Επιλογή Σελίδας

Είναι σημαντικό κατά την πρώτη επίσκεψη της εγκύου στο γυναικολόγο, να γίνει μια λεπτομερής καταγραφή του ατομικού και οικογενειακού ιστορικού της εγκύου. Η σωστή παρακολούθηση μιας εγκυμοσύνης προϋποθέτει προσεκτικά βήματα και λεπτομερείς εξετάσεις, ώστε η κύηση να είναι ασφαλής για τη μητέρα και το μωρό.
Ο στόχος είναι να γίνει γνωστό εξαρχής, αν υπάρχουν παθήσεις που θα εξελιχθούν σε προβλήματα αργότερα στην εγκυμοσύνη.

Στο ατομικό ιστορικό, από την πρώτη επίσκεψη της εγκύου πρέπει να αναφερθούν στο γυναικολόγο όλα τα σοβαρά προβλήματα υγείας που είχε. Επίσης,οι καθημερινές συνήθειες της, αν παίρνει φάρμακα, έχει κάποια ειδική διατροφή κ.α.
Στο οικογενειακό ιστορικό, θα συζητηθούν τυχόν παθήσεις των συγγενών που μπορεί να κληρονομούνται στην έγκυο ή στο έμβρυο. Για παράδειγμα ο σακχαρώδης διαβήτης, το στίγμα  μεσογειακής ή δρεπανοκυτταρικής αναιμίας κ.ά.

Πέρα από αυτά, θα καταρτίσουμε και το μαιευτικό -γυναικολογικό ιστορικό της εγκύου. Σε αυτό θα καταγράψουμε παλαιότερες κυήσεις, τυχόν προβλήματα αυτών, αποβολές κ.λπ. Επίσης, θα κρατήσουμε σημειώσεις για το βάρος του νεογνού, την εβδομάδα κύησης, τον τρόπο της γέννας.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Μετά από τη λήψη του ιστορικού θα καταγράψουμε τα ακόλουθα :

–  σωματικό βάρος της εγκύου, καθώς προβλήματα από το αυξημένο βάρος μπορεί να εμφανιστούν πριν και κατά τον τοκετό.
–  μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, για να μπορούμε να αναγνωρίσουμε έγκαιρα την αρχή μιας υπερτασικής κατάστασης που   πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά.
– εργαστηριακές ή απεικονιστικές εξετάσεις, για να αποκλείσουμε ή να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξη κάποιας ασθένειας.

Το υπερηχογράφημα είναι μια πολύ κομβική εξέταση, καθώς μας δίνει σημαντικά στοιχεία. Στην αρχή με τον έλεγχο της β-HCG επιβεβαιώνουμε την εγκυμοσύνη. Έπειτα ελέγχουμε ότι η κύηση βρίσκεται μέσα στη μήτρα, μετράμε τη διάμετρο του σάκου, υπολογίζουμε με ακρίβεια την ηλικία της κύησης. Μετά τις 6 εβδομάδες κύησης, θα ακούσουμε κανονικά και την καρδιά του εμβρύου.

Έπειτα σειρά έχουν οι εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και ούρων. Με αυτό τον τρόπο θα αποκλείσουμε προβλήματα που μπορεί να επηρεάσουν την ομαλή πορεία της εγκυμοσύνης.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Επειδή η έγκυος θα έχει πολλές απορίες πάνω σε θέματα απλής καθημερινότητας, θα πρέπει να ενημερωθεί με λεπτομέρειες από το μαιευτήρα. Είναι καλό να γνωρίζει οτιδήποτε την αφορά, από τη διατροφή της και τα ρούχα εγκυμοσύνης, μέχρι τη σεξουαλική της ζωή.

Από κει και έπειτα ο γιατρός της θα την ενημερώσει για την πιθανή εξέλιξη της εγκυμοσύνης, τις φυσιολογικές αλλαγές που θα επέλθουν σωματικά. Θα την υποστηρίξει στις μεγάλες οι μικρές της ανασφάλειες.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο είναι χρήσιμο να γνωρίζει από την αρχή όλα όσα θα συμβούν, ώστε να είναι προετοιμασμένη. Έτσι,  θα μπορέσει να ζήσει το μεγαλείο της καινούργιας ζωής που φέρνει στον κόσμο όσο καλύτερα γίνεται.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ