Επιλογή Σελίδας

Όταν καταναλώσετε μολυσμένα τρόφιμα, ένα σύνηθες βακτήριο που έχει αναπτυχθεί σε αυτά προκαλεί μια ασθένεια που ονομάζεται λιστερίωση. Η λιστέρια είναι ένα είδος βακτηρίων που αποικίζει το έδαφος, τα φυτά και ορισμένα ζώα, όπως βοοειδή και πουλερικά.

Ουσιαστικά, η λιστερίωση αποτελεί έναν από τους σοβαρότερους τύπους τροφικής δηλητηρίασης.

Μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης, όπως πυρετό, ρίγη, μυϊκούς πόνους ακόμη και διάρροια, ναυτία ή εμετούς. Είναι πολύ επικίνδυνη, γιατί μπορεί να προκαλέσει σοβαρές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης μιας σοβαρής σήψης, μηνιγγίτιδας ή εγκεφαλίτιδας.

Τα συμπτώματα είναι πιθανό να εμφανιστούν ακόμη και 2 μήνες μετά την κατανάλωση μολυσμένων τροφών. Οι έγκυες έχουν 10 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να μολυνθούν από λιστέρια σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Συνήθως τα συμπτώματα της λοίμωξης είναι ήπια. Με κυρίαρχο τον πυρετό, μπορεί να παρουσιαστούν εμετοί και διάρροιες που οδηγούν σε αφυδάτωση.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Ακόμη και σε ασυμπτωματικές εγκύους, μπορεί να προκληθεί μόλυνση του εμβρύου και τούτο οφείλεται στην ηλικία της κύησης. Δυστυχώς, η λιστερίωση μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή, ενδομήτριο θάνατο, πρόωρο τοκετό ή σοβαρή λοίμωξη του νεογνού.

Τα μωρά που γεννιούνται με λιστερίωση μπορεί να έχουν σοβαρές λοιμώξεις του αίματος ή του εγκεφάλου, ενώ επηρεάζει την καρδιά και τα νεφρά.

Αν υποπτεύεστε ότι έχετε καταναλώσει μολυσμένη τροφή, επικοινωνήστε χωρίς καθυστέρηση με το γυναικολόγο σας. Θα γίνουν αιματολογικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί η μόλυνση. Πιθανά θα απαιτηθεί να πάρετε αντιβιοτικά για να εμποδιστεί η λοίμωξη του εμβρύου.

Για να ελαχιστοποιήσετε την πιθανότητα να προσβληθείτε από το βακτήριο, θα πρέπει να αποφεύγετε να καταναλώνετε :

– μη επαρκώς μαγειρεμένα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, όπως χοιρινό, βοδινό, πουλερικά και αυγά

-μη παστεριωμένο γάλα και τρόφιμα που παρασκευάζονται από μη παστεριωμένο γάλα. Π.χ. τυριά,όπως μπρι, καμαμπέρ, ρικόττα.

-Ωμά θαλασσινά, όπως καπνιστά ψάρια, ωμό σούσι

-προμαγειρεμένα προϊόντα κρέατος, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν χωρίς επιπλέον μαγείρεμα, όπως μπέικον, λουκάνικα κ.α.

– προπαρασκευασμένα γεύματα που ζεσταίνονται χωρίς να βράσουν

– έτοιμες ανάμικτες σαλάτες με ωμά λαχανικά

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε :

– μαγείρεμα όλων των τροφίμων ζωικής προέλευσης

-καλό πλύσιμο φρούτων και λαχανικών

-πλύσιμο των χεριών με σαπούνι πριν και μετά την επαφή με ωμά τρόφιμα

-πλύσιμο με νερό και σαπούνι του πάγκου και των εργαλείων της κουζίνας

-διαχωρισμός στη φύλαξη ωμών φαγητών και λαχανικών σε διαφορετικό μέρος από τα μαγειρεμένα φαγητά

-διατήρηση των ζεστών φαγητών σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 60C και των κρύων σε θερμοκρασία μικρότερη των 5C.

-κατανάλωση ευπαθών τροφίμων και έτοιμων φαγητών σε σύντομο διάστημα

-αποφυγή κατανάλωσης έτοιμων φαγητών που έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο για παραπάνω από μια ημέρα.

Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση μόνο φρεσκομαγειρεμένων φαγητών και προσεκτικό ζέσταμα των τροφών, μέχρι να βράσουν.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ