Επιλογή Σελίδας

Με τον όρο προεκλαμψία χαρακτηρίζουμε μια σοβαρή διαταραχή που εμφανίζεται στη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης. Συνήθως εμφανίζεται μετά την 20η εβδομάδα, ωστόσο μπορεί να συνεχίσει να υφίσταται και μετά από αυτή, κατά 4 ως 6 εβδομάδες. Αν δεν υπάρξει θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπλοκές για την έγκυο και το έμβρυο που κυοφορεί.

Κλινικά, παρατηρείται αυξημένη πίεση (υπέρταση δηλαδή) και αυξημένη πρωτεΐνη στα ούρα (λευκωματουρία), χωρίς παθολογικά οιδήματα ή και με την ύπαρξη αυτών.

 

                Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Με τον όρο υπέρταση εννοούμε τη συστολική αρτηριακή πίεση, τη μεγάλη, πάνω από 140 mmHg, ή η διαστολική αρτηριακή πίεση, τη μικρή, πάνω από 90 mmHg. Ως λευκωματουρία ορίζεται η παρουσία περισσότερων από 300 mg πρωτεΐνης σε ούρα 24 ώρου ή περισσότερα από 30 mg/mmol σε τυχαίο δείγμα ούρων ή πάνω από ένας σταυροί σε Stick ούρων.

Αν παρουσιαστεί προεκλαμψία, η μόνη ουσιαστική θεραπεία είναι η γέννηση του παιδιού! Τι γίνεται όμως όταν διαγνωστεί νωρίς;

Όταν η προεκλαμψία εμφανιστεί νωρίς στην κύηση και το έμβρυο είναι ανώριμο για να γεννηθεί πριν την 37ηεβδομάδα, τότε η ισορροπία είναι δύσκολο να διατηρηθεί! Από τη μια πλευρά το μωρό χρειάζεται χρόνο για να ωριμάσει για να γεννηθεί. Από την άλλη η έγκυος και το έμβρυο εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους, αν συνεχιστεί η εγκυμοσύνη.

Η βαρύτητα των συμπτωμάτων ποικίλει από ήπια έως σοβαρή. Εκτός από την υπέρταση και την λευκωματουρία, τα συμπτώματα που μπορεί να έχει η έγκυος είναι τα ακόλουθα:

-Σοβαρή κεφαλαλγία
-Θολή όραση, ευαισθησία στο έντονο φως ή και προσωρινή απώλεια όρασης
-Κοιλιακό άλγος, ιδιαίτερα δεξιά στην περιοχή του ήπατος
-Ναυτία, έμετοι, αίσθημα ζάλης
-Μειωμένη ποσότητα ούρων
-Απότομη πρόσληψη βάρους, ήτοι πλέον του 1 κιλού την εβδομάδα)

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Το οίδημα που αναφέραμε πιο πάνω, εντοπίζεται ιδιαίτερα στο πρόσωπο και στα χέρια. Δεν θεωρείται αξιόπιστο στοιχείο για τη διάγνωση της προεκλαμψίας, καθώς εμφανίζεται ακόμη και σε φυσιολογικές εγκυμοσύνες.

Αν αμφιβάλλετε για τη σοβαρότητα ή τη συχνή εμφάνισή των συμπτωμάτων, επικοινωνήσετε άμεσα με το γυναικολόγο σας. Ιδιαίτερα, αν παρατηρήσετε σοβαρή κεφαλαλγία, διαταραχές στην όρασή ή πόνο στην κοιλιά κυριότερα στη δεξιά πλευρά. Εκείνος, θα σας εξετάσει και θα αποφανθεί σχετικά, για το τι πρέπει να γίνει!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ