Επιλογή Σελίδας

Είναι αλήθεια πως η καισαρική τομή τις πιο πολλές φορές δεν είναι επιλογή είναι ανάγκη. Μπορεί να σώσει τη ζωή του παιδιού ή της μητέρας όταν υπάρχει επαπειλούμενη εγκυμοσύνη ή επιπλοκές κατά τον τοκετό.

Το ερώτημα συνεπώς, πως μια καισαρική τομή θα επηρεάσει τις επόμενες εγκυμοσύνες της γυναίκας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εποχή μας. Έχει σαφώς παρατηρηθεί αυξητική τάση στις καισαρικές τα τελευταία χρόνια, για πολλούς λόγους.

Τα αποτελέσματα ερευνών έδειξαν ότι η καισαρική τομή που γινόταν στην πρώτη εγκυμοσύνη, αύξανε τον κίνδυνο επιπλοκών στις επόμενες εγκυμοσύνες. Διπλασίαζε στη δεύτερη εγκυμοσύνη τον κίνδυνο για προεκλαμψία, ανωμαλίες του πλακούντα και για μικρό βάρος του νεογνού.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Όταν όμως λαμβανόταν υπόψη το ιστορικό της γυναίκας για τις εν λόγω επιπλοκές κατά την πρώτη εγκυμοσύνη, τότε οι πιθανότητες των κίνδυνων για τη δεύτερη εγκυμοσύνη παρουσίαζαν μικρή μείωση.
Σε γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε δύο προηγούμενες καισαρικές τομές, ο κίνδυνος για επιπλοκές ήταν επίσης αυξημένος αλλά στα ίδια επίπεδα όπως μετά από μια πρώτη καισαρική τομή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κίνδυνοι που δημιουργούνται για τις μελλοντικές εγκυμοσύνες σε μια γυναίκα λόγω προηγούμενης καισαρικής τομής, μπορεί να δημιουργούνται από την ίδια τη χειρουργική επέμβαση. Όμως από την άλλη, είναι πιθανόν ότι οι λόγοι που κατέστησαν την πρώτη καισαρική τομή αναγκαία να είναι παρόντες και στις μεταγενέστερες εγκυμοσύνες και έτσι να ευθύνονται για τη συχνότητα των επιπλοκών που καταγράφηκαν.

Η καισαρική τομή είναι η συχνότερη μεγάλη χειρουργική επέμβαση στις γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια, καταγράφεται διεθνώς μεγάλη αύξηση των γεννήσεων με καισαρική τομή. Όμως οι μέθοδοι έχουν πια εξελιχθεί κατά πολύ!
Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό και ανησυχίες, αφορά στις καισαρικές τομές που γίνονται όταν δεν υπάρχει ανάγκη για ιατρικούς λόγους.

                                                                                                                                                   

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Οι λόγοι που επιβάλλουν τη διενέργεια καισαρικής τομής για τη γέννηση του παιδιού περιλαμβάνουν :
-τα προβλήματα υγείας της μητέρα
-τη θέση του παιδιού στη μήτρα
-τη δυσκολία ή αδυναμία διέλευσης του παιδιού από τις φυσικές οδούς για τη γέννηση του
-τα «σημάδια» που δείχνουν ότι το παιδί στη μήτρα της μητέρας του υποφέρει ή ότι κινδυνεύει άμεσα.

Η καισαρική τομή γίνεται με μεγαλύτερη συχνότητα σε γυναίκες που έχουν περισσότερα από του ενός παιδιά στην εγκυμοσύνη (πολλαπλή κύηση).
Έχετε κατά νου πως οι γυναίκες που γέννησαν με καισαρική τομή, είναι δυνατόν σε μια επόμενη εγκυμοσύνη να γεννήσουν φυσιολογικά. Ωστόσο, όταν υπάρχει κίνδυνος ρήξης της μήτρας, η γέννηση δια της κανονικής οδού δεν είναι καλή επιλογή σε γυναίκες που υποβλήθηκαν ήδη σε καισαρική τομή.

Ανάλογα πάντα με το ιστορικό σας και τη φύση και εξέλιξη της κάθε εγκυμοσύνης, ο γιατρός θα σας συμβουλέψει τι πρέπει να κάνετε. Εξάλλου, καμιά εγκυμοσύνη δεν είναι ίδια με την προηγούμενη μα ούτε και με μια πιθανή επόμενη. Μαζί με το γυναικολόγο σας θα διανύσετε το υπέροχο ταξίδι της έλευσης του μωρού σας στον κόσμο. Όσο πιο ασφαλέστερα γίνεται και για τους δυο σας!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ