Επιλογή Σελίδας

Η αμηνόρροια, μπορεί να συμβεί, κι αυτό φέρνει αναστάτωση κι ανησυχία.

Η απουσία περιόδου λέγεται αμηνόρροια και διακρίνεται σε πρωτογενή και δευτερογενή. Αν ένα κορίτσι έχει φτάσει τα 16 έτη και δεν έχει ακόμα περίοδο, οι περισσότερες πιθανότητες είναι ότι αναπτύσσεται φυσιολογικά αλλά πιο αργά. Αυτή είναι η πρωτογενής. Για τις γυναίκες που είχαν αλλά η περίοδός τους διακόπηκε, λέγεται δευτερογενής.

Ένας τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης είναι η σωστή διατροφή και η αποφυγή ενός πολύ χαμηλού βάρους. Η λεπτίνη, μια ορμόνη που παράγεται από τα λιποκύτταρα, φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στη δευτερογενή αμηνόρροια.

Είναι αξιοθαύμαστο πόσο τακτικοί είναι οι μηνιαίοι κύκλοι των γυναικών. Ο μηνιαίος κύκλος καθορίζεται από ορμόνες που ρυθμίζονται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου., Ενεργεί σαν είδος ρυθμιστή για όλο το αναπαραγωγικό σύστημα. Καμιά φορά όμως μπορεί να επέλθουν διαταραχές κι η περίοδος να αναστατωθεί.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Η έλλειψη περιόδου συχνά δείχνει ότι κάτι δε λειτουργεί καλά και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Αν δεν έχετε περίοδο μπορεί να δυσκολευτείτε να μείνετε έγκυος, γιατί μειώνεται η γονιμότητα σας. Επίσης, αν παράγετε οιστρογόνα, αλλά δεν έχετε περίοδο, μπορεί να διατρέχετε μεγαλύτερο, μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρκίνου του ενδομητρίου.

Πρωτογενής αμηνόρροια

Η απουσία εμμήνου ρύσεως κατά την εφηβεία, μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ανωμαλίας χρωμοσωμάτων. Εξ’ αιτίας της  μερικά κορίτσια γεννιούνται χωρίς όλα ή με κάποια από τα συνηθισμένα εσωτερικά και εξωτερικά όργανα του φύλου.

Το ένα τρίτο των κοριτσιών που δεν έχουν περίοδο, έχουν ατελώς αναπτυγμένες ωοθήκες. Υπάρχουν πολλοί τύποι, αλλά ο συνηθέστερος είναι το σύνδρομο Turner, όταν το έφηβο κορίτσι είναι πολύ κοντό και το σώμα του φαίνεται παιδικό. Οι μαστοί δεν αναπτύσσονται και έχει λίγο ή καθόλου τριχοφυΐα στην ήβη και στις μασχάλες. Τα εσωτερικά γεννητικά του όργανα είναι επίσης παιδικά και οι ωοθήκες του απλές λουρίδες ιστού (γραμμική ωοθήκη) χωρίς θυλάκια ή ωάρια.

Σε μια άλλη κατάσταση, το κορίτσι αναπτύσσει στήθος αλλά καθόλου τριχοφυΐα στην ήβη και στις μασχάλες. Τα γεννητικά του όργανα φαίνονται φυσιολογικά, αλλά δεν είναι. Στη θέση των γεννητικών οργάνων υπάρχει ιστός γεννητικών αδένων .

Πόσο σοβαρή είναι η πρωτογενής αμηνόρροια; Αν δε γίνει επέμβαση για την αφαίρεση του ιστού των γεννητικών αδένων, το παιδί διατρέχει αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Η κατάσταση μπορεί επίσης να προκαλέσει συναισθηματικά προβλήματα.

Σε μερικές περιπτώσεις πρωτογενούς αμηνόρροιας υπολείπεται σημαντικά η ανάπτυξη των ωοθηκών. Οπότε χρειάζεται θεραπεία με γυναικείες ορμόνες, για να βοηθήσουν το κορίτσι να αναπτύξει στήθος και άλλα δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου. Η εγκυμοσύνη γενικά δεν είναι δυνατή χωρίς ωάρια από άλλη γυναίκα-δότη.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Δευτερογενής αμηνόρροια

Αν έχετε περίοδο αλλά χάνετε τρεις ή περισσότερες διαδοχικές περιόδους, έχετε δευτερογενή αμηνόρροια.

Πρόκειται για την απουσία έμμηνου ρύσης για 3 μήνες τουλάχιστον, σε γυναίκες που κανονικά θα έπρεπε να είχαν περίοδο. Σε κάποιες καταστάσεις η περίοδος σταματά, χωρίς αυτό να είναι παθολογικό, π.χ. στην εγκυμοσύνη, κάποιους μήνες μετά τον τοκετό, κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μετά τη διακοπή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών.

Μερικές φορές, παράλληλα με την απουσία της εμμηνορρυσίας εμφανίζονται και τα εξής συμπτώματα : ημικρανίες,πονοκέφαλος, βάρος στην περιοχή της λεκάνης, πόνος στη λεκάνη και την πλάτη, ταχυπαλμία, έξαψη στο πρόσωπο και ίλιγγος.

Συστήνω να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας, ο οποίος θα εκτιμήσει την κατάσταση και θα σας προτείνει αυτό που χρειάζεστε για την περίπτωσή σας.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ