Επιλογή Σελίδας

Με τον όρο μυκητίαση εννοούμε την πρόκληση ενόχλησης που μπορεί να παρουσιάζει ποικίλες μορφές. Οι μύκητες είναι εκείνοι οι μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε πολλά σημεία του σώματός μας χωρίς όμως να μας ενοχλούν ή να προκαλούν βλάβες. Ουσιαστικά, είναι οι ίδιοι μικροοργανισμοί που προκαλούν τη μούχλα.

Όταν δηλαδή η παραπάνω αναφερόμενη ισορροπία ανατραπεί, τα πράγματα αλλάζουν. Ουσιαστικά γι’ αυτό ευθύνεται η άμυνα του σώματός μας, που όταν διαταραχτεί δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να επιταχύνει τη γρήγορη ανάπτυξή τους.

Αυτήν ακριβώς την επιτάχυνση την ονομάζουμε πολύ απλά μυκητίαση. Τι συμβαίνει όμως στο ανθρώπινο σώμα και προκαλείται μια μυκητίαση;

Σε αυτό μπορεί να παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες, που τους αποκαλούμε «προδιαθεσικούς» και ευθύνονται για τα κακώς πεπραγμένα.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Ας δούμε τους πιο σημαντικούς :

– ο τρόπος που μεταβολίζεται η γλυκόζη στο αίμα (ακόμη πιο επιβαρυμένη κατάσταση αν υπάρχει ιστορικό διαβήτη)

– η ανεπάρκεια του ανοσοποιητικού συστήματος (AIDS, καρκίνος ή θεραπεία με ακτινοβολία κ.α.)

– τα αντιβιοτικά, που εξουδετερώνουν τους μη παθογόνους μικροοργανισμούς που μάχονται τους μύκητες

– τα αντισυλληπτικά

– η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση και

– γενικά η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή

Οι γυναίκες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως τις αναφέραμε πιο πάνω, έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν, καθώς παρατηρείται ότι δύνανται να εμφανίσουν επαναλαμβανόμενες μυκητιάσεις.

Εάν μια γυναίκα ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες, πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτεί το γυναικολόγο της και να προσπαθήσει να προλάβει την επανεμφάνιση του προβλήματος.

Σε πολλές των περιπτώσεων, οι γυναίκες μας παραπονιούνται ότι τα συμπτώματα επιμένουν, έστω κι αν έχει μεσολαβήσει μια περίοδος ύφεσης. Τα πιο συνηθισμένα είναι : κνησμός, ερυθρότητα, λευκά κολπικά υγρά.

Συνήθως τις συμβουλεύουμε να ρυθμίσουν το σάκχαρό τους, να πάρουν προβιοτικά μαζί με την αντιβίωση, να φροντίσουν την κολπική ξηρότητα στην εμμηνόπαυση με κατάλληλα προϊόντα και τέλος να μη φορούν συνέχεια βρεγμένο μαγιό στη θάλασσα ή την πισίνα.

Πέρα όμως από τα παραπάνω, επιμένω πως η γυναίκα που αντιμετωπίζει μυκητίαση πρέπει να εξεταστεί από το γυναικολόγο της.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Επιβάλλεται η λήψη καλλιεργειών κολπικού υγρού. Κάποιες φορές γίνεται και μυκητόγραμμα για να εντοπίσουμε το φάρμακο-δραστική ουσία, που είναι καταλληλότερη για κάθε είδος μύκητα.

Προσωπικά, διαφωνώ κάθετα με τη λήψη φαρμάκων και αντιβιοτικών από πλευράς της ασθενούς, με δική της πρωτοβουλία! Ειδικά στη μυκητίαση συμβαίνει συχνά να με επισκέπτονται γυναίκες που έχουν «πειραματιστεί» με διάφορα σκευάσματα αλλά ταλαιπωρήθηκαν τσάμπα πολύ χωρίς αποτέλεσμα. Δε βλέπω το λόγο, που στηρίζουν τη θεραπεία τους τον παράγοντα τύχη!

Κλείνοντας θέλω να επισημάνω πως η θεραπεία εστιάζεται σε τρία πράγματα :

Βάζουμε και το σύντροφο μας στο «παιχνίδι» της θεραπείας κι ας μην είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενο το νόσημα, όμως λειτουργεί ως ξενιστής και μολύνει πάλι τη γυναίκα χωρίς να πάσχει ο ίδιος.

Κάνουμε ολοκληρωμένη, μακρόχρονη και κυκλικά επαναλαμβανόμενη θεραπεία και όσο το πρόβλημα εμμένει, αποφεύγουμε την επαφή.

Αν τηρήσουμε αυτά τα τρία αρκεί.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ