Επιλογή Σελίδας

Ένα από τα πιο συνηθισμένα ζητήματα υγείας που μπορεί να εμφανίσει μια γυναίκα, είναι οι πολύποδες και τα ινομυώματα. Μάλιστα είναι τόσο συχνά, που στατιστικά μία στις τρεις γυναίκες υπολογίζεται ότι μπορεί να εμφανίσει ινομυώματα και μία στις δέκα πολύποδες.

Ας δούμε όμως τι είναι.

Οι πολύποδες είναι μορφώματα μέσα στην ενδομητριακή κοιλότητα και δημιουργούνται εξαιτίας των ορμονών. Συνηθέστερα, έχουν σύνδεση με το ενδομήτριο, μέσω ενός μικρού μίσχου. Εμφανίζονται πιο συχνά σε γυναίκες άνω των 40 ετών.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Σε ποσοστό 75% είναι καλοήθεις, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορά σε προκαρκινικές αλλοιώσεις απλής υπερπλασίας, σύνθετης υπερπλασίας και υπερπλασίας με ατυπία. Το ποσοστό καρκίνου σε πολύποδα είναι μέχρι 3% και αυξάνει μετά την εμμηνόπαυση.
Είναι πιθανό οι πολύποδες να μην έχουν συμπτώματα, η γυναίκα να μην αντιληφθεί την ύπαρξή τους. Ωστόσο, είναι ικανοί να προκαλέσουν:

– ανώμαλη αιμορραγία σε μέρες που δεν περιμένετε περίοδο
– αίμα μετά τη σεξουαλική επαφή
– βαριές περιόδους και
– υπογονιμότητα.

Οι πολύποδες της μήτρας μπορούν να διαπιστωθούν με το γυναικολογικό κολπικό υπερηχογράφημα και με το υδροϋπερηχογράφημα, καθώς η μέθοδος αυτή έχει μεγάλη ευκρίνεια. Σε περιπτώσεις που το υπερηχογράφημα μας δείξει ενδομήτριο πολύποδα, η τελική διάγνωση γίνεται με υστεροσκόπηση. Η τεχνική αυτή μπορεί να γίνει χωρίς νάρκωση.
Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις συνήθως όγκοι της μήτρας, που παρατηρούνται στις γυναίκες όλων των ηλικιών. Αποτελούνται από το μυϊκό ιστό της. Ανταποκρίνονται στα οιστρογόνα και για το λόγο αυτό έχουν την τάση να αυξάνονται σε μέγεθος στην αναπαραγωγική ηλικία και να μικραίνουν μετά την εμμηνόπαυση. Μπορεί να το μέγεθός τους να είναι από λίγα χιλιοστά, μέχρι αρκετά εκατοστά.

Η διάγνωσή τους γίνεται με υπερηχογράφημα., Υπάρχουν τρία είδη ινομυωμάτων : μέσα στην κοιλότητα της μήτρας (υποβλεννογόνια), κατά κύριο λόγο στο τοίχωμα της μήτρας (ενδοτοιχωματικά) και αυτά που προβάλλουν κυρίως στην επιφάνεια της (υπορογόνια).

Αυτά που βρίσκονται στην κοιλότητα της μήτρας, δημιουργούν έντονες ενοχλήσεις στην περίοδο με αύξηση της ποσότητας του αίματος, μέχρι και αναιμία. Μπορεί να ευθύνονται για αποβολές και υπογονιμότητα και χρειάζονται θεραπεία.
Τα ινομυώματα του τοιχώματος της μήτρας προκαλούν τα ίδια προβλήματα και χρειάζονται επίσης θεραπεία. Τέλος, τα ινομυώματα της επιφάνειας της μήτρας δεν έχουν συμπτώματα, παρά μόνο όταν διογκωθούν και προκαλέσουν πίεση λόγω της μάζας τους. Αυξάνουν την τάση για ούρηση και το αίσθημα βάρους στην πύελο (δλδ χαμηλά στη κοιλιά), κυρίως όταν στέκεστε όρθια.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Τα ινομυώματα θεραπεύονται φαρμακευτικά, με τη χρήση φαρμάκων που σταματούν την περίοδο και μειώνουν τα επίπεδα των οιστρογόνων. Έτσι συρρικνώνονται, για όσο καιρό λαμβάνετε αγωγή. Δυστυχώς αυτό δεν είναι μόνιμο. Καθώς η θεραπεία δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η θεραπεία ενέχει παρενέργειες σε οστεοπόρωση και εμμηνοπαυσιακά συμπτώματα, επομένως η χειρουργική αφαίρεση συστήνεται. Οι νεότερες τεχνικές της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, σταδιακά έχουν αντικαταστήσει την κλασική μεγάλη τομή.

Καλό είναι να κάνετε τακτικά τις εξετάσεις σας, ώστε αν υπάρξει πρόβλημα να εντοπιστεί στο πρώτο στάδιο, που είναι και το πιο σημαντικό.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ