Επιλογή Σελίδας

Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων ή χαλάρωση του πυελικού εδάφους, είναι η κάθοδος των οργάνων της πυέλου διαμέσου ή πέρα από τα τοιχώματα του κόλπου.

Η χαλάρωση του πυελικού εδάφους είναι ένα συχνό φαινόμενο, που επηρεάζει εκατομμύρια γυναίκες ανά τον κόσμο. Στατιστικά, 1 στις 10  γυναίκες κάθε ηλικίας, θα αναπτύξουν συμπτώματα πρόπτωσης, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 41% μετά την εμμηνόπαυση.

Οι επεμβάσεις διόρθωσης της πρόπτωσης των πυελικών οργάνων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια., Έχει υπολογιστεί ότι οι επεμβάσεις αποκατάστασης της πρόπτωσης, αποτελούν τις συχνότερα πραγματοποιούμενες γυναικολογικές επεμβάσεις, σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση της χαλάρωσης του πυελικού εδάφους;

Πρώτα από όλα η ηλικία της γυναίκας, το αυξημένο βάρος, οι πολλές γέννες (πολυτοκία). Σημαντικό ρόλο παίζουν προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο, η αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση και γενετικοί παράγοντες.

Πως εκδηλώνεται

Οι περισσότερες ασθενείς μας αναφέρουν συμπτώματα όπως : αίσθημα βάρους ή πίεσης, ξένου σώματος στον κόλπο κ.α. Μπορεί να παρατηρηθούν διαταραχές της λειτουργίας του ουροποιητικού συστήματος. Π.χ. δυσκολία στην ούρηση, επιτακτικότητα ή και ακράτεια ούρων, ουρολοιμώξεις. Επιπλέον, μπορεί να παρατηρηθούν προβλήματα ορθοπρωκτικής λειτουργίας, δηλαδή δυσκοιλιότητα, διαταραχές κενώσεων, ακόμη και σεξουαλική δυσλειτουργία. Μάλιστα θα λέγαμε ότι σε χρόνιες καταστάσεις συχνά αναπτύσσεται φλεγμονή, εξελκώσεις ή  αιμορραγίες.

Ας δούμε μερικά είδη πρόπτωσης πυελικών οργάνων :

Κυστεοκήλη : η πρόπτωση αφορά στο πρόσθιο κολπικό τοίχωμα (προβολή της ουροδόχου κύστης).

Ορθοκήλη : η πρόπτωση αφορά στο οπίσθιο κολπικό  τοίχωμα (προβολή του ορθού).

Πρόπτωση Μήτρας : προβολή του τραχήλου και της μήτρας δια των κολπικών τοιχωμάτων.

Πρόπτωση Κολπικού Κολοβώματος : προβολή της κορυφής του κόλπου (σε  γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε υστερεκτομή).

Ολική πρόπτωση (procidentia) : ολική εκστροφή των πυελικών οργάνων διαμέσου του κόλπου.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Αν ρωτήσετε ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης, θα σας απαντήσω πως χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, τις συντηρητικές και τις χειρουργικές.

Ως συντηρητικές ορίζονται οι ασκήσεις πυελικού εδάφους, η απώλεια βάρους και η τοποθέτηση ενδοκολπικού πεσσού.

Ως χειρουργικές οι : προσθία/ οπισθία κολπορραφία, η κολπική υστερεκτομή, η καθήλωση μήτρας/ κολπικού κολοβώματος στον ιεροακανθώδη σύνδεσμο, η λαπαροσκοπική ανάρτηση μήτρας/ κολπικού κολοβώματος με χρήση πλέγματος και η κολπόκλειση.

Γενικά, ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε οτιδήποτε σας ανησυχεί ή παρατηρείτε ως γενικό σύμπτωμα. Να επισκέπτεστε το γιατρό σας, ώστε να σας καθοδηγήσει σωστά και αποτελεσματικά. Ανάλογα με την περίπτωση που αντιμετωπίζετε, με βάση το ιστορικό που έχει στη διάθεσή του ως μέτρο σύγκρισης, θα σας κατευθύνει.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ