Επιλογή Σελίδας

Μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του περασμένου αιώνα, τα αντισυλληπτικά χάπια, έδωσαν στις γυναίκες την ανεξαρτησία τους! Όχι μόνο για την γενικότερα στοχευμένη δράση τους, μα γιατί εξασφάλισαν πρωτίστως την επιλογή τους στη μητρότητα.

Τα αντισυλληπτικά χάπια πρωτοκυκλοφόρησαν τη δεκαετία του ’60, παρότι η ιστορία τους πάει πολύ πιο πίσω. Πρώτη τους εμφάνιση, ήταν γύρω στο 1939, όπου και χρησιμοποιήθηκαν πολλαπλώς, πέρα από την αντισύλληψη.

Τα αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν γυναικείες συνθετικές ορμόνες, με συνδυασμό οιστρογόνων και προγεστερόνης. Ο συνδυασμός επιτυγχάνει την αναστολή της ωοθυλακιορρηξίας και κατά συνέπεια της αντισύλληψης.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Τα αντισυλληπτικά χάπια παρουσιάζουν σημαντική αποτελεσματικότητα στην αποφυγή εγκυμοσύνης, σε πολύ υψηλό ποσοστό 99,7%!

Ακόμη, βοηθούν στην ελάττωση της προεμμηνορυσιακής τάσης, στην ύφεση των συμπτωμάτων δυσμηνόρροιας και ελάττωση της απώλειας αίματος κατά την περίοδο. Επιπρόσθετα, βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καλοηθών παθήσεων του μαστού και τη χαμηλή συχνότητα κύστεων των ωοθηκών. Άλλη μια δράση τους είναι η ελάττωση του κινδύνου εξωμήτριων κυήσεων και η μειωμένη επίπτωση καρκίνου ενδομητρίου και ωοθηκών.

Σε νεαρή -κυρίως- ηλικία είναι «εργαλεία» για τη ρύθμιση της περιόδου. Σε συνδυασμό με αντιανδρογόνα, βοηθούν στη θεραπεία της ακμής και της υπερτρίχωσης.

Αυτό όμως το χρήσιμο «εργαλείο» ρύθμισης των ορμονών ενός οργανισμού, έχει και παρενέργειες. Αλλαγές στη διάθεση, μεσοκυκλική αιμορραγία (spotting) 10%-20%, ναυτία, ελαφριά κατακράτηση υγρών όχι πάνω από 100 ml. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί κατάθλιψη, κεφαλαλγία και αμηνόρροια μετά τη διακοπή τους.

Λιγότερα συχνή είναι η πιθανότητα για θρομβοεμβολικά επεισόδια, σε γυναίκες με βεβαρημένο ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό. Αυτό σε σχέση με θρομβώσεις και διαταραχές της ηπατικής λειτουργίας. Συνίσταται η χορήγησή τους οπωσδήποτε από γιατρό κι όχι με εκτίμηση της ίδιας της γυναίκας. Αυτό είναι κάτι που οπωσδήποτε πρέπει  να αποφεύγεται.

Τα σύγχρονα αντισυλληπτικά χάπια είναι τόσο ασφαλή όσο και οποιοδήποτε άλλο φάρμακο. Χορηγούνται από ειδικευμένο γυναικολόγο μετά από καλή λήψη ατομικού-οικογενειακού ιατρικού ιστορικού, εξέταση και διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και ωοθηκών.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Είναι αναμφίβολα ένα εξαιρετικά αποδοτικό μέσο αντισύλληψης για γυναίκες που έχουν σταθερή σχέση, χωρίς κίνδυνο μεταδιδόμενων νοσημάτων και δεν υπάρχει ιδιαίτερη αντένδειξη για τη χρήση τους.

Ως εκ τούτου, οι γυναικολόγοι καλούνται να ενημερώνουν τις ασθενείς τους σχετικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους, αλλά και να εξετάζουν με λεπτομέρεια το ιατρικό ιστορικό τους, πριν τη συνταγογράφηση χαπιών.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ