Επιλογή Σελίδας

Ο Υπερηχογραφικός έλεγχος για το έμβρυο, χωρίζεται σε τρία βασικά υπερηχογραφήματα : του πρώτου, δευτέρου και τρίτου τριμήνου.

Ά Τρίμηνο

Στο α’ τρίμηνο το υπερηχογράφημα εστιάζει στην αυχενική διαφάνεια. Γίνεται κατά την 11η με 14η εβδομάδα της κύησης. Παρακολουθεί την ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, τον προσδιορισμό του αριθμού των εμβρύων. Τη βιωσιμότητα τους, την καρδιακή τους λειτουργία και τέλος τη μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας.

Η αυξημένη αυχενική διαφάνεια σχετίζεται με διάφορες χρωμοσωμικές ανωμαλίες, όπως τρισωμία 21. Επίσης με μείζονες ανωμαλίες της καρδιάς , των αγγείων, με σκελετικές δυσπλασίες και γενετικά σύνδρομα.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

΄Β Τρίμηνο – Υπερηχογραφικός έλεγχος

Το υπερηχογράφημα του δευτέρου τριμήνου ονομάζεται και Β΄ Επιπέδου και γίνεται μεταξύ της 20ης και 23ης εβδομάδας. Στον έλεγχο, που ονομάζεται «anomaly scan», ελέγχονται αναλυτικά και μετρώνται τα επιμέρους στοιχεία του εγκεφάλου, τα οστά του κρανίου και του προσώπου, η αυχενική πτυχή ή το αυχενικό οίδημα, η καρδιά, οι πνεύμονες και το διάφραγμα, τα κοιλιακά όργανα και το ουροποιητικό σύστημα, τα άνω και κάτω άκρα. Τέλος, η ποσότητα του αμνιακού υγρού και ο ομφάλιος λώρος.

Επιπλέον, γίνεται μέτρηση του τραχήλου της μήτρας, όπως επίσης η θέση του εμβρύου και του πλακούντα. Τα δεδομένα που συλλέγουμε είναι σημαντικά και μας δείχνουν αν θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο και το χρόνο του τοκετού.

Η τρισδιάστατη υπερηχογραφία συμβάλλει στη βελτίωση της διαγνωστικής ευαισθησίας του ανατομικού υπερηχογραφήματος.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Στο τρίτο τρίμηνο, μεταξύ 30ης και 34ης εβδομάδας, εξετάζεται η ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, η ποσότητα του αμνιακού υγρού, η ακριβής θέση του πλακούντα και ο βαθμός ωριμότητας του.

Με το υπερηχογράφημα Doppler αξιολογείται η κυκλοφορία του αίματος από τον πλακούντα προς το έμβρυο και η ροή του αίματος σε βασικά αγγεία, όπως ο φλεβώδης πόρος, η κατιούσα αορτή και η μέση εγκεφαλική αρτηρία.
Οι εξετάσεις αυτές συμπληρώνουν το λεγόμενο βιοφυσικό προφίλ του εμβρύου, που συνδυάζεται με καρδιοτοκογράφημα, το οποίο μας δείχνει την καλή κατάσταση του εμβρύου.

Tip: Ενημερωθείτε σχετικά με την Γυναικολογική Εξέταση

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ