Επιλογή Σελίδας

Ως κολπίτιδα ορίζεται η φλεγμονή του κόλπου, που συνήθως οφείλεται σε μικρόβια. Οι κολπίτιδες είναι το πιο συχνό γυναικολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες, κι από τους πιο συνήθεις λόγους που επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους. Αυτές διακρίνονται σε: Κυτταρολυτική κολπίτιδα, Μη ειδική βακτηριδιακή κολπίτιδα, Μυκητιασική κολπίτιδα, Τριχομοναδική κολπίτιδα, Μεικτές κολπίτιδες.

ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΕΝΙΚΑ

Συνήθως οφείλονται στον κολπικό γαλακτοβάκιλο (υπερανάπτυξη), στον αιμόφιλο του κόλπου, στον μύκητα Candida albicans, στο μαστιγοφόρο πρωτόζωο trichomonas vaginalis. Επίσης, σε μια σειρά μικροοργανισμούς, όπως : χλαμύδια, μυκόπλασμα και ουρεόπλασμα. Στην κλινική συμπτωματολογία περιλαμβάνονται: ερεθισμός, ερυθρότητα, κνησμός, δυσπαρεύνια, άνοδος του κολπικού ΡΗ, οσμή σαν “ψάρι” ή “κομμένο γάλα”. Μπορεί να παρατηρηθεί οίδημα της περιοχής ιδίως της εισόδου του κόλπου και εμφάνιση τυροειδών εκκρίσεων, ανάλογα με τον τύπο της προσβολής. Σε άλλες περιπτώσεις είναι δυνατό να παραμένει συμπτωματική.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

ΠΡΟΛΗΨΗ, Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΥΣΗ

Ο συχνός καθαρισμός της περιοχής (αφού πρώτα έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας) είναι το άλφα και το ωμέγα για την πρόληψη τον κολπίτιδων. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται πάντα με φορά από τον κόλπο προς τον πρωκτό. Όχι αντίθετα για να μη μεταφέρονται μικρόβια. Η χρήση ισχυρών αντισηπτικών (τ.Βetadine) πρέπει να αποφεύγεται διότι διαταράσσει την φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου. Τα αποτελέσματα είναι αντίθετα από τα αναμενόμενα.

Στο εμπόριο υπάρχει πληθώρα σκευασμάτων (σαπούνια, κολπικές πλύσεις κλπ), που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και απευθύνονται στην ευαίσθητη περιοχή. Πρέπει να αποφεύγεται η παραμελημένη χρήση διαφόρων αντικειμένων, όπως π.χ. κολπικών ταμπόν. Επίσης, καλό είναι να προτιμάτε βαμβακερά εσώρουχα, που επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει. Στη θάλασσα ξαπλώνουμε πάντα πάνω στη πετσέτα ή στην ψάθα και αποφεύγουμε την άμεση επαφή με την άμμο.  Επιπλέον, το να φοράμε για πολλή ώρα βρεγμένο μαγιό είναι αποτρεπτικό. Κατά τη σεξουαλική επαφή, χρησιμοποιούμε πάντα προφυλακτικό και δεν βάζουμε ποτέ ξένα εσώρουχα.

Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται όταν επισκεπτόμαστε δημόσιες τουαλέτες και γενικά τουαλέτες που χρησιμοποιούνται από πληθώρα ατόμων. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να κολλήσουμε κάποιον μικροοργανισμό. Υπέπεσε στην αντίληψή μου ένα νέο προϊόν, κατασκευασμένο από αντιβακτηριδιακή ιατρική σιλικόνη, τιτλοφοτείται “GoGirl” (facebook\gogirl.greece). Αυτό δίνει την δυνατότητα σε μια γυναίκα να ουρήσει χωρίς να έρθει σε επαφή με την τουαλέτα.

Έτσι, η γυναίκα προστατεύεται από όλους αυτούς τους μικροοργανισμούς. Άρα, με λίγα λόγια προστατεύεται από τις κολπίτιδες και τις ουρολοιμώξεις που μπορεί να κολλήσει ερχόμενη σε επαφή με την τουαλέτα. Το αφήνω στην κρίση σας, εγώ πάντως θα το ερευνήσω περισσότερο και θα επανέλθω.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

θεραπευτικά συνιστάται στις κολπίτιδες σχολαστική υγιεινή και κολπικές πλύσεις. Σχεδόν πάντα είναι απαραίτητη η χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής. Υπάρχουν περιπτώσεις που ανάλογα με το αίτιο, αγωγή πρέπει να λάβει και ο σύντροφος. Η φαρμακευτική αγωγή ποικίλει από κρέμες για τοπική επάλειψη έως χάπια για από του στόματος χορήγηση. Υπάρχουν φορές που χρησιμοποιούνται τοπικά στεροειδή για την ανακούφιση από τα συμπτώματα.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ