet gjendja mund të mos ketë shenja ose simptoma, kështu që shumica nuk janë të vetëdijshëm që janë infektuar me CNS derisa të ekzaminohen ose të fillojnë të tregojnë simptoma të sëmundjes.

INë përgjithësi, megjithatë, mund të supozohet se nëse një person është i prekur nga një sëmundje sëmundjeje sëmundjeje, p.sh. Klamidia, gonorrea, sifilisi, herpesi gjenital, atëherë sëmundja u transmetua përmes marrëdhënieve seksuale.
Sindromi i Përvetësuar i imunitetit (SIDA) është një sëmundje e sistemit imunitar të njeriut të shkaktuar nga virusi i imunitetit të njeriut (HIV). Virusi dhe sëmundja shpesh quhen së bashku HIV / AIDS. Nuk ka asnjë vaksinë shëruese ose parandaluese.

Parandalimi është çelësi për trajtimin e sëmundjeve seksuale të pashërueshme, të tilla si HIV dhe herpes. Klinikat e shëndetit seksual përpiqen të promovojnë përdorimin e prezervativëve dhe promovimin e grupeve me rrezik të lartë. Sidoqoftë, transmetimi i mundshëm i sëmundjes mund të ndodhë edhe me prezervativ!
Mënyra më efektive për të parandaluar infektimin nga IST seksualisht është të shmangni kontaktin me pjesët e trupit ose lëngjet që mund të çojnë në transferimin nga njëri partner tek tjetri.

Në mënyrë ideale, të dy partnerët duhet të kontrollohen për STD para fillimit të marrëdhënieve seksuale, veçanërisht kur njëri prej tyre ka pasur kontakte me një tjetër.

Shumë infeksione nuk zbulohen menjëherë pas ekspozimit, kështu që kërkon një kohë të gjatë midis raporteve të mundshme dhe testeve të jenë të sakta. Disa sëmundje seksualisht të transmetueshme, veçanërisht disa viruse rezistente, siç është HPV, nuk mund të zbulohen me procedurat aktuale mjekësore.

Sëmundjet seksualisht të transmetueshme

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ