Επιλογή Σελίδας

Αν αισθάνεστε συχνά ξηρότητα και είστε στην εμμηνόπαυση, καλό ειναι να γνωρίζετε πως αυτό μπορεί να  αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά!

Μία από τις βασικές εκδηλώσεις της εμμηνόπαυσης είναι η ατροφία το ουρογεννητικού συστήματος. Το πρόβλημα αυτό εμφανίζεται όχι μόνο στις γυναίκες που έχουν περάσει στη φάση της κλιμακτηρίου, αλλά και σε κείνες που βρίσκονται στο προηγούμενο …σκαλοπάτι, της προεμμηνόπαυσης. Και είναι σαφές πως επηρεάζει κατά πολύ την καθημερινότητα τους.
Μη ντρέπεστε να ρωτήσετε, να μάθετε και να συζητήσετε εκτενώς με το γυναικολόγο σας για πράγματα που σας αφορούν. Μόνο έτσι θα πάρετε απαντήσεις για την εμμηνόπαυση και την ξηρότητα και θα βελτιώσετε την καθημερινή σας ζωή.

Ας δούμε όμως γιατί συμβαίνουν όλα αυτά, ώστε να έχετε μια πληρέστερη εικόνα του τι θα συμβεί στο σώμα σας μεγαλώνοντας.

Στο γυναικείο σώμα τα όργανα συνδέονται μεταξύ τους, καθώς το αιδοίο, ο κόλπος και η ουρήθρα έχουν κοινή προέλευση και  κοινή συμπεριφορά. Και τα τρία έχουν υποδοχείς οιστρογόνων. Όταν μια γυναίκα πλησιάζει προς την εμμηνόπαυση, η ποσότητα των οιστρογόνων αρχίζει να μειώνεται. Άρα συμπεραίνουμε πως αυτό θα αλλάξει κλινικά την εικόνα των περιοχών αυτών.

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Στο αιδοίο χάνεται βαθμιαία το κολλαγόνο, ο ιστός του και η ικανότητα να συγκρατεί νερό, άρα η φυσιολογία αλλάζει. Όπως αλλάζει ο όγκος του, γίνεται επίπεδο, πιο λεπτό και αφού μειώνονται οι εκκρίσεις στην εμμηνόπαυση επέρχεται ξηρότητα.

Είναι γεγονός πως η γυναίκα αισθάνεται από τις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα της, μόνο τα συμπτώματα αυτών. Πυκνώνει το αίσθημα του τσουξίματος, οι κνησμοί, μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και πόνος κατά την ούρηση, καθώς τα ούρα διαβρέχουν την περιοχή.

Ο κόλπος αλλάζει, κονταίνει και στενεύει στην είσοδό του, τα τοιχώματα λεπταίνουν. Παύουν να είναι ελαστικά, αποκτούν ένα ωχρό χρώμα, οι αδένες παράγουν και εδώ λιγότερες εκκρίσεις, άρα παρατηρείται ξηρότητα. Εξαιτίας αυτής, δημιουργείται τριβή στα τοιχώματα του κόλπου. Η γυναίκα το βιώνει έντονα αυτό, καθώς συχνά μπορεί να παραπονιέται για «τσιμπήματα» στην περιοχή ή τσούξιμο.

Είναι γεγονός ότι θα έχετε παρατηρήσει σταδιακά δυσκολία στην επαφή, καθώς γίνεται επώδυνη και δυσάρεστη. Αποτέλεσμα είναι πολλές γυναίκες να επιλέγουν την απομάκρυνση από το σύντροφο και την αποχή. Αυτό έχει σίγουρα επιπτώσεις στη ζωή του ζευγαριού, αλλά και ψυχολογικές προεκτάσεις. Μην απομακρύνεστε, μιλήστε και βρείτε λύσεις.

Η ουρήθρα και η ουροδόχος κύστη ακολουθούν επίσης τη γενική ατροφία της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι να χάνεται η δύναμη της ουρήθρας και να μην λειτουργεί ικανοποιητικά, όπως θα έπρεπε.  Πρακτικά, οι γυναίκες κάνουν στο γιατρό τους λόγο για συχνότητα στην ούρηση. Πιθανώς δυσουρικά ενοχλήματα να είναι συχνά και μπορεί να παρουσιαστούν και περιστατικά ακράτειας ούρων.

Θέλω να ξέρετε πως ο γιατρός σας τα γνωρίζει αυτά και θα σας συμβουλεύσει αναλόγως. Μη διστάζετε ρωτήστε τον, θα σας σταθεί σε ό,τι χρειαστείτε.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Σήμερα, τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν και επιμέρους αλλά και σε συνολικό επίπεδο, ανάλογα το πρόβλημα που αντιμετωπίζετε. Έχετε υπόψη σας πως υπάρχουν πολλοί τρόποι, φαρμακευτικοί και μη, που μπορούν να σας βοηθήσουν.  Για παράδειγμα, η χρήση τοπικών προϊόντων,  λιπαντικών και ορμονικών, τα οποία έχουν βελτιώσει  κατά πολύ τη βαρύτητα των ενοχλητικών συμπτωμάτων. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συσταθεί και η λήψη ορμονών, με σκευάσματα για από του στόματος χρήση.

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική κατάσταση, που κάθε γυναίκα θα κληθεί να την περάσει όταν φτάσει στην ηλικία που αυτές οι αλλαγές θα επέλθουν. Άρα, σε όλο αυτό δεν είστε η μόνη!

Ο γιατρός σας θα είναι εκεί, επισκεφθείτε τον εγκαίρως, από τα πρώτα κιόλας σημάδια και ζητείστε να σας ενημερώσει για να ξέρετε τι θα αντιμετωπίσετε και πως. Κυρίως, διαφυλάξτε την υγεία και την ηρεμία στην καθημερινότητά σας, κάνοντας τα σωστά βήματα και χαρείτε τη ζωή σε όλες τις φάσεις και τις εκφάνσεις της.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ