Επιλογή Σελίδας

Ο βαρθολίνειος αδένας, δύο σε αριθμό, βρίσκεται στην είσοδο του κόλπου, χαμηλά, ένας σε κάθε μεριά της. Η λειτουργία τους είναι η παραγωγή υγρού, το οποίο λιπαίνει τον κόλπο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Κύστη σχηματίζεται όταν ο βαρθολίνειος αδένας γεμίσει με υγρό. Τότε θα σημειωθεί απόφραξη, με αποτέλεσμα να διογκωθεί. Γίνεται αντιληπτή σαν μια ανώδυνη, μαλακή μάζα στην είσοδο του κόλπου. Το μέγεθος μπορεί να ποικίλει από ένα φουντούκι έως ένα καρύδι.

Όταν η κύστη αυτή επιμολυνθεί με μικρόβια, δημιουργείται απόστημα και παρουσιάζεται συνήθως έντονη συμπτωματολογία. Εντοπίζεται δυνατός πόνος ως κυρίαρχο στοιχείο και μερικές φορές μπορεί να σημειωθεί και πυρετός.
Η κύστη βαρθολινείου, εάν δεν δημιουργεί ενόχληση μπορεί να παραμένει ως έχει. Οι κύστεις που επιμολύνονται τακτικά ή δημιουργούν αισθητικό πρόβλημα, χρειάζονται αφαίρεση.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

 

Το απόστημα του βαρθολινείου αδένα, αρχικά αντιμετωπίζεται με αντιβίωση. Αν δεν υπάρξει βελτίωση και δεν συμβεί αυτόματη ρήξη, τότε πρέπει να παροχετευτεί. Η διαδικασία γίνεται με γενική αναισθησία σε νοσοκομείο ή μαιευτήριο, επειδή είναι επώδυνη.

Η όλη επέμβαση, ανάλογα με τη δυσκολία και την ιδιαιτερότητα κάθε περίπτωσης, διαρκεί 15-30 λεπτά. Στις περισσότερες περιπτώσεις τοποθετούνται μερικά ράμματα, που αργότερα θα πέσουν από μόνα τους, για να παραμείνει η εξωτερική επιφάνεια ανοικτή.

Η διαδικασία καλείται «μαρσιποποίηση» και μειώνει τις πιθανότητες να ξανασχηματιστεί το απόστημα στο μέλλον. Σε ποσοστό 15% τα αποστήματα έχουν την τάση να ανασχηματίζονται. Εάν συμβαίνει αυτό συχνά, η μόνη λύση είναι η αφαίρεση του αδένα.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Μετά την επέμβαση η ανάρρωση είναι σύντομη. Θα επιστρέψετε στο σπίτι όταν αισθανθείτε καλά κάποιες ώρες αργότερα, αν δεν υπάρχει αιμορραγία ή άλλα ζητήματα. Είναι σημαντικό κάποιος να βρίσκεται μαζί σας για τις επόμενες 12 τουλάχιστον ώρες, κι αν έχετε τοπικά πόνο θα σας χορηγηθούν παυσίπονα. Πιθανώς θα παρατηρήσετε αυξημένες εκκρίσεις από την περιοχή που έγινε η επέμβαση, όμως αυτό θα υποχωρήσει τις επόμενες μέρες.

Η ανάρρωση στο σπίτι είναι σύντομη και συνήθως χωρίς προβλήματα. Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται συχνά από την επόμενη ημέρα. Είναι σημαντικό η περιοχή να παραμείνει καθαρή. Κάντε κάθε μέρα ντους με χλιαρό νερό ή καλύτερα χαμομήλι και μην χρησιμοποιείτε αρωματικά σαπούνια ή αφρόλουτρα για να αποφύγετε τυχόν ερεθισμό.
Μπορείτε να έχετε σεξουαλικές επαφές αφού αναρρώσετε, μέσα σε 15 ημέρες περίπου. Μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας σε τρεις ημέρες και να κάνετε μια επανεξέταση σε δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση.

Είναι πιθανό να σας συστηθεί φαρμακευτική αγωγή στο σπίτι, ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει σχετικά και εννοείται πως επιβάλλεται να ολοκληρώσετε σωστά το πρόγραμμα που σας συνέστησε.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ