Επιλογή Σελίδας

Η κυστίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή απλής ουρολοίμωξης και συχνότερα στις γυναίκες θα εμφανιστεί τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Πρόκειται φλεγμονή της ουροδόχου κύστης, η οποία προκαλείται από μόλυνση του ουροποιητικού συστήματος.

Για να αναγνωρίσετε την κυστίτιδα, σας αναφέρω μερικά χαρακτηριστικά συμπτώματα, δε σημαίνει ότι θα συμβούν όλα μαζί. Συχνή ούρηση ιδιαίτερα το βράδυ, κάψιμο ή πόνο στην ούρηση, αίσθηση ότι δεν έχει αδειάσει η κύστη, πόνος χαμηλά στην κοιλιά, θολά ούρα-σκουρόχρωμα, καμιά φορά και αίμα στα ούρα. Χαρακτηριστική στην οξεία κυστίτιδα ή απλά κυστίτιδα είναι η έλλειψη πυρετού.

Γιατί όμως αναπτύσσεται μια τέτοια λοίμωξη ;

Πολλά βακτήρια (μικροοργανισμοί) βρίσκονται στην περιοχή του κόλπου και του πρωκτού. Τα πιο συχνά είναι η Escherichia Coli ή αλλιώς κολοβακτηρίδιο, ο Πρωτέας, εντερόκοκκοι κ.ά. Η ύπαρξη τους θεωρείται φυσιολογική και χρησιμεύουν στο να εμποδίζουν την ανάπτυξη πιο επικίνδυνων βακτηρίων. Τα βακτήρια αυτά ανεβαίνουν από την ουρήθρα, ιδίως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Όταν αριθμός των βακτηρίων είναι μεγάλος και η κύστη αδυνατεί να τα απομακρύνει με φυσιολογικό τρόπο, τότε μπορεί να παρουσιαστεί λοίμωξη. Καταστάσεις που εμποδίζουν την κύστη να αδειάσει πλήρως μπορεί να είναι αντικείμενα που πιέζουν τον αυχένα της κύστης. Για παράδειγμα : ένα αντισυλληπτικό διάφραγμα, μεγάλα ταμπόν, κ.ά.

Ακόμη και η χρήση αντισηπτικών στην ευαίσθητη περιοχή, που μεταβάλλουν το PH, τα στενά ή συνθετικά εσώρουχα, μπορεί να δυσχεράνουν μια κατάσταση. Να ξέρετε ωστόσο ότι η κυστίτιδα δεν μεταδίδεται από τουαλέτες ή άλλους ανθρώπους, ούτε τη μεταδίδετε -ευτυχώς- στα παιδιά.

Η κύρια θεραπεία για την κυστίτιδα είναι τα αντιβιοτικά, για να εξοντωθούν τα βακτήρια που προκάλεσαν τη λοίμωξη. Πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, τουλάχιστον 3-4 ποτήρια την ημέρα. Να αποφεύγετε τον καφέ, το τσάι, το αλκοόλ και τα πικάντικα φαγητά, μέχρι να υποχωρήσει ο πόνος. Ο χυμός από κράνα βοηθά σημαντικά.

Υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να εμποδίσετε την επανεμφάνισή της :

– Φοράτε άνετα, βαμβακερά εσώρουχα

– Μην κρατάτε τα ούρα, αλλά να πηγαίνετε στην τουαλέτα όταν νοιώθετε την ανάγκη

– Χαλαρώνετε όταν ουρείτε για να μπορέσει να αδειάσει η κύστη εντελώς

– Αδειάζετε την κύστη σας πριν σηκώσετε βάρος και πριν την έντονη γυμναστική

– Πάντα να σκουπίζεστε από μπροστά προς τα πίσω

– Μάθετε για τη σωστή χρήση διαφράγματος και ταμπόν

Σε κάποιες γυναίκες οι κυστίτιδες συμβαίνουν πιο συχνά. Εάν έχετε περισσότερες από 3 κυστίτιδες το χρόνο, τότε μιλάμε για υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις. Τότε πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον ουρολόγο σας.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Τα αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται στις διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος έχουν αντιβακτηριδιακές και διουρητικές ιδιότητες. Το θρούμπι, το δενδρολίβανο και το τεϊόδεντρο έχουν αναγνωρισμένη δράση.

Να θυμάστε τρία βασικά πράγματα : για την πρόληψη της κυστίτιδας πολύ σημαντική είναι η ενυδάτωση, η σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής και η ούρηση, κάθε φορά, μετά από σεξουαλική επαφή.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ