Επιλογή Σελίδας

Ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ονομάζουμε της ασθένειες εκείνες που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσο του sex, είτε αναφερόμαστε σε κολπικό, είτε σε πρωκτικό, είτε σε στοματικό.

Υπάρχουν γύρω στα 20 διαφορετικά τέτοια νοσήματα αλλά θα αναφέρουμε εδώ τα ποιο γνωστά στο ευρύ κοινό. Αυτά είναι: AIDS, Ηπατίτιδα Β – C, Οξυτενή Κονδυλώματα – (HPV), Σύφιλη, Γονόρροια, Χλαμύδια, Τριχομoνάδες, Ουρεόπλασμα, Μύκητες, Μυκόπλασμα, έρπης.

Τα συμπτώματα (ασυνήθιστη έκκριση υγρών από τον κόλπο, φαγούρα, καύσος η πόνος κατά την επαφή ή την ούρηση, εξάνθημα ή πληγή, άσχημη μυρωδιά κλπ.) σε πολλά από αυτά τα νοσήματα είναι πανομοιότυπα, με αποτέλεσμα καμιά φορά να είναι δύσκολη η διάγνωση ιδιαίτερα αν δεν γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Εκτός αυτού θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι μπορούν να συνυπάρχουν 2 ίσος και 3 ταυτόχρονα.

Προσοχή!!! Οι εγκυμονούσες πρέπει στον προγεννητικό έλεγχο να κάνουν όλες της απαραίτητες εξετάσεις ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση να φέρουν κάποιο από αυτά τα νοσήματα. Ο λόγος είναι ότι κατά τον φυσιολογικό τοκετό αλλά και την καισαρική τομή, κάποια από αυτά έχουν την ικανότητα να μολύνουν το νεογνό, καθώς και κάποια άλλα να προκαλέσουν αιμορραγίες, ακόμα και αποβολή του κυήματος.

Ο μόνος 100% αποτελεσματικός τρόπος να μην μολυνθεί κάποιος, είναι η αποφυγή της σεξουαλικής επαφής (πράγμα που όλοι ξέρουμε καλά ότι δεν γίνεται). Ως δεύτερη επιλογή είναι η μονογαμική σχέση που και πάλι δεν διασφαλίζει πλήρως κάποιον. Για να αντιληφθούμε την σοβαρότητα του θέματος, θα πρέπει να πούμε ότι ακόμα και το γνωστό σε όλους μας προφυλακτικό δεν μας καλύπτει 100%. Πάντοτε συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και δεν εφησυχάζουμε με την γνώμη συγγενών, φίλων, της γειτονίας ή του φαρμακοποιού μας.

Τέλος όσων αφορά την πρόληψη:

  1. Σωστή χρίση προφυλακτικού
  2. Μείωση ερωτικών συντρόφων
  3. Μονογαμική σχέση
  4. Εμβολιασμός
  5. Σωστή καθαριότητα μετά την επαφή
  6. Αποφυγή δερματικής επαφής όσων αυτό είναι εφικτό
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ