Επιλογή Σελίδας

Είναι φορές που μόλις έχετε κάνει μπάνιο, έχετε φορέσει καθαρά εσώρουχα και όμως αισθάνεστε μια ανεπαίσθητη οσμή εκεί …κάτω. Σας ενοχλεί και σας δυσαρεστεί…

Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε πως η ευαίσθητη περιοχή έχει έτσι κι αλλιώς μια ιδιαίτερη μυρωδιά. Όμως κάποιες φορές η οσμή αυτή μπορεί να προειδοποιεί για κάτι περισσότερο, οπότε ίσως χρειαστεί να το ψάξετε λίγο παραπάνω.

Πως θα διακρίνετε όμως τις οσμές και τι μπορεί αυτές να σημαίνουν;

Υπό φυσιολογικές συνθήκες ο κόλπος της γυναίκας έχει τη δική του χλωρίδα. Αποτελείται κατά βάση από βακτήρια και μύκητες σε ένα όξινο pH. Όταν όμως η ισορροπία αυτή διαταράσσεται για διάφορους λόγους, τόσο οι οσμές όσο και οι διάφορες εκκρίσεις γίνονται αντιληπτές. Οι οσμές δηλώνουν πως κάτι έχει διαταράξει την ισορροπία αυτή, άρα σας προειδοποιούν για μια ενδεχόμενη λοίμωξη.

Για παράδειγμα, όταν η ευαίσθητη περιοχή έχει μια οσμή όξινη, που μιμείται τη μυρωδιά ψαριού αυτό δεν πρέπει να το αγνοήσετε!

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Τι μπορεί να συμβαίνει

Όταν ιδρώνετε, ειδικά κατά την άσκηση, οι αδένες παράγουν ένα υγρό που μεταβολίζεται από βακτήρια του δέρματος. Αυτό είναι που προκαλεί μια δυσάρεστη οσμή.

Αν πρόκειται για βακτηριακή κολπίτιδα, τότε έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της τη μυρωδιά που θυμίζει ψάρι. Τότε το περιβάλλον του κόλπου από όξινο μεταβάλλεται σε αλκαλικό.

Μπορεί επίσης η οσμή να συνοδεύεται από κνησμό (αίσθημα φαγούρας) και εκκρίσεις κίτρινες ή και παχύρρευστες.

Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται να κάνετε μια πλήρη εξέταση στο γυναικολόγο σας, η οποία θα συνοδεύεται και από μια κολπική καλλιέργεια.  Ο γιατρός θα σας συστήσει θεραπεία και θα χρειαστεί να λάβετε κατάλληλη αγωγή ή και αντιβίωση, αν απαιτηθεί.

Το ίδιο συνήθως συμβαίνει με την περίοδο σας, καθώς είναι σύνηθες να παρατηρείται μια μεταλλική οσμή, εξαιτίας του σιδήρου. Μετά το τέλος της περιόδου, εφόσον καθαρίσει ο κόλπος, η οσμή φεύγει.

Αν όμως αμελήσατε την υγιεινή του κόλπου ή μπορεί να υποπτεύεστε ότι έχει μείνει κάποιο υπόλειμμα στον κόλπο, π.χ. ταμπόν, επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας. Θα χρειαστεί να το αφαιρέσει, γιατί μια τέτοια ενδεχόμενη λοίμωξη καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Αν έχετε προσβληθεί από κάποιο παράσιτο μετά από επαφή π.χ. τριχομονάδα, μπορεί να προκληθεί δυσοσμία. Η δυσάρεστη οσμή μπορεί να εξελιχθεί σε κολπικές εκκρίσεις, κνησμό, τσούξιμο στην περιοχή, δυσουρία κ.α. Η λοίμωξη αυτή είναι επικίνδυνη στις έγκυες γυναίκες και χρειάζεται να χορηγηθούν αντιβιοτικά οπωσδήποτε.

Αν και σπάνιο, σε περιπτώσεις καρκίνου τραχήλου μήτρας, παρατηρούνται δύσοσμα  κολπικά υγρά, συνήθως αιματηρά. Προέρχονται από την απόπτωση των κυττάρων του τραχηλικού επιθηλίου. Αν όμως κάνετε κανονικά το ετήσιο τσεκ απ στο γιατρό σας, δεν έχετε λόγο να ανησυχείτε.

Τέλος, η πιθανότητα εμφάνισης περίεργων οσμών μπορεί να οφείλεται σε κατανάλωση ορισμένων τροφών. Αν είναι πρόσκαιρο το φαινόμενο ας μην σας ανησυχήσει.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Tips…που σώζουν!

Γενικά πάντως, για να έχετε ήσυχο το κεφάλι σας, μπορείτε να λαμβάνετε κάποια μέτρα πρόληψης-προστασίας. Να πίνετε πολύ νερό και να καταναλώνετε φρούτα και λαχανικά σε ικανοποιητικές ποσότητες .

Επιπλέον, να αλλάζετε συχνά ρούχα, ιδανικά αμέσως μετά από σωματική άσκηση, ώστε να παραμένει στεγνή και καθαρή η ευαίσθητη περιοχή.

Μην σας πιάνει μανία με τις πολλές τοπικές πλύσεις, γιατί έτσι φτάνετε στο άλλο άκρο! Αν διαταραχτεί το φυσιολογικό pH του κόλπου θα διαταραχθεί και η χλωρίδα και έτσι μπαίνετε σε ένα φαύλο κύκλο.

Χρησιμοποιείτε καλύτερα σκέτο νερό με ένα απλό σαπούνι, χωρίς άρωμα. Όσο μπορείτε αποφύγετε τα σερβιετάκια καθημερινής χρήσης. Ακόμη, τα συνθετικά εσώρουχα που περιέχουν νάιλον και τα στενά ρούχα π.χ. τα εφαρμοστά παντελόνια.

Ως γενικό κανόνα, πάντως, κρατείστε αυτόν : όσο περισσότερο αερίζεται η ευαίσθητη περιοχή, ειδικά το καλοκαίρι, τόσο καλύτερα είναι. Αποφεύγετε την ανάπτυξη μικροβίων, με τα δυσάρεστα επακόλουθα!

 

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ