Επιλογή Σελίδας

Όταν αναπτύσσεται διάλογος με αντικείμενο “καρκίνος του μαστού” υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και υπεύθυνη αντιμετώπιση από όλους μας. Αυτός ο μήνας είναι αφιερωμένος στην πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού, θεωρώ πολύ σημαντικό να κάνουμε μια ακόμη αναφορά.

Θα ξεκινήσω με τα ιατρικά δεδομένα που έχουμε σήμερα. Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε, περίπου 1 στις 9 γυναίκες -κάποια στιγμή στη διάρκεια της ζωής της- θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο, ενώ στην Ελλάδα τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως.
Ωστόσο, τα καλά νέα είναι πως αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωσθεί αρκετά γρήγορα, πριν δηλαδή επεκταθεί σε άλλα όργανα, μπορεί να θεραπευτεί! Το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%!

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

 

Είναι γνωστό πόσο σημαντική για τη ζωή είναι η πρόληψη και η ενδεχόμενη διάγνωση εγκαίρως. Ωστόσο, ο καρκίνος του μαστού εξακολουθεί να αποτελεί την κύρια αιτία θανάτων στις γυναίκες και την τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου συνολικά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές ξεχνάμε την πιο σημαντική υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας, τη ζωή μας; Και την επίδραση που αυτή έχει, στις ζωές όλων των ανθρώπων που μας περιβάλλουν;

Βασικό ζητούμενο, το λέω συνέχεια στις γυναίκες που έρχομαι καθημερινά σε επαφή, είναι η πρόληψη. Κυριολεκτικά σώζει ζωές!

Οι επιστήμονες είναι σαφείς : μια γυναίκα μπορεί να θεραπευθεί αν διαγνωσθεί η ασθένεια εγκαίρως. Δεν υπάρχει κανένα άλλο πιο αποτελεσματικό μέτρο. Σε όποια μορφή καθημερινότητας, συνηθειών, διατροφής, ηλικίας, κοινωνικής και επαγγελματικής κατάστασης ανήκει η γυναίκα. Αν είναι συνεπής στον τακτικό έλεγχο, έχει κερδίσει τις πιθανότητες ίασης με το μέρος της.
Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για όλες!

Ο μαστογραφικός έλεγχος αποτελεί τη βασική εξέταση, που πρέπει να πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι γυναίκες ηλικίας 35 ως 45 ετών. Σε συνδυασμό με συμπληρωματικό έλεγχο με υπέρηχο μαστών και, αν χρειάζεται, έλεγχο με MRI μαστών. Οι γυναίκες με βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό, είναι σημαντικό να ελέγχονται σε μικρότερη ηλικία.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Από κει και πέρα, κάνετε τις εξετάσεις σας κανονικά, τους τακτικούς ελέγχους και επισκέψεις – όποτε απαιτείται- στο γιατρό σας.  Τη μαστογραφία σας ανάλογα την ηλικία, τεστ Παπ και κολπικό υπέρηχο μια φορά το χρόνο, απαραιτήτως. Υιοθετείστε ένα υγιεινό μοντέλο διατροφής, καθημερινής άσκησης και αποβάλλετε με οποιοδήποτε τρόπο το στρες από τη ζωή σας! Υπάρχουν τεχνικές που βοηθούν και αποδίδουν.

Και να θυμάστε, έχετε μόνο μια ζωή και είναι πολύτιμη.  Έχετε χρέος πρώτα απέναντι στον εαυτό σας και έπειτα στους ανθρώπους που σας αγαπούν, οικογένεια και φίλους, να τη διαφυλάξετε ως κόρην οφθαλμού!

Σας εύχομαι πάντα να υγιαίνετε και να μακροημερεύετε!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ