Επιλογή Σελίδας

Η μόλυνση από τα θηλώματα είναι συχνή στις γυναίκες. Συνήθως υποχωρεί με τον καιρό. Στην περίπτωση όμως που παρουσιαστεί χρόνια λοίμωξη, από ομάδα HPV που ονομάζονται υψηλού κινδύνου και είναι καρκινογόνοι, θα δημιουργηθούν προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες αργότερα να εξελιχθούν σε καρκίνο.

HPV – θηλώματα – Κονδυλώματα

Προκειμένου να διερευνήσουμε αν υπάρχουν δυσμενή επακόλουθα από την HPV μόλυνση ή και καθαρά για λόγους πρόληψης, η γυναίκα πρέπει να κάνει μια σειρά από εξετάσεις.

Ο κίνδυνος για καρκινογένεση από τους HPV αφορά το κατώτερο γεννητικό σύστημα της γυναίκας και δη τον τράχηλο της μήτρας. Το αιδοίο και ο κόλπος κινδυνεύουν πολύ λιγότερο

Οι HPV προσβάλλουν τα επιθήλια που καλύπτουν τα όργανα. Οι διαγνωστικές εξετάσεις που συστήνει ο γιατρός είναι: γυναικολογική εξέταση ,τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση, βιοψία κ.α.

Επειδή με την απλή εξέταση οι αλλοιώσεις δεν φαίνονται παρά μόνο αν έχουν-δυστυχώς- επεκταθεί. Η σωστή πρόληψη επιβάλλει την ανεύρεση προκαρκινικών αλλοιώσεων που είναι θεραπεύσιμες. Αυτές εντοπίζονται επιφανειακά και αφορούν μόνο στο επιθήλιο.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Τεστ Παπανικολάου

Στο τεστ Παπανικολάου λαμβάνονται κύτταρα από την επιφάνεια του επιθηλίου του τραχήλου της μήτρας και του κόλπου και στη συνέχεια μελετώνται στο μικροσκόπιο. Στην περίπτωση που βρεθούν «άτυπα» κύτταρα, γίνεται περαιτέρω έλεγχος με κολποσκόπηση και βιοψία.

Κολποσκόπηση

Κατά την κολποσκόπηση επισκοπείται η επιφάνεια του επιθηλίου με δυνατό φωτισμό και υπό μεγέθυνση, με σκοπό τον εντοπισμό ύποπτων περιοχών. Εάν βρεθούν ύποπτες αλλοιώσεις, λαμβάνονται βιοψίες προκειμένου να μελετηθεί λεπτομερώς ο ιστός στο μικροσκόπιο και να τεθεί ακριβής διάγνωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις ο γιατρός θα ζητήσει να γίνει αναζήτηση του DNA των HPV (HPV τεστ).

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Μοριακά Τεστ

Εκτός από το HPV τεστ υπάρχουν και άλλα μοριακά τεστ (mRNA, p16, Ki-67 κ.ο.κ.), που γίνονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και όταν κριθεί σκόπιμο. Είναι σαφές ότι καμιά εξέταση από μόνη της δεν είναι άρτια και δεν προσφέρει διαγνωστική κάλυψη 100%.

Ο γιατρός είναι σε θέση να συμβουλεύσει τη γυναίκα ανάλογα με την ηλικία της και το ιστορικό της, σε ποιες εξετάσεις πρέπει να υποβληθεί και ν’ αποφανθεί , ανάλογα τα αποτελέσματα, αν χρειάζεται περαιτέρω έλεγχος.

Tip: Ενηεμερωθείτε σχετικά με τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ