Επιλογή Σελίδας

Ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ονομάζουμε της ασθένειες εκείνες που μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω του σεξ. Αυτό περιλαμβάνει όλες τις μορφές, οπότε αναφερόμαστε σε κολπικό, πρωκτικό, ή και σε στοματικό σεξ.

Υπάρχουν γύρω στα 20 διαφορετικά τέτοια νοσήματα στο σεξ, αλλά θα αναφέρουμε εδώ τα πιο γνωστά στο ευρύ κοινό. Αυτά είναι: AIDS, Ηπατίτιδα Β–C, Οξυτενή Κονδυλώματα-(HPV), Σύφιλη, Γονόρροια, Χλαμύδια, Τριχομoνάδες, Ουρεόπλασμα, Μύκητες, Μυκόπλασμα, Έρπης.

Τα συμπτώματα, όπως ασυνήθιστη έκκριση υγρών από τον κόλπο, φαγούρα, καύσος ή πόνος κατά την επαφή ή την ούρηση, εξάνθημα ή πληγή, άσχημη μυρωδιά, είναι κοινά. Σε πολλά μάλιστα από αυτά τα νοσήματα που μεταδίδονται με το σεξ, μπορεί να είναι και πανομοιότυπα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καμιά φορά να είναι δύσκολη η διάγνωση, ιδιαίτερα αν δεν γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις. Εκτός αυτού θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι μπορούν να συνυπάρχουν δύο ίσως και τρία συμπτώματα ταυτόχρονα.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Προσοχή για τις εγκυμονούσες! Στον προγεννητικό έλεγχο οφείλουν να κάνουν όλες της απαραίτητες εξετάσεις, ώστε να αποκλειστεί η περίπτωση να φέρουν κάποιο από αυτά τα νοσήματα. Ο λόγος είναι ότι κατά τον φυσιολογικό τοκετό αλλά και την καισαρική τομή, κάποια από αυτά έχουν την ικανότητα να μολύνουν το νεογνό. Επιπλέον, κάποια άλλα μπορεί να προκαλέσουν αιμορραγίες, ακόμα και αποβολή του κυήματος.

Ο μόνος 100% αποτελεσματικός τρόπος να μην μολυνθεί κάποιος, είναι η αποφυγή της σεξουαλικής επαφής. Φυσικά, όλοι γνωρίζουμε καλά πως αυτό δεν γίνεται!. Ως δεύτερη επιλογή είναι η μονογαμική σχέση, που και πάλι δεν διασφαλίζει πλήρως κάποιον. Για να αντιληφθούμε την σοβαρότητα του θέματος, θα πρέπει να πούμε ότι ακόμα και το γνωστό σε όλους μας προφυλακτικό δεν μας καλύπτει 100%. Πάντοτε συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας και δεν εφησυχάζουμε με την γνώμη συγγενών, φίλων, της γειτονιάς ή του φαρμακοποιού μας.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Τέλος όσων αφορά την πρόληψη για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, προσέχουμε πάντοτε τα ακόλουθα:

  1. Σωστή χρήση προφυλακτικού
  2. Μείωση ερωτικών συντρόφων
  3. Μονογαμική σχέση
  4. Εμβολιασμός
  5. Σωστή καθαριότητα μετά την επαφή
  6. Αποφυγή δερματικής επαφής όσο αυτό είναι εφικτό
ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ