Επιλογή Σελίδας

Πολλά έχουν γραφεί για τον καρκίνο του μαστού και ο καθένας τον προσεγγίζει με διαφορετικό τρόπο, ωστόσο κοινή διαπίστωση όλων είναι πως μια απλή εξέταση, λίγων μόλις λεπτών, μπορεί να σας σώσει τη ζωή : η μαστογραφία.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ακτινογραφία των μαστών, που γίνεται για να ανιχνευθούν τυχόν προβλήματα. σε πρώιμο στάδιο αυξάνονται σημαντικά οι πιθανότητες θεραπείας του καρκίνου.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Η μαστογραφία γίνεται για τρεις βασικούς λόγους:

Για να απεικονίσει τον καρκίνο του μαστού σε γυναίκες χωρίς συμπτώματα,
Να ανιχνεύσει τον καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με συμπτώματα,
Και να εντοπιστεί και να αφαιρεθεί μία περιοχή με ύποπτο ιστό στον μαστό, όταν βρεθεί μια ανωμαλία.

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νοιώθετε αμηχανία κατά τη διάρκεια της εξέτασης, όμως δεν είναι επώδυνη. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα ή κάποια άλλη δερματική πάθηση, ενημερώστε τον ειδικό πριν προβείτε στην εξέταση. Αν έχετε έμμηνο ρύση, η διαδικασία είναι πιο εύκολη, όταν γίνεται μέσα σε δυο εβδομάδες από τη λήξη της περιόδου.

Οι ειδικοί προτείνουν ότι οι γυναίκες μεταξύ 50 και 74 ετών πρέπει να κάνουν μία μαστογραφία κάθε δύο χρόνια, ενώ γυναίκες κάτω των 50 ετών θα καθοδηγηθούν κατά περίπτωση από το γυναικολόγο τους.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Τι πρέπει να προσέξετε

Καλό θα ήταν να μη φοράτε αποσμητικά, αρώματα, ή κρέμες πριν από την εξέταση και το δέρμα να είναι καθαρό. Τα εμφυτεύματα στήθους ή κάποιος ουλώδης ιστός από προηγούμενη χειρουργική επέμβαση, μπορεί να δυσχεράνει την ερμηνεία της μαστογραφίας.
Η μαστογραφία δεν γίνεται συνήθως όταν είστε έγκυος, γιατί η ακτινοβολία θα μπορούσε να βλάψει την ανάπτυξη του εμβρύου. Αν όμως κριθεί απολύτως απαραίτητη, τοποθετείται μία ειδική ποδιά πάνω από την κοιλιά για να προστατεύσει το μωρό από την έκθεση στις ακτίνες-Χ. Επίσης όταν θηλάζετε, είναι πολύ δύσκολο να εξεταστεί ο μαστός.

Συνήθως τα αποτελέσματα της μαστογραφίας είναι διαθέσιμα εντός 10 ημερών, όταν το κρίνει ο γιατρός υπάρχει περίπτωση να σας συστήσει μια επαναληπτική εξέταση, αλλά δεν πρέπει να σας ανησυχήσει.

Τι μπορεί να είναι μια μαστογραφία:

Φυσιολογική, όταν ο ιστός του μαστού φαίνεται φυσιολογικός, δεν παρατηρούνται ασυνήθιστες αυξήσεις, εξογκώματα. Οι αδένες παράγουν γάλα για θηλασμό και οι υποδοχείς (σωλήνες) που μεταφέρουν το γάλα στο μαστό φαίνονται φυσιολογικοί.

Μη φυσιολογική, όταν εντοπιστεί ανάπτυξη κύστης ή άλλου τύπου ιστού που μπορεί να προμηνύει κακοήθεις ή καλοήθεις όγκους. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο να εμφανιστούν στίγματα ασβεστίου, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για κάποια ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, σε ηλικίες άνω των 50, η εμφάνιση μεγαλύτερων αποτιτανώσεων θεωρείται φυσιολογική.
Μαστογραφία με περαιτέρω διερεύνηση μπορεί να συστηθεί σε πολλές γυναίκες, όμως έχετε υπόψη ότι οι περισσότερες ανωμαλίες που εντοπίζονται δεν είναι καρκίνος του μαστού.

Πολλές γυναίκες που έχουν τακτικές μαστογραφίες, χρειάζονται περισσότερες εξετάσεις για τη διερεύνηση τυχόν ανωμαλιών που διαπιστώθηκαν και εάν μια περιοχή του μαστού φαίνεται περίεργη κατά τη διάρκεια μια μαστογραφίας, ενδεχομένως να χρειαστεί επιπλέον ανάλυση. Ο γιατρός σας σε συνεργασία με τον ειδικό τεχνικό ακτινολόγο θα σας ενημερώσουν πληρέστερα και αναλυτικά.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ