Επιλογή Σελίδας

Με τον όρο τραχηλίτιδα προσδιορίζουμε τη φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, που βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα μέσα στον κόλπο. Είναι μια τόσο συχνή νόσος, που πιθανολογεί πως 1 στις 2 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα την εμφανίσει.

Στα συμπτώματα συχνότερα περιλαμβάνονται κολπικές εκκρίσεις, κνησμός ή πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, κολπική αιμόρροια ή αίσθηση πίσης-βάρους στην πύελο. Αν εξελιχθεί σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, πιθανά θα εμφανιστεί πυρετός, έντονος πόνος χαμηλά στην κοιλιά και πυώδεις εκκρίσεις από τον κόλπο.

Τις πιο πολλές φορές, η τραχηλίτιδα οφείλεται σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα μικρόβια, αλλά και σε άλλου τύπου μολύνσεις, ερεθισμούς ακόμη και αλλεργίες. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι συνήθως τα χλαμύδια, η γονόρροια, οι τριχομονάδες. Στις ιογενείς φλεγμονές, ο έρπης και ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV), αποτελούν συχνά λόγους εμφάνισης της νόσου.

Ενδέχεται επίσης να οφείλεται σε εξάπλωση βακτηρίων. Αυτά συνήθως εντοπίζονται στην πρωκτογεννητική περιοχή, στα πλαίσια μιας βακτηριδιακής κολπίτιδας.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Μια χρόνια τραχηλίτιδα μπορεί να προκαλείται από ερεθισμούς που οφείλονται σε κάποιο κολπικό ένθεμα. Για παράδειγμα, διάφραγμα ή ένθεμα υποστήριξης της μήτρας (πεσσός), αλλά και σε χημικά προϊόντα και συστατικά σπερματοκτόνων ή λιπαντικών ουσιών. Το λατέξ είναι συχνή αιτία χρόνιας τραχηλίτιδας που οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση. Άρα ακόμη και η χρήση προφυλακτικού είναι ικανή να την προκαλέσει!

Αρκετοί είναι οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης τραχηλίτιδας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως όποια γυναίκα εκτεθεί σε αυτούς θα νοσήσει.

Συνοψίζοντας τους πιθανότερους παράγοντες κινδύνου θα λέγαμε ότι ευθύνονται οι παρακάτω :

-αλλεργίες στο λατέξ, στα σπερματοκτόνα ή σε ουσίες που προκαλούν ερεθισμό

– πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι ή επαφή με άτομο που παρουσιάζει παρεκκλίνουσα   σεξουαλική συμπεριφορά

-ιστορικό σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος

-συχνή χρήση αρωματικών ταμπόν, κολπικών πλύσεων με ακατάλληλα προϊόντα

– νεαρή ηλικία κατά την πρώτη ερωτική επαφή

Για να μειώσετε τους κινδύνους εκδήλωσης της τραχηλίτιδας, μπορείτε να πάρετε μια σειρά από προφυλάξεις. Καταρχήν, αποφεύγετε αλλεργιογόνες ουσίες που προκαλούν ερεθισμό και τις ερωτικές επαφές με πολλαπλούς συντρόφους. Να τηρείτε τις οδηγίες χρήσης προϊόντων, όπως το διάφραγμα ή το ταμπόν, να υποβάλλεστε σε προληπτικό έλεγχο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Επιπρόσθετα, να εμβολιαστείτε κατά του ιού ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV) και να χρησιμοποιείτε πάντα προφυλακτικό, σημαντικό.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Για τη θεραπεία, θα έλεγα ότι το είδος της αγωγής εξαρτάται καθαρά από την αιτία που την προκάλεσε. Στις βακτηριδιακές λοιμώξεις χορηγούνται αντιβιοτικά, όπως και στις σεξουαλικά μεταδιδόμενες Στις μολύνσεις από τους ιούς (πχ έρπης) που δεν είναι πάντοτε ιάσιμες, χορηγούνται αντιικά φάρμακα. Μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό των συμπτωμάτων και τη μείωση της συχνότητας επιμόλυνσης.

Συνιστώ άμεση επίσκεψη στο γιατρό, μόλις αντιληφθείτε κάποιο από τα προαναφερομένα συμπτώματα, ώστε να μην επιδεινωθεί η κατάσταση και να εμφανιστούν επιπλοκές.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ