Επιλογή Σελίδας

Πόσο σχετίζονται κύηση και πεπτικό σύστημα;

Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης είναι δυνατόν κάποιες προϋπάρχουσες διαταραχές που αφορούν το πεπτικό σύστημα της γυναίκας, να χειροτερέψουν σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου εμφανίζονται νέες διαταραχές, οι οποίες δεν προϋπήρχαν. Ας εξετάσουμε μερικές από αυτές.

1. Γάστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση: Οφείλεται στην παλινδρόμηση του γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο στον φάρυγγα και τις ανώτερες αναπνευστικές οδούς. Συνήθως εμφανίζεται οπισθοστερνικό άλγος – καύσος, όξινες αναγωγές ή ερυγές, χρόνιος βήχας, δυσφαγία. Εμφανίζεται στα 2/3 τον εγκύων, συχνότερα και εντονότερα κατά το 3ο τρίμηνο και αποδράμει μετά τον τοκετό. Συνήθως οφείλεται σε ορμονική επίδραση στην κινητικότητα του στομάχου και του εντέρου, καθώς και σε αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Η αντιμετώπιση είναι φαρμακευτική, αλλά αφορά και σε αλλαγές στον τρόπο ζωής.

2. Ναυτία – έμετοι: Κατά 80% στο 1ο τρίμηνο με μέση διάρκεια 35 ημέρες και υποχωρούν συνήθως την 22η εβδομάδα. Οφείλονται σε ορμονικές μεταβολές. Η αντιμετώπιση βασίζεται κυρίως σε αλλαγές στην διατροφή, αλλά κάποιες φορές και σε φαρμακευτική αγωγή. Η υπερέμεση της κύησης, αποτελεί βαρύτερη κατάσταση με αφυδάτωση, ηλεκτρολυτικές διαταραχές και είναι επικίνδυνη ακόμα και για το ίδιο το έμβρυο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί ακόμα και εισαγωγή στο νοσοκομείο.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

3. Πεπτικό έλκος: Ίδια συμπτωματολογία και αντιμετώπιση, είτε μιλάμε για έγκυο είτε όχι. Πολύ χαμηλή η συχνότητα πρώτης εμφάνισης κατά την εγκυμοσύνη. Φαρμακευτική αντιμετώπιση. Μόνο στην περίπτωση αιμορραγίας ή διάτρησης οδηγούμαστε σε χειρουργική επέμβαση.

4. Δυσκοιλιότης: Λόγω ελαττωμένης πρόσληψης υγρών, κλινοστατισμού, υποκινητικότητας, λήψης σιδήρου, ορμονικών διαταραχών. Αντιμετωπίζεται με κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες, υπακτικά και υποκλυσμό.

5. διάρροια: Ίδια συμπτωματολογία και αντιμετώπιση, είτε μιλάμε για έγκυο είτε όχι. Η θεραπεία είναι μόνο φαρμακευτική.

6. Αιμορροΐδες: Κατά την εγκυμοσύνη από ασυμπτωματικές γίνονται συμπτωματικές. Δεν λείπουν οι περιπτώσεις που εμφανίζονται για πρώτη φορά κατά την εγκυμοσύνη. Οφείλονται σε δυσκοιλιότητα, στην καθιστική ζωή, στην ελαττωμένη φλεβική επιστροφή, καθώς και στον αυξημένο κυκλοφορών όγκο αίματος. Η θεραπεία είναι αρχικά φαρμακευτική, αλλά αν δεν αποδώσει και χειροτερέψει σε βαθμό μη ανεκτό από την γυναίκα, τότε οδηγούμαστε σε χειρουργική επέμβαση.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

7. Χολολιθίαση: Εμφανίζεται στο 7,5% και οφείλεται στην ορμονική επίδραση τον οιστρογόνων και της προγεστερόνης. Αντιμετωπίζεται συντηρητικά.

8. Χολόσταση της κύησης: Εμφανίζεται με έντονο κνησμό και σπανιότερα ίκτερο. Η αντιμετώπιση είναι φαρμακευτική αλλά χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Σε ένα ποσοστό 38% μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό.

9. Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

10. Ακράτεια κοπράνων

Γενικά πάντως αν υπάρχει ιστορικό που χρήζει διερεύνησης ο γυναικολόγος σας θα σας συμβουλεύσει σχετικά, με το μεγάλο κεφάλαιο κύηση και πεπτικό σύστημα!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ