Επιλογή Σελίδας

Τι γνωρίζουμε για την ψηλάφηση μαστού και τη μαστογραφεία?

Για τη μαστογραφία έχουμε αναφερθεί κι άλλες φορές. Ας σταθούμε όμως λίγο στο γεγονός πως από μια ηλικία και έπειτα είναι απαραίτητη και άρα δεν πρέπει να τη θεωρείτε «προαιρετική». Ο πρώτος έλεγχος και η παρατήρηση θα πρέπει να ξεκινά πρώτα από εσάς!

Είναι αλήθεια πως ο καλύτερος γνώστης της δομής και τοπογραφίας των μαστών σας, είστε εσείς οι ίδιες! Ποιος γνωρίζει εξάλλου καλύτερα το σώμα σας από εσάς τις ίδιες;

Εντάξτε λοιπόν στη ρουτίνα φροντίδας της υγείας και υγιεινής του σώματός σας την ψηλάφηση μαστού. Είναι από τα απολύτως απαραίτητα και το οφείλετε στον εαυτό σας για τη διασφάλιση της υγεία σας!

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Θυμηθείτε ότι μπορεί να γίνει πολύ απλά όταν κάνετε μπάνιο ή πριν ξαπλώσετε για ύπνο. Τότε μπορείτε να κάνετε έναν έλεγχο και μια ψηλάφηση μαστού, σε όρθια θέση καταρχήν και μπροστά στον καθρέφτη, έπειτα σε θέση που να είστε ξαπλωμένη, στο πλάι.
Με τον τρόπο αυτό θα είστε σε θέση να γνωρίζετε τη φυσιολογία, το ακριβές σχήμα, μέγεθος και χρώμα των μαστών και να παρατηρήσετε αν άλλαξε κάτι. Επιπλέον, γίνετε ψηλάφηση στις μασχαλιαίες χώρες, στους μαστούς και στη θηλαία άλω. Με τον τρόπο αυτό μπορείτε να αναγνωρίσετε την ύπαρξη ενός ογκιδίου, σκληρού ή μαλακού, κινητού ή προσκολλημένου, ή ακόμη ανάλογα του πως αισθάνεστε αν πιέζετε το σημείο αυτό.

Καλό είναι σε κάποια επίσκεψή σας, να ζητήσετε από το γυναικολόγο σας να σας υποδείξει πως γίνεται η αυτοεξέταση. Παράλληλα πρέπει να έχετε κατά νου ότι αυτή η διαδικασία πρέπει να γίνεται μετά την περίοδό. Όχι πριν, γιατί τα αποτελέσματα λόγω των αλλαγών που πάντα προϋπάρχουν της περιόδου, είναι πιθανό να σας οδηγήσουν σε λάθος συμπέρασμα.
Υπάρχει κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές ή το αγγίζετε εύκολα? Τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στο γυναικολόγο σας για οδηγίες και εκείνος θα συστήσει ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν!

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Πότε να κάνετε την πρώτη μαστογραφία :

Η πρώτη μαστογραφία γίνεται μετά την ηλικία των 35 ως 40 ετών. Οι γυναικολόγοι θεωρούν απαγορευτικό να γίνεται μια μαστογραφία σε νέες γυναίκες κάτω των 30 ετών. Στην ηλικία αυτή ο μαστός είναι πλούσιος σε αδενικό ιστό, κάτι που δυσκολεύει πάρα πολύ τη σωστή αξιολόγηση-ανάλυση της μαστογραφίας. Επιπλέον, ο μαζικός αδένας είναι πιο ευαίσθητος στην ακτινοβολία, άρα το αποφεύγουμε για την ασφάλεια της γυναίκας.

Μαστογραφία σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών, θα συστηθεί μόνο αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Τέτοιοι είναι το οικογενειακό ιστορικό ή τυχόν εύρημα, που το υπερηχογράφημα δεν μπορεί να το αναδείξει.
Εκτός από την αυτοψηλάφηση και την ψηλάφηση από το γυναικολόγο, όταν κάνετε το καθιερωμένο σας check up, υπάρχουν και απεικονιστικές μέθοδοι ελέγχου των μαστών, οι οποίες είναι :

Υπερηχογράφημα και 3D υπερηχογράφημα μαστών, μπορούν να κάνουν όλες οι γυναίκες ανεξαρτήτου ηλικίας.
Μαστογραφία, στην ηλικία περίπου των 40. Η πρώτη μαστογραφία θα φυλαχθεί ως πολύτιμη «κόρη οφθαλμού», γιατί θα αποτελέσει μέτρο σύγκρισης για τις επόμενες μαστογραφίες, μία κάθε έτος.
Ψηφιακή μαστογραφία, πλέον γίνεται από μαστογράφους νέας γενιάς, με πολύ μικρότερο ποσοστό ακτινοβολίας.

Τέλος, μαγνητική τομογραφία μαστών η οποία γίνεται επικουρικά της μαστογραφίας και είναι ανώδυνη.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ