Επιλογή Σελίδας

Οι έννοιες “υγιεινή” και “υγεία” τείνουν να ταυτίζονται στις μέρες μας. Πιστοί στο δόγμα «προνοείν χρη», στη σημερινή ιατρική επιστήμη, οι γιατροί συστήνουμε και προάγουμε την πρόληψη παρά τη θεραπεία των νόσων. Ας δούμε παρακάτω τι προϋποθέτει η σωστή υγιεινή.

Καταρχήν ο ίδιος ο όρος «υγιεινή» απορρίπτει οτιδήποτε ως συνήθεια, κατάσταση ή περιβάλλον παρουσιάζει στοιχεία που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μιας γυναίκας. Λαμβάνονται υπόψη η ένδυση, η διατροφή, η διαμονή της σε περιβάλλον ευάερο και ευήλιο.Επομένως, μπορούμε αυτόματα να θέσουμε και τις σωστές βάσεις γι’ αυτό.

Το ντύσιμο όσο αυτονόητο και αν φαντάζει ανάλογα τις καιρικές συνθήκες, πολλές φορές δεν είναι. Για παράδειγμα, αν φοράτε πολύ λεπτά ρούχα το χειμώνα, π.χ. σε μια έξοδό σας κινδυνεύετε με κρυολόγημα. Πιθανά, θα εξελιχθεί σε ίωση κι έτσι θα μειώσετε την αντοχή του οργανισμού σας.Αντιθέτως, αν το καλοκαίρι φοράτε στενά παντελόνια ή κολάν, αυτό θα συντελέσει στην αύξηση της εφίδρωσης στην περιγεννητική  περιοχή. Συνέπεια αυτού, η ανάπτυξη μυκητιάσεων, κολπίτιδων κ.α.

Τις μέρες πριν την περίοδο, φορέστε στηθόδεσμο μεγαλυτέρου μεγέθους. Αν το στήθος σας διογκώνεται, θα αποφύγετε τα συμπτώματα ασφυξίας, πίεσης ή και πόνου.

Τα ρούχα που έχουν ανώμαλη επιφάνεια μπορεί να κρατήσουν μεγαλύτερο αριθμό μικροβίων. Το αποτέλεσμα είναι να μεταδοθούν σοβαρά νοσήματα, όπως χολέρα, φυματίωση κ.α. Φροντίστε αν εκτεθείτε σε ύποπτο περιβάλλον, να τα πλύνετε σε υψηλή θερμοκρασία και να τα σιδερώσετε σχολαστικά.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Η σωστή διατροφή είναι σημαντική τόσο από θερμιδικής όσο και από ποιοτικής πλευράς, Αποφύγετε την υπερβολική κούραση, γιατί μειώνετε την άμυνα του οργανισμού σας.

Κατά την περίοδο κρίνεται απαραίτητο τόσο το πλύσιμο ολοκλήρου του σώματος, όσο και της ευαίσθητης περιοχής. Κατ ‘αυτόν τον τρόπο θα εμποδίσετε την ανάπτυξη μικροβίων και λοιμώξεων.

Αν μέσα στη μέρα σας η ορθοστασία πρυτανεύει, θα πρέπει να φοράτε ειδικές κάλτσες που προστατεύουν από τη φλεβίτιδα και τους κιρσούς. Δεν πρέπει να πιέζουν την κυκλοφορία του αίματος με σφιχτό λάστιχο, ούτε να μαρκάρουν το πόδι. Αποφύγετε το κάπνισμα και το ποτό, αλλά και το παθητικό κάπνισμα στους κλειστούς χώρους. Ειδικά στην εγκυμοσύνη το κάπνισμα κρίνεται απαγορευτικό.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι έχει μεγάλη σημασία η ευαίσθητη περιοχή να διατηρείται καθαρή. Εξασφαλίζει τη διάνοιξη των πόρων από όπου θα βγει ο ιδρώτας, το σμήγμα και τα άλλα άχρηστα προϊόντα της ανταλλαγής της ύλης.

Σε αντίθετη περίπτωση, τα προϊόντα αυτά συγκεντρώνονται στο δέρμα και στα εσώρουχα και προκαλούν την κακοσμία της περιοχής. Από τα μικρόβια μπορεί να δημιουργηθούν μολύνσεις στην επιφάνεια του δέρματος.

Η πλύση θα πρέπει να γίνεται με χλιαρό νερό και με σαπούνι καλής ποιότητος. Το πράσινο σαπούνι, καθαρίζει καλά, και δεν προκαλεί ερεθισμούς. Επίσης, κυκλοφορούν διάφορα καλλυντικά σκευάσματα, τα οποία είναι ειδικά για την περιοχή αυτή. Οι πλύσεις μέσα στο κόλπο κρίνονται βοηθητικές, αλλά συνιστώνται σε λογικά πλαίσια και όχι με κατάχρηση.

Τέλος, απαραίτητη κρίνεται η τακτική και μεθοδική άσκηση σε καθημερινή βάση.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Μην αμελείτε την επίσκεψη, τέλος, στο γυναικολόγο σας, ανά εξάμηνο ή ανά έτος. Δεν θα πρέπει να παραλείπετε ένα σημαντικό στοιχείο της υγιεινής σας.

Η επίσκεψη στο γυναικολόγο μπορεί να προλάβει πάρα πολλές σοβαρές καταστάσεις.  Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη στις μέρες μας γυναίκες που πεθαίνουν από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, επειδή δεν έχουν κάνει κανένα τεστ ΠΑΠ!

Ο γυναικολόγος θα σας συμβουλεύσει σωστά, ώστε να αποφύγετε  πολλές περιπέτειες που μπορεί να σας ταλαιπωρήσουν σημαντικά.

Μάθετε να τηρείτε αυτούς τους απλούς κανόνες υγιεινής στην καθημερινότητα σας και θα παραμείνετε υγιείς και ευτυχισμένη!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ