Επιλογή Σελίδας

Με τον όρο « πρώιμη ήβη», αναφερόμαστε στην εμφάνιση των χαρακτηριστικών της εφηβείας. Για τα κορίτσια πριν την ηλικία των 8 ετών και για τα αγόρια.πριν τα 9 έτη.

Το θέμα αυτό δεν άπτεται αυτού καθεαυτού του αντικειμένου των γυναικολόγων, περισσότερο των παιδιάτρων και ενδοκρινολόγων, ωστόσο κάπως έτσι ξεκινούν όλα…Η πρώιμη ήβη, είναι ένα πολύ δύσκολο κεφάλαιο στη γενικότερη ανάπτυξη ενός παιδιού, αγοριού και κοριτσιού. Επιφέρει σημαντικές αλλαγές όχι μόνο σωματικές μα και συναισθηματικές, που θα καθορίσουν πιθανώς το υπόλοιπο της ενήλικης ζωής του.

Η ήβη περιλαμβάνει τις βιολογικές μεταβολές μετάβασης από την παιδική στην ενήλικη ζωή. Εμφανίζονται δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου και απόκτηση της αναπαραγωγικής ικανότητας. Δηλαδή, η εμφάνιση στήθους στα κορίτσια (θηλαρχή) και η αύξηση του μεγέθους των όρχεων στα αγόρια. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η εμφάνιση τριχών στο εφήβαιο ή στις μασχάλες (με ή χωρίς τη χαρακτηριστική οσμή), που όμως δεν συνοδεύεται από θηλαρχή ή αύξηση του μεγέθους των όρχεων, δεν λογίζεται πρώιμη ήβη.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Η συχνότητά της, σύμφωνα και με στατιστικά στοιχεία, είναι 1 προς 5000 παιδιά! Τα κορίτσια έχουν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν νωρίτερα από τα αγόρια! Αξίζει να σημειωθεί ότι μελέτες δείχνουν ότι η εμμηναρχή (δηλαδή η έναρξη της περιόδου στα κορίτσια) συμβαίνει όλο και νωρίτερα με την πάροδο των χρόνων. Μάλιστα τα τελευταία 150 χρόνια, η ηλικία της εμμηναρχής έχει μειωθεί δραματικά κατά 4 ολόκληρα χρόνια.

Οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την πρώιμη εμφάνιση της ήβης είναι πολλοί. Παρά τις επισταμένες έρευνες που γίνονται κατά καιρούς, δεν έχουν ταυτοποιηθεί επακριβώς. Οι κυριότεροι εξ’αυτών είναι γενετικοί και φυλετικοί, ή σχετίζονται με διάφορα συστηματικά νοσήματα και όγκους, την ενδομήτρια δυστροφία, τη λήψη ορισμένων φαρμάκων αλλά και διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επιπρόσθετα, η παχυσαρκία φαίνεται να παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Μπορεί να επιταχύνει την έναρξη της ήβης κατά ½ του έτους!

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Εδώ οι γονείς θα πρέπει να σταθούν με ιδιαίτερη προσοχή στις συναισθηματικές επιπτώσεις. ,Είναι σαφές ότι το παιδί δεν είναι ώριμο σε αυτή την ηλικία να αντιμετωπίσει τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα του. Συνήθως με την πρώιμη ήβη το παιδί δεν καταφέρνει να φτάσει ως ενήλικας στο προβλεπόμενο γι’ αυτό τελικό ύψος. Και επιπρόσθετα σημειώνεται ότι τα παιδιά που εμφανίζουν πρώιμη ήβη είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης νοσημάτων. Αυτά είναι : ο καρκίνος του μαστού και του ενδομητρίου, αλλά και καρδιαγγειακών νοσημάτων κατά την ενήλικη ζωή.

Όταν διαπιστώνεται η αιτία που προκαλεί την πρώιμη ήβη, πιθανώς ο γιατρός που θα απευθυνθείτε να συμβουλεύσει αντιμετώπιση αυτής. Στην αντίθετη περίπτωση και όταν δεν υπάρχει συγκεκριμένη αιτία, η αντιμετώπιση εξατομικεύεται.

Ο παιδοενδοκρινολόγος θα αξιολογήσει την ανάπτυξη του παιδιού, την οστική ωρίμανση, το ορμονολογικό του προφίλ, αλλά και την εξέλιξη αυτών σε διάστημα 3 έως 6 μηνών. Μπορεί να συστήσει «αναστολή της ήβης» με χορήγηση φαρμάκων. Αυτά μιμούνται κάποιες ορμόνες (GnRH ανάλογα) και εμποδίζουν την εξέλιξη της εφηβείας για κάποια χρόνια. Η θεραπεία κρίνεται ασφαλής και το παιδί «κερδίζει χρόνο», ώσπου να είναι περισσότερο έτοιμο και πιο ώριμο για τις αλλαγές της εφηβείας που θα επέλθουν.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ