HPV….  i papillomavirusit njerëzor është i zakonshëm tek gratë. Zakonisht përsëritet me kohën.
Sidoqoftë, nëse shfaqet infeksion kronik, një grup i HPV-ve të quajtura me rrezik të lartë dhe kancerogjen do të zhvillojë lezione prekanceroze që më vonë zhvillohen në kancer.

Për të përcaktuar nëse ka pasoja të dëmshme të infeksionit HPV apo thjesht për arsye parandaluese, një grua duhet të ketë një seri testimesh.
Rreziku i kancerogjenezës HPV lidhet me traktin gjenital të femrës, veçanërisht qafën e mitrës. Vulva dhe vagina janë shumë më pak të rrezikuara.

HPV ndikojnë në epitelet që mbulojnë organet. Testet diagnostikuese të rekomanduara nga mjeku janë: ekzaminimi gjinekologjik, Pap-njollë, kolposkopia, biopsia etj.
Sepse nga ekzaminimi i thjeshtë lezionet shfaqen vetëm nëse ato – për fat të keq – janë zgjatur, parandalimi i duhur kërkon gjetjen e lezioneve prekanceroze që janë të shërueshme, sipërfaqësore dhe prekin vetëm epitelin.
Qelizat e Pap-testit merren nga sipërfaqja e epitelit qafës së mitrës dhe vaginës dhe më pas studiohen nën një mikroskop. Në rastin e qelizave “atipike”, kolposkopia dhe biopsia ekzaminohen më tej.

Kolposkopia ekzaminon sipërfaqen e epitelit me ndriçim dhe zmadhim të fortë, me qëllim identifikimin e zonave të dyshimta. Nëse gjenden lezione të dyshimta, biopsitë merren për të studiuar hollësisht mikroskopin dhe për të bërë një diagnozë të saktë. Në disa raste, mjeku juaj do të kërkojë një test të HPV DNA (test HPV).

Përveç testit HPV ekzistojnë edhe teste të tjera molekulare (mRNA, p16, Ki-67 etj), të cilat bëhen në raste specifike dhe kur është e përshtatshme. Shtë e qartë se asnjë test vetëm nuk është perfekt dhe nuk ofron mbulim diagnostik 100%.
Mjeku është në gjendje të këshillojë gruan sipas moshës dhe historisë së saj, të cilat ekzaminime duhet të kryejë dhe të vendosë, në varësi të rezultateve, nëse është i nevojshëm ekzaminimi i mëtejshëm.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ