Επιλογή Σελίδας

Τα ζευγάρια που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί και αντιμετωπίζουν δυσκολίες, γίνονται αποδέκτες καθημερινά ενός καταιγισμού πληροφοριών, άλλοτε έγκυρων κι άλλοτε όχι.

Η περίοδος των προσπαθειών τεκνοποίησης είναι όπως αντιλαμβάνεστε φορτισμένη συναισθηματικά και για τους δύο, οπότε καλό είναι οι πληροφορίες που παίρνουν οι υποψήφιοι γονείς από παντού, να έχουν επιστημονική βάση και τεκμηρίωση.

Ας δούμε μερικά καυτά ερωτήματα που τίθενται συχνά και χρήζουν απάντησης.

-Σε ποιον από τους δύο οφείλεται τις περισσότερες φορές;

Όταν υπάρχει μια αναγνωρίσιμη αιτία υπογονιμότητας, περίπου τις μισές  φορές το πρόβλημα οφείλεται και στον άνδρα και στη γυναίκα.

-Αν το ζευγάρι μετά από πάρα πολλές προσπάθειες χαλαρώσει, θα επέλθει η σύλληψη πιο άνετα;

Η χαλάρωση από μόνη της δεν μπορεί να βοηθήσει ένα υπογόνιμο ζευγάρι να αποκτήσει παιδί, αν δεν υπάρξει συνεργασία με το γιατρό τους. Είναι πιθανό ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι να αντιμετωπίζουν κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Αν δεν υπάρχει προφανής αιτία, ο γιατρός τότε μόνο θα προτείνει αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις πιθανότητες της σύλληψης, υπό προϋποθέσεις.

Η γονιμότητα της γυναίκας διατηρείται ως τις αρχές των 40;

Οι έρευνες δείχνουν ότι από την ηλικία των 30 η γονιμότητα της γυναίκας αρχίζει να φθίνει,, αλλά δεν αξιολογείται σημαντικό κλινικά αφού οι περισσότερες γυναίκες αυτής της ηλικίας μπορούν να συλλάβουν φυσιολογικά.

Όταν η γυναίκα όμως  φτάνει στα 35, οι πιθανότητες εγκυμοσύνης κατά τη διάρκεια της περιόδου προσπάθειας, είναι περίπου οι μισές από αυτές που υπήρχαν μεταξύ των ηλικιών 19 ως 26.

-Υπάρχει κάποιο μοτίβο στην επιλογή  ενδυμάτων για τους άνδρες που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν;

Το στυλ εσωρούχων είναι απίθανο να επηρεάσει σημαντικά τη γονιμότητα ενός άνδρα. Με άλλα λόγια, φορώντας άνετο ή στενό σορτς ή εσώρουχα, πιθανώς ούτε θα βοηθήσει έναν άνδρα να γίνει πατέρας, αλλά ούτε και θα τον βλάψει.

Η αύξηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων είναι δυνατή;

Η παραγωγή σπερματοζωαρίων μπορεί να οφείλεται σε πολλές αιτίες που  επηρεάζουν τον αριθμό τους. Ωστόσο, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η υιοθέτηση υγιεινότερου μοντέλου διαβίωσης, π.χ. η διακοπή καπνίσματος, η απώλεια βάρους και η αποφυγή της θερμότητας στην περιοχή των γεννητικών οργάνων έχει διαπιστωθεί ότι θα μπορούσε να βοηθήσει.

Η γονιμότητα ενός άνδρα αλλάζει με την ηλικία;

Το γεγονός ότι μερικοί άνδρες μπορούν να τεκνοποιήσουν στην ηλικία των 80 ή των 90 ετών, δεν σημαίνει ότι η γονιμότητά τους παραμένει η ίδια με αυτήν που είχαν σε μικρότερες ηλικίες. Όπως συμβαίνει και με τις γυναίκες, η γονιμότητα του άνδρα αρχίζει συνήθως να μειώνεται μετά την ηλικία των 35 ετών. Η μείωση επιταχύνεται δραματικά, όταν ένας άνδρας αναπτύξει μια πάθηση που εμποδίζει την παραγωγή σπέρματος, π.χ. μια λοίμωξη στο γεννητικό του σύστημα.

Η υπογονιμότητα σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν μπορεί να κάνει  παιδί;

Η υπογονιμότητα σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν είναι σε θέση να κάνει παιδί, φυσιολογικά μετά από ένα χρόνο προσπάθειας. Ωστόσο, με την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση και  καθοδήγηση από ειδικό στη γονιμότητα, πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να γίνουν τελικά γονείς, κι αυτό είναι πέρα για πέρα αληθές!

Συμπερασματικά θα λέγαμε πως για όποιο πρόβλημα τυχόν παρουσιαστεί, να συμβουλεύεστε τους ειδικούς και να μην επηρεάζεστε από τις απόψεις γνωστών ή αγνώστων, καθότι οι παράγοντες μπορεί να είναι πολλοί και πολλές φορές όχι οι προφανείς!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ