Επιλογή Σελίδας

Για να κλείσουμε το αφιέρωμα μας, αφού σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε μιλήσει για την ωφελιμότητα των προβιοτικών , σήμερα θα αναφερθούμε στα πρεβιοτικά.

Αν με ρωτήσετε ποια είναι η διαφορά τους, θα επισημάνω πως τα προβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί, ενώ τα πρεβιοτικά αντιθέτως είναι ουσίες που «τρέφουν» και συντηρούν κατά κάποιο τρόπο τα προβιοτικά. Ουσιαστικά, ενισχύοντας έτσι τη συγκέντρωσή τους.

Πρεβιοτικά ή πρεβιοτικές ίνες, είναι οι φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες και οι ινουλίνες.Ωστόσο, στα πρεβιοτικά κατατάσσονται και οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες. Πρακτικά, τα συναντάμε στα φρούτα, στα δημητριακά (ολικής αλέσεως), στο σκόρδο, στο κρεμμύδι, στην μπανάνα, στην σόγια και στο ραδίκι.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Τα πιο γνωστά πρεβιοτικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι τα γιαούρτια και τα ρευστά όξινα γάλατα. Οι ουσίες αυτές επιδεικνύουν αντικαρκινική και αντιμικροβιακή δράση. Η δράση αυτή συνδέεται και με την ενίσχυση της ανάπτυξης των προβιοτικών μικροοργανισμών.

Αυτό που κάνουν στον οργανισμό μας είναι να ενδυναμώνουν το προστατευτικό «τείχος» του εντέρου, ώστε να εμποδίζουν τη διέλευση παθογόνων μικροοργανισμών. Οι μικροοργανισμοί αυτοί μπορούν να προκαλέσουν ανεπιθύμητες δράσεις (π.χ. διάρροιες). Ακόμη τα πρεβιοτικά παρεμποδίζουν ή επιβραδύνουν την ανάπτυξη όγκων του εντέρου. Καθώς οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί που ενισχύουν μπορούν να προσκολληθούν σε ορισμένα χημικά καρκινογόνα και να εξουδετερώσουν τη δράση τους.

Τέλος, τα πρεβιοτικά προϊόντα που περιέχουν φρουκτο-ολιγοσακχαρίτες συνδέονται με την αύξηση του ασβεστίου και του μαγνησίου στο παχύ έντερο. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο συνδέονται με τη ρύθμιση του ρυθμού αναπλήρωσης των κυττάρων του εντερικού τοιχώματος. Επιπλέον, ενισχύουν την απορρόφηση του ασβεστίου και του μαγνησίου. Έτσι, συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπενίας και της οστεοπόρωσης. Κάτι που για τις γυναίκες στη φάση της εμμηνόπαυσης κρίνεται απαραίτητο.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε, ότι πρεβιοτικά και προβιοτικά θα πρέπει να χορηγούνται είτε μαζί, είτε ανεξάρτητα, είτε όμως και ως συμπληρώματα διατροφής.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Μην ξεχνάτε όμως ότι από μόνα τους δεν αρκούν για να μετατραπούν σε «ρυθμιστή των πάντων». Οπότε συμβουλεύω να ακολουθείτε τη μεσογειακή δίαιτα, ως βασικό μοντέλο διατροφής. Δηλαδή μαγειρευτό φαγητό κατσαρόλας, πλούσιο σε φυτικές ίνες και να μην επιλέγετε έτοιμα ή τυποποιημένα φαγητά.

Σε συνδυασμό με την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής χωρίς καταχρήσεις και με σωστή άσκηση, θα είστε υγιείς σε όλα τα ηλικιακά στάδια και θα απολαμβάνετε τη ζωή όπως της αξίζει!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ