Επιλογή Σελίδας

Πόσα κιλά πρέπει να πάρω, ποιο είναι το ιδανικό βάρος στην εγκυμοσύνη ;

Το βάρος του σώματος αποτελεί για τις περισσότερες γυναίκες μόνιμο παράγοντα άγχους, το ίδιο έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνει και στην περίοδο μιας εγκυμοσύνης.

Καλό είναι να ξέρετε ότι η πρόσληψη βάρους στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι φυσιολογική και απαραίτητη. Το βάρος που θα πάρει κάθε γυναίκα είναι διαφορετικό.Πάντοτε όμως σε ορισμένα πλαίσια-όρια, ώστε να εξελιχθούν όλα ομαλά ως τον τοκετό και να παραμείνουν υγιείς μητέρα και μωρό.
Παράγοντες που καθορίζουν πόσα κιλά είναι ιδανικό να πάρετε, είναι το βάρος που ξεκινά μια εγκυμοσύνη, η κατάσταση της υγείας και το πως αναπτύσσεται το έμβρυο.

Πως κατανέμεται το επιπλέον βάρος στην διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ένα υγιές τελειόμηνο μωρό είναι περίπου 3 με 3,5 κιλά και αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα των κιλών που θα πάρετε στην εγκυμοσύνη. Που πάνε όμως τα υπόλοιπα κιλά;

Ας δούμε :

Αύξηση  στο μέγεθος του στήθους:            1 με 1,5 κιλό
”      του  μεγέθους της μήτρας:            1 κιλό
Πλακούντας:                                                700 γραμμάρια
Αμνιακό υγρό:                                             900 γραμμάρια
Περισσότερο αίμα στην κυκλοφορία:           1,5-2 κιλά
”            υγρό στο σώμα:                     1-1.5 κιλά
”            λίπος:                                     3-3,5 κιλά

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης δεν είναι απαραίτητο να αυξηθεί το βάρος σας. Η πρωινή ναυτία και οι εμετοί βοηθούν συνήθως σε αυτό. Όταν ξεκινάτε την εγκυμοσύνη με κανονικό βάρος, τα επιπλέον κιλά που μπορεί να πάρετε σε αυτό το χρονικό διάστημα φυσιολογικά είναι 1 με 2. Φροντίστε να υιοθετήσετε μια υγιεινή διατροφή, έτσι δεν είναι απαραίτητο να παίρνετε επιπλέον θερμίδες τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης.

Σταθερή αύξηση του βάρους είναι σημαντικό να υπάρχει στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, ιδιαίτερα αν το βάρος σας ήταν φυσιολογικό πριν μείνετε έγκυος . Ιδανικό θεωρείται να παίρνετε περίπου μισό κιλό την εβδομάδα ( 2 κιλά κάθε μήνα) μέχρι τον τοκετό. Οι επιπλέον θερμίδες που πρέπει να παίρνετε κάθε μέρα, σε σχέση με τη διατροφή που κάνατε πριν την εγκυμοσύνη, είναι μόνο 300. Αυτές αντιστοιχούν σε ένα επιπλέον τοστ ή ένα ποτήρι γάλα την ημέρα.

Για τις γυναίκες που είναι υπέρβαρες, το βάρος που προτείνεται να παίρνουν αντιστοιχεί σε 200 γραμμάρια την εβδομάδα (800 γραμμάρια κάθε μήνα).  Επομένως, αν ανήκετε σε αυτή την ομάδα μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια κάποιου διατροφολόγου.

Τι είναι ο δείκτης μάζας-σώματος (ΔΜΣ);

Ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ, γνωστός και σαν BMI Body Mass Index) αποτελεί έναν τρόπο εκτίμησης του πάχους ενός ατόμου. Προκύπτει διαιρώντας το βάρος του σώματος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε εκατοστά). Χρησιμοποιείται σαν μέτρο ταξινόμησης του βάρους που έχει κάποιος ανάλογα με το ύψος του.

Οι ενήλικες γυναίκες πάνω από την ηλικία των 20 ανάλογα με τον ΔΜΣ (BMI) κατατάσσονται σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

ΔΜΣ (BMI)                 Κατηγορία βάρους
Κάτω από 18,5               Χαμηλό βάρος (ελλιποβαρείς)
18,5-24,9                        Κανονικό βάρος
25-29,9                           Υπέρβαρες
Πάνω από 30                  Παχυσαρκία

 

   Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Με βάση τον ΔΜΣ (ΒΜΙ) που είχατε όταν μείνατε έγκυος, παραθέτουμε το επιπλέον βάρος στην εγκυμοσύνη, που θα πρέπει να πάρετε μέχρι το τέλος της

ΔΜΣ (ΒΜΙ) μητέρας           Ιδανικό επιπλέον βάρος στην εγκυμοσύνη
Κάτω από 18,5                      12,5-18 κιλά
18,5-24,9                               11,5-16 κιλά
25-29,9                                  7-11,5 κιλά
Πάνω από 30                         5-9 κιλά

Στην περίπτωση που έχετε δίδυμα είναι πιθανό να χρειάζεται να πάρετε περισσότερα κιλά στην διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βάση του ΔΜΣ πριν την εγκυμοσύνη, το επιπλέον βάρος που θα πρέπει να πάρετε -ιδανικά- όταν κυοφορείτε δίδυμα είναι :

ΔΜΣ (ΒΜΙ) μητέρας           Ιδανικό επιπλέον βάρος σε δίδυμα
κάτω από 18,5                      17-25 κιλά
18,5-24,9                               17-25 κιλά
25-29,9                                  14-23 κιλά
πάνω από 30                         11-19 κιλά
Γενικά το βάρος της εγκύου είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που χρήζει αρκετής συζήτησης, κι εδώ αναφέρουμε μόνο τα βασικά.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ