Επιλογή Σελίδας

Σίγουρα κάπου θα έχετε ακούσει για τα προβιοτικά, μπορεί και να έχετε πάρει κιόλας κάποια στιγμή στη ζωή σας. Συνήθως χορηγούνται υπό συγκεκριμένες συνθήκες, π.χ. ως συνοδευτικό σε μια αντιβίωση, για να καταπολεμήσετε μια λοίμωξη κ.λ.π.

Ας κάνουμε, λοιπόν,  σήμερα μια πιο εκτενή αναφορά, για να ξέρετε πώς να τα χρησιμοποιείτε και ποια είναι τα οφέλη τους!

Τα προβιοτικά (probiotics) είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί μέσα στο σώμα μας, που είναι απαραίτητοι για την καλή υγεία του οργανισμού μας. Ουσιαστικά, πρόκειται για βακτήρια, τα λεγόμενα «καλά βακτήρια» που βρίσκονται στις κοιλότητες του σώματός μας, κυρίως στο έντερο και στον κόλπο. Αποτελούν την φυσιολογική χλωρίδα κάθε περιοχής.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Αν με ρωτήσετε «τι ακριβώς μας προσφέρουν;», θα αναφέρω πρώτα από όλα πως η δουλειά τους είναι να ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο, λάβετε υπόψη σας πως ωφελούν πολλαπλά, καθώς έχουν αντικαρκινική δράση, αντι-αλλεργικές ιδιότητες, ελαττώνουν τη χοληστερίνη στο αίμα κ.α.

Μια πολύ απλή εικόνα του τι συμβαίνει μέσα στο σώμα μας, θα ήταν πως επικρατεί κάθε στιγμή μια συνεχής μάχη των καλών εναντίον των κακών βακτηριδίων. Έτσι, τα καλά βακτήρια δημιουργούν ένα όξινο περιβάλλον (4,6 – 5,5 pH), ώστε να εμποδίζουν στα παθογόνα να εισέλθουν στον οργανισμό μας.

Που τα συναντάμε, ποια δράση έχουν

Τα καλά βακτήρια περιέχονται σε τροφές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, κυρίως στο γιαούρτι, στο ξινόγαλο, kefir κ.α. Σε κάθε πολιτισμό, ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες, μπορεί να συναντήσουμε και διαφορετικά προβιοτικά τρόφιμα. Π.χ. το τόφου ή το συγγενικό του tempeh, το kombucha, το miso, το kimchi, σε ορισμένα είδη τυριού που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως και στο ψωμί με προζύμι.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Τα προβιοτικά, πρέπει να χορηγούνται ειδικά σε γυναίκες πάνω από 45 – 50 ετών, κοντά δηλαδή στην εμμηνόπαυση. Χρήσιμα και σε  γυναίκες με συχνές κολπίτιδες, τραχηλίτιδες, κυστίτιδες και έπειτα από μακροχρόνιες θεραπείες ή χρόνιες λοιμώξεις, κυρίως από μύκητες.

Θα λέγαμε πολύ επιγραμματικά, ότι έχει διαπιστωθεί ευεργετική δράση  των προβιοτικών στην εμφάνιση έλκους του πυλωρού. Aναστέλλουν τη λειτουργία του ελικοβακτηρίου του πυλωρού. Ακόμη, σε προβλήματα των αρθρώσεων, προλαμβάνουν την τερηδόνα, την ουλίτιδα και μερικές μορφές εκζέματος. Τέλος θα μπορούσατε να κάνετε προληπτική χρήση τους για τροφικές δηλητηριάσεις, όταν επισκέπτεστε π.χ. «ύποπτα» μέρη για φαγητό ή όταν πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό.

Σε επόμενό μας άρθρο θα ασχοληθούμε με τα πρεβιοτικά.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ