Επιλογή Σελίδας

Μπορεί πολλές γυναίκες να αισθάνονται άβολα να συζητήσουν αυτό το θέμα με το γιατρό τους, όμως η κολπική ξηρότητα μπορεί να σας ταλαιπωρεί για πολύ καιρό. Κι αυτό δεν πρέπει να το περνάτε μόνη σας, ενώ μπορεί να βοηθηθείτε.

Η κολπική ξηρότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, αλλά και έπειτα. Ωστόσο, ανεπαρκής λίπανση του κόλπου μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, λόγω άλλων αιτιών που προκαλούν ξηρότητα.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Η εμμηνόπαυση  δεν είναι ο μόνος ένοχος πίσω από την κολπική ξηρότητα. Μία μυκητιασική ή βακτηριακή κολπίτιδα μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα, καθώς και άλλα ενοχλητικά συμπτώματα,Συνηθέστερα είναι : κνησμός, κάψιμο, ελαφριά αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή ή αίσθηση συχνοουρίας. Παράλληλα, η  ορμονική αντισύλληψη, οι  λοιμώξεις και το άγχος μπορούν επίσης να προκαλέσουν κολπική ξηρότητα.

Προσοχή, μην καταφύγετε σε ένα σύνηθες λάθος που κάνουν πολλές γυναίκες! Στη χρήση δηλαδή κοινών σαπουνιών για τον καθαρισμό της γεννητικής περιοχής ή σε επαναλαμβανόμενες ενδοκολπικές πλύσεις. Έχουμε ξαναπεί πως ο κόλπος είναι ένα κλειστό, «αυτοκαθαριζόμενο» σύστημα. Οτιδήποτε διαταράσσει σημαντικά την ισορροπία του, μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες.

Ουσίες εχθρικές προς τον κόλπο, όπως το κοινό σαπούνι, με λάθος pH ή ισχυρούς αντιμικροβιακούς παράγοντες, μπορούν να επηρεάσουν τη φυσική ισορροπία του κόλπου. Μπορεί ακόμη να οδηγήσουν και σε κολπίτιδα.

Εάν λοιπόν η κολπική ξηρότητα είναι κάτι που σας ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιμετωπίστε την σωστά. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι μία πλήρης γυναικολογική εξέταση. Ο γυναικολόγος σας θα μπορέσει να  σχεδιάσει μια αποτελεσματική θεραπεία.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Εάν το πρόβλημα είναι ορμονικής προέλευσης, θα συζητήσετε με το γιατρό σας όλες τις εναλλακτικές μορφές αντιμετώπισης του. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει κλασική θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, τοπική χρήση ειδικών σκευασμάτων με ή χωρίς ορμόνες κ.α.

Εάν έχετε κάποια λοίμωξη, η λήψη φαρμακευτικής αγωγής από το στόμα ή τοπικά, θα μπορέσει να αποκαταστήσει την κολπική ισορροπία και το pH.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λύση μπορεί να είναι ακόμα πιο απλή και να πρέπει απλά να χρησιμοποιήσετε ειδικά λιπαντικά του κόλπου. Αυτά δε χρειάζονται συνταγή ή παρακολούθηση από γιατρό. Είναι αποτελεσματικά και μπορούν να αποκαταστήσουν την υγρασία του κόλπου.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ