Επιλογή Σελίδας

Ο προγεννητικός έλεγχος στην κύηση αποτελείται από μια σειρά εξετάσεων, που στοχεύουν στο να εξασφαλιστεί η καλή υγεία της μητέρας και του μωρού.

Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι πρόκειται μόνο για αιματολογικές εξετάσεις, που γίνονται στην αρχή της εγκυμοσύνης. Πράγματι αυτές θα δείξουν την κατάσταση της υγείας της μητέρας και αν είναι σε θέση να φέρει σε πέρας την κύηση. Δεν είναι όμως μόνο αυτές.

Οι εξετάσεις αίματος είναι σαφέστατα σημαντικές, όμως εξίσου σημαντικές κρίνονται και οι εξετάσεις που αφορούν στο έμβρυο. Πραγματοποιούνται βιοχημικά ή με τη βοήθεια υπερήχων κατά τη διάρκεια της κύησης. Οι εξετάσεις αυτές καλύπτουν όλο το φάσμα της σύλληψης και συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Ο προγεννητικός έλεγχος παίζει κομβικό ρόλο στην κύηση. Ξεκινώντας από ένα βασικό έλεγχο για ορισμένα νοσήματα, που συνήθως μπορούν και πρέπει να θεραπευτούν εκ των προτέρων.

Καμιά φορά, αναδεικνύονται προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, που ενέχουν κινδύνους τόσο για την υγεία του εμβρύου όσο και της μητέρας. Ευτυχώς, τις πιο πολλές φορές μπορεί να υπάρξει θεραπεία. Σε κάθε περίπτωση η μέλλουσα μητέρα έχει την υποστήριξη του γιατρού της και πλήρη πληροφόρηση για την κατάσταση του παιδιού της.

Εδώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ένας σημαντικός παράγοντας που είναι το ιατρικό ιστορικό. Υπάρχουν αρκετές καταστάσεις που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Όπως : η ηλικία και ευρήματα μιας προηγούμενης κύησης, π.χ. ανωμαλίες, υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου κ.α.
Ακόμη, τυχόν οικογενειακό ιστορικό με χρωμοσωμική ανωμαλία, παθολογικά ευρήματα, αποβολές και πολλά άλλα που εξετάζουμε οι γυναικολόγοι.

Οι απαραίτητες εξετάσεις που πρέπει να γίνουν είναι οι : αιματολογικές και εξετάσεις ούρων, γυναικολογικές εξετάσεις, καρδιολογική εξέταση, υπερηχογραφήματα (U/S) εγκυμοσύνης, επεμβατικά διαγνωστικά test, αμνιοπαρακέντηση ή βιοψία τροφοβλάστης (CVS)

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Σήμερα υπάρχει και ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος (Non Invasive Prenatal Testing or Screening, NIPT/NIPS), που είναι μια εξέταση που χρησιμοποιεί το εμβρυικό DNA που κυκλοφορεί στο μητρικό αίμα. Η εξέταση προσδιορίζει με μεγάλη ακρίβεια, κινδύνους, σύνδρομα ή ανωμαλίες που θα μπορούσε να παρουσιάζει ένα έμβρυο. Γίνεται με μια απλή αιμοληψία της μητέρας και το δείγμα αποστέλλεται σε εργαστήριο στις ΗΠΑ. Το Test πραγματοποιείται σε μονήρεις κυήσεις μόνο, μεγαλύτερες των 9 εβδομάδων.

Γενικά, να ξέρετε ότι ο προγεννητικός έλεγχος συνίσταται σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας ή άλλων παραγόντων. Παρόλα αυτά, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, όπως αντιλαμβάνεστε. Πιθανά να έχει ιδιαιτερότητες, που ασφαλώς λαμβάνονται υπόψη και χρήζουν ιδιαίτερης μέριμνας από το γιατρό που σας παρακολουθεί.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ