Επιλογή Σελίδας

Η υπογονιμότητα στο ζευγάρι είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τελευταία ολοένα και περισσότερα ζεύγη που θέλουν να αποκτήσουν παιδί. Ουσιαστικά πρόκειται για αδυναμία σύλληψης, μετά από ένα χρόνο συστηματικών και ελεύθερων επαφών.

Σε αυτό μπορεί να συντελούν διάφοροι παράγοντες, όπως το στρες, η μετατόπιση της ηλικίας τεκνοποίησης προς τα πάνω, τα μεταδιδόμενα νοσήματα ή κάποιο πρόβλημα με τις σάλπιγγες.

Αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές, είναι ότι οι παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την υπογονιμότητα στο ζευγάρι, είναι εξίσου μοιρασμένοι στον άντρα και την γυναίκα. Όπως προκύπτει μάλιστα, κατά 80% η αιτία της υπογονιμότητας δύναται να βρεθεί και κατά 15-20% ίσως να μην εντοπιστεί. Είναι η διάγνωση της ανεξήγητης υπογονιμότητας.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

 

Η αναζήτηση της αιτίας υπογονιμότητας πάντως, απαιτεί μια σειρά εξετάσεων και από τους δύο. Η όποια διαδικασία μπορεί να έχει μακρά διάρκεια και πιθανά να απαιτήσει τη λήψη αγωγής.για να διαπιστωθούν οι παράγοντες της υπογονιμότητας.

Ο αντρικός παράγοντας εντοπίζεται στο 25-40% των υπογόνιμων ζευγαριών. Η πλειοψηφία των διαγνώσεων περιλαμβάνει τον ορχικό παράγοντα, όπως είναι η κιρσοκήλη. Πέρα από το ιστορικό και τη φυσική εξέταση, η αρχική εκτίμηση αφορά και την ανάλυση του σπέρματος. Η παραμονή παθολογικών ευρημάτων χρήζει περαιτέρω έρευνας, με καρυότυπο και  ενδοκρινολογικό έλεγχο.

Η διερεύνηση του γυναικείου παράγοντα περιλαμβάνει περισσότερα βήματα, καθώς τα αίτια επεκτείνονται σε διαφορετικά επίπεδα. Προτεραιότητα δίνουμε πάντως στον ωοθηκικό παράγοντα, ο οποίος κατέχει την πρώτη θέση σε ποσοστό 40%.

Ξεκινώντας λοιπόν από τις ωοθήκες, γίνεται έλεγχος όσον αφορά στο απόθεμα τους σε ωοθυλάκια και την ικανότητα για ωοθυλακιορρηξία.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Ο έλεγχος αυτός περιλαμβάνει πλήρες ιστορικό, αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα. Στη συνέχεια ελέγχεται ο ανατομικός παράγοντας που αφορά τη μήτρα και τις σάλπιγγες. Περιλαμβάνει την κλινική εξέταση, το υπερηχογράφημα και την υστεροσαλλπιγγογραφία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί και διαγνωστική λαπαροσκόπηση για τον έλεγχο της πυέλου και των σαλπίγγων. Τέλος εξετάζεται και ο τραχηλικός παράγοντας. Αν δεν επιτευχθεί κύηση και τα περιθώρια εξαντληθούν, τότε το ζευγάρι θα καταφύγει την εξωσωματική γονιμοποίηση.

Γενικά μια τέτοια διαδικασία προϋποθέτει τη συνεργασία και των δύο μελών και αρκετή υπομονή. Η ψυχική υγεία φαίνεται να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, ενώ απαραίτητη κρίνεται και η υποστήριξη από ψυχολόγο.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ