Επιλογή Σελίδας

H δίκερος μήτρα αποτελεί μια συχνή, ανατομική παραλλαγή της μήτρας. Οφείλεται σε διαταραχή του σχηματισμού της στη διάρκεια στης εμβρυϊκής ζωής. Ουσιαστικά, η μήτρα αντί να έχει σχήμα ισοσκελούς τριγώνου, έχει σχήμα σφεντόνας. Έτσι, χωρίζεται στα δύο η κοιλότητα του ενδομητρίου.

Η διαφορά αυτή παίζει ρόλο στη σύλληψη; θα με ρωτήσετε πιθανώς.

Κάποιες φορές, ναι. Θεωρητικά, η ιδιομορφία μιας τέτοιας μήτρας μπορεί να επηρεάσει την εμφύτευση και ανάπτυξη του εμβρύου. Όμως είναι γεγονός ότι μια γυναίκα τις πιο πολλές φορές δεν γνωρίζει καν ότι έχει δίκερo μήτρα.

Μελέτες αποδεικνύουν ότι το 70% περίπου των γυναικών που έχουν δίκερo μήτρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα στην εγκυμοσύνη τους. Η διάγνωση γίνεται με απλό ή τρισδιάστατο υπερηχογράφημα, με σαλπιγγογραφία, αλλά και με υστεροσκόπηση και λαπαροσκόπηση.

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

Υπάρχει όμως ένα θέμα που η γυναίκα που έχει δίκερο μήτρα θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει. Το θέμα αυτό είναι ο πρόωρος τοκετός ή ο ανεπαρκής τράχηλος, έχουμε πρόωρη διαστολή του τραχήλου στην εγκυμοσύνη. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να γίνει περίδεση του τραχήλου με ράμμα. Φαίνεται επίσης ότι ποσοστό 15% των εξακολουθητικών αποβολών που οφείλονται σε διαταραχές της μήτρας, μπορεί να σχετίζονται με τη δίκερo.

Συχνά η κατάσταση υποχωρεί στις επόμενες εγκυμοσύνες. Αν στην πρώτη εγκυμοσύνη γεννήσατε μετά από 30 εβδομάδες κύησης, σε μια δεύτερη ή επόμενη μπορείτε να παρατείνετε την κύηση.

Είναι αληθές ότι σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις, να μπορούν να βελτιωθούν χειρουργικά. Η δίκερος μήτρα μπορεί να διορθωθεί με μητροπλαστική, μια χειρουργική επέμβαση για την ένωση των δύο μισών τμημάτων της μήτρας. Ωστόσο, αυτό απαιτεί χειρουργική επέμβαση ανοικτής κοιλίας,που μπορεί να αποδυναμώσει τη μήτρα. Επιπλέον, να οδηγήσει σε πυελικές συμφύσεις που από μόνες τους μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Έτσι, αν μια γυναίκα μείνει έγκυος μετά από μητροπλαστική, είναι απαραίτητη η πραγματοποίηση καισαρικής τομής. Κρίνεται απαραίτητο να γεννηθεί το έμβρυο, αμέσως μόλις αναπτύξει ώριμους πνεύμονες. Λόγω αυτών των επιπλοκών, η χειρουργική επέμβαση συστήνεται πολύ σπάνια.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ