Επιλογή Σελίδας

Τι είναι η πρώιμη ήβη; Πόσο νωρίς έρχεται στα κορίτσια η περίοδος;

Σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο βεβαίως δεν άπτεται αυτού καθεαυτού του αντικειμένου των γυναικολόγων. Περισσότερο παιδιάτρων και ενδοκρινολόγων θα έλεγα, ωστόσο κάπως έτσι ξεκινούν όλα…

Αναφέρομαι, φυσικά, στην πρώιμη ήβη. Ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο στη γενικότερη ανάπτυξη ενός παιδιού, αγοριού και κοριτσιού. Επιφέρει σημαντικές αλλαγές όχι μόνο σωματικές μα και συναισθηματικές, που θα καθορίσουν ενδεχομένως το υπόλοιπο της ζωής του ως ενήλικα.

Η ήβη περιλαμβάνει τις βιολογικές μεταβολές της μετάβασης από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Σηματοδοτεί την εμφάνιση των δευτερογενών χαρακτηριστικών του φύλου και την απόκτηση της αναπαραγωγικής ικανότητας

Με τον όρο « πρώιμη ήβη», αναφερόμαστε στην εμφάνιση των χαρακτηριστικών της εφηβείας. Για τα κορίτσια πριν την ηλικία των 8 ετών, για τα αγόρια πριν την ηλικία των 9 ετών .

Δηλαδή, η εμφάνιση στήθους στα κορίτσια (θηλαρχή) και η αύξηση του μεγέθους των όρχεων στα αγόρια. Τι δεν λογίζεται όμως ως πρώιμη ήβη για το κάθε φύλο; Η εμφάνιση τριχών στο εφήβαιο ή στις μασχάλες που δε συνοδεύεται από θηλαρχή ή αύξηση του μεγέθους των όρχεων,

Η συχνότητά της πρώιμης ήβης, σύμφωνα και με στατιστικά στοιχεία, είναι 1 προς 5000 παιδιά. Με τα κορίτσια να έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συχνότερα από τα αγόρια! Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτες δείχνουν ότι η εμμηναρχή (δηλαδή η έναρξη της περιόδου στα κορίτσια) συμβαίνει όλο και νωρίτερα με την πάροδο των χρόνων. Μάλιστα τα τελευταία 150 χρόνια η ηλικία της εμμηναρχής έχει μειωθεί δραματικά κατά 4 ολόκληρα χρόνια.

Αν με ρωτήσετε που οφείλεται, θα σας πω πως  οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πρώιμη εμφάνιση της ήβης είναι πολλοί. Ακόμη δεν έχουν διαπιστωθεί  με ακρίβεια, παρά τις επισταμένες έρευνες που κατά καιρούς γίνονται.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Οι  κυριότεροι ωστόσο μπορεί να είναι γενετικοί και φυλετικοί, να σχετίζονται με διάφορα συστηματικά νοσήματα και όγκους. Ακόμη, με την ενδομήτρια δυστροφία, τη λήψη ορισμένων φαρμάκων αλλά και διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Είναι επίσης σημαντικό να αναφερθεί πως η παχυσαρκία φαίνεται να παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Μπορεί να επιταχύνει την έναρξη της ήβης κατά ½ του έτους!

Εδώ οι γονείς θα πρέπει να σταθούν με ιδιαίτερη προσοχή στις συναισθηματικές επιπτώσεις. Το παιδί δεν είναι ώριμο σε αυτή την ηλικία να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του και αυτό είναι σαφές.

Συνήθως με την πρώιμη ήβη το παιδί δεν καταφέρνει να φτάσει ως ενήλικας στο προβλεπόμενο γι’ αυτό τελικό ύψος. Και επιπρόσθετα σημειώνεται ότι τα παιδιά που εμφανίζουν πρώιμη ήβη είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων. Σε αυτά συγκαταλέγεται ο καρκίνος του μαστού και του ενδομητρίου, αλλά και καρδιαγγειακά νοσημάτα κατά την ενήλικη ζωή.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Όταν διαπιστώνεται η αιτία που προκαλεί την πρώιμη ήβη, πιθανώς ο γιατρός που θα απευθυνθείτε να συμβουλεύσει αντιμετώπιση αυτής.  Στην αντίθετη περίπτωση και όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία, η αντιμετώπιση εξατομικεύεται.

Ο παιδοενδοκρινολόγος θα αξιολογήσει την ανάπτυξη του παιδιού, την οστική ωρίμανση και το ορμονολογικό του προφίλ, αλλά και την εξέλιξη αυτών σε διάστημα 3 έως 6 μηνών. Μπορεί να συστήσει την «αναστολή της ήβης», Χορήγηση δηλαδή φαρμάκων που μιμούνται κάποιες ορμόνες (GnRH ανάλογα) και εμποδίζουν την εξέλιξη της εφηβείας για κάποια χρόνια. Η θεραπεία κρίνεται ασφαλής, το παιδί «κερδίζει χρόνο», ώσπου να είναι περισσότερο ώριμο για τις αλλαγές της εφηβείας που θα επέλθουν.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ