Επιλογή Σελίδας

Η καθυστέρηση στην περίοδο Μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Η καθεμιά από αυτές χρήζει ιδιαίτερης εξέτασης. Και εξηγώ, λέγοντας ότι ως καθυστέρηση στον κύκλο της γυναίκας λογίζεται η πάροδος πέντε το λιγότερο ημερών, από την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της περιόδου σας.

Στην 4η δεκαετία της ζωής, συνήθως μετά τα 45, μπορεί να εμφανιστούν διαταραχές της περιόδου. Είναι γιατί κάνει σταδιακά την εμφάνισή της η εμμηνόπαυση (κλιμακτήριος). Πριν από τα 45, μπορεί να μιλάμε για πρόωρη εμμηνόπαυση και ακόμη πιο πριν, στην ηλικία των 40 ετών, μιλάμε για πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια.

Μια καθυστέρηση μπορεί να οφείλεται σε εγκυμοσύνη. Είναι η πρώτη σκέψη που περνά από το μυαλό μιας σεξουαλικά ενεργής γυναίκας, όπως λέμε. Αν ανήκετε στην κατηγορία αυτή, θα πρέπει πρωτίστως να το διερευνήσετε, πριν εξετάσετε κάτι άλλο. Ένα τεστ από το φαρμακείο επιβάλλεται ή καλύτερα μια εξέταση χοριακής γοναδοτροπίνης, για πιο ασφαλή αποτελέσματα. Μην το καθυστερείτε άλλο!

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Άλλος παράγοντας μπορεί να είναι το στρες. Επιβαρύνει τον οργανισμό και ενδέχεται να προκαλέσει πολλά προβλήματα, μεταξύ των οποίων και ορμονικές διαταραχές. Επηρεάζει τη λειτουργία των ωοθηκών και τις καθιστά μικρο-πολυκυστικές ή πολυκυστικές. Οποιαδήποτε καθυστέρηση στην περίοδό σας πάνω από μια εβδομάδα, πρέπει να διερευνηθεί από το γυναικολόγο σας.

Μια καθυστέρηση στην περίοδο μπορεί να οφείλεται στο αυξημένο σωματικό βάρος, ειδικά σε απότομη μεταβολή αυτού. Αντίστοιχη επίπτωση έχουν οι εξαντλητικές δίαιτες αλλά και η αυξομείωση βάρους. Μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε μακρόχρονη διακοπή της περιόδου ή και σε προβλήματα γονιμότητας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σωστό σωματικό βάρος είναι πολύ σημαντική παράμετρος. Στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, υπάρχει μία ορμονική διαταραχή που οδηγεί σε κύκλους 35-60 ημερών, λόγω έλλειψης ωορρηξίας.

Άλλοι λόγοι μπορεί να αποδοθούν στην εμφάνιση κάποιας ίωσης ή κάποιας ασθένειας, οπότε η περίοδος επανέρχεται μόλις εξαλειφθεί η αιτία που την προκάλεσε, μετά την κατάλληλη θεραπεία. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι διαταραχή του κύκλου μπορεί να συμβεί και με χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής ή μεταβολή κάποιας υπάρχουσας αγωγής.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Λάβετε υπόψη σας, τέλος, ότι ακόμη και μια ξαφνική αλλαγή στον τρόπο ζωής σας μπορεί να κάνει τον σταθερό κατά τα άλλα κύκλο σας άνω κάτω.

Αν αλλάξει οτιδήποτε στην καθημερινότητα ή στη διατροφή σας, αν πήγατε ένα ταξίδι ή αλλάξατε εργασιακό περιβάλλον, αυτό μπορεί αν απορυθμίσει την κανονικότητα της περιόδου. Συνήθως μόλις επιστρέψει το σώμα σας σε ομαλή ρύθμιση του «βιολογικού ρολογιού» όπως λέμε, θα επανέλθει και η σταθερότητα του κύκλου σας.

Υπομονή λοιπόν!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ