Επιλογή Σελίδας

Το Τεστ Παπανικολάου ή εν συντομία “τεστ παπ”, είναι μια ανώδυνη και ακίνδυνη εξέταση με την οποία μπορούμε να διαγνώσουμε έγκαιρα και να προλάβουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Για τον λόγω αυτό έχουμε μείωση της θνησιμότητας κατά 70%. Μάλιστα έρευνες έχουν δείξει ότι στην Ελλάδα από της 1000 γυναίκες, μέσα σε ένα χρόνο, που εμφάνισαν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και οι 1000 δεν είχαν κάνει ποτέ Τεστ Παπανικολάου ή είχαν αφήσει να περάσουν μεγάλα χρονικά διαστήματα ανάμεσα στα Τεστ Παπανικολάου.

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείτε μετά από λοίμωξη με συγκεκριμένα στελέχη (15 σε αριθμό) του ιού των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων (HPV). Ο HPV μεταδίδετε κυρίως με την σεξουαλική επαφή και έχει πάνω από 100 διαφορετικούς τύπους. Όμως μόνο 15 από αυτούς μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Το Τεστ Παπανικολάου θα πρέπει να γίνεται προληπτικά μια φορά το χρόνο. Το χρονικό διάστημα αυτό μειώνετε, όταν υπάρχουν οι ακόλουθοι παράγοντες κινδύνου:

  1. Περισσότεροι από ένας σεξουαλικοί σύντροφοι,
  2. Γυναίκες που έχουν ιστορικό κάποιας σεξουαλικά μεταδιδόμενης νόσου,
  3. Προηγούμενα μη φυσιολογικά Τεστ Παπανικολάου.

Η διαδικασία για να ληφθεί το Τεστ Παπανικολάου είναι απλή. Αφού η γυναίκα καθίσει στο γυναικολογικό κρεβάτι, τοποθετούμε στον κόλπο τον κολποδιαστολέα. Στην συνέχεια με μια σπάτουλα και ένα βουρτσάκι λαμβάνουμε κύτταρα από την εσωτερική και εξωτερική επιφάνεια του τραχήλου. Αυτά τα κύτταρα απλώνονται σε γυάλινα πλακίδια τα οποία στην συνέχεια εξετάζει ο κυτταρολόγος στο μικροσκόπιο.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Τα αποτελέσματα που μπορεί να μας δώσει ένα Τεστ Παπανικολάου είναι τα ακόλουθα:

  1. Αρνητικό = Επανέλεγχος σε 1 έτος.
  2. Τραχηλίτιδα (κολπίτιδα) = Καλλιέργεια κολπικού υγρού, θεραπεία κολπίτιδας και επανέλεγχος.
  3. ASCUS (άτυπα πλακώδη κύτταρα απροσδιορίστου σημασίας) = Κολποσκόπηση και αν αρνητική, καλλιέργεια και επανέλεγχος.
  4. LG-SIL ( χαμηλού βαθμού δυσπλασία ) = Κολποσκόπηση και παρακολούθηση ή/και θεραπεία*.
  5. HG-SIL (υψηλού βαθμού δυσπλασία) = Κολποσκόπηση και θεραπεία*. Δεν υπάρχει καρκίνος αλλά χωρίς θεραπεία*, υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας.
  6. Καρκίνος, (σπάνιο σε νέες γυναίκες) = θεραπεία*

* Η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική.

Η κολποσκόπηση ελέγχει τις αλλοιώσεις που έχει κάνει ο ιός στον τράχηλο και στον ενδοτράχηλο της γυναίκας. Με βάση το μέγεθος, τον τύπο και τον βαθμό αυτών των αλλοιώσεων θα αποφασιστεί αν χρειάζεται θεραπεία και το ποια από της χειρουργικές θεραπείες πρέπει να εφαρμόσουμε.

Τέλος επειδή πολλές φορές γίνεται σύγχυση, να πούμε πως τα οξυτενή κονδυλώματα μπορεί να προκαλούνται και αυτά από τον HPV, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την τραχηλική προσβολή από HPV που συζητήσαμε.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ