Επιλογή Σελίδας

Το φυλλικό οξύ, γνωστό και ως φολικό οξύ ή Βιταμίνη Β9, είναι μια οργανική ένωση που ανήκει στο σύμπλεγμα υδατοδιαλυτών βιταμινών Β. Θεωρείται πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη ενός υγιούς εμβρύου.

Η λήψη του πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια των 12 πρώτων εβδομάδων της κύησης, μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση ορισμένων διαταραχών του νευρικού σωλήνα. Οι συχνότερες από αυτές είναι η δισχιδής ράχη και η ανεγκεφαλία.

Προκύπτει λοιπόν η ερώτηση, πόσο φυλλικό οξύ πρέπει να λαμβάνω;

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Κάθε γυναίκα πρέπει να λαμβάνει καθημερινά 400 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος, από τη στιγμή που αρχίζει τις προσπάθειες για σύλληψη μέχρι και τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Διάστημα κατά το οποίο αναπτύσσεται η σπονδυλική στήλη του εμβρύου.

Αν δε λαμβάνατε φυλλικό οξύ πριν από τη σύλληψη, θα πρέπει να το ξεκινήσετε αμέσως μόλις διαπιστώσετε ότι είστε έγκυος. Λάβετε υπόψη σας ότι στατιστικά, παραπάνω από τις μισές κυήσεις δεν είναι προγραμματισμένες. Οπότε καλό θα ήταν όλες οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας να φροντίζουν να έχουν διατροφή πλούσια σε φυλλικό οξύ.

Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιες έγκυοι χρειάζονται μεγαλύτερες δόσεις φυλλικού οξέος; Ναι, είναι πιθανό.
Ο γιατρός μπορεί να τους συστήσει να λάβουν υψηλότερη δόση φυλλικού οξέως (5mg) σε καθημερινή βάση. Αυτό θα συμβεί αν βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο, για την εμφάνιση βλαβών από το νευρικό σωλήνα.

Οι περιπτώσεις αυτές είναι όταν : η έγκυος ή ο σύντροφός της έχουν μια τέτοια διαταραχή, αν υπήρξε προηγούμενη εγκυμοσύνη με τέτοια διαταραχή, ή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό τέτοιων διαταραχών, στην ίδια ή στο σύντροφό της. Επίσης, θα χρειαστεί μεγαλύτερη δόση φυλλικού οξέως αν λαμβάνει αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Το φυλλικό οξύ βρίσκεται σε τροφές όπως τα φυλλώδη λαχανικά, το καστανό ρύζι, το σταρένιο ψωμί και τα δημητριακά πρωινoύ. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι τροφές αυτές θα πρέπει να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε στο διαιτολόγιο της εγκύου, αλλά και πάλι είναι πρακτικά αδύνατο να προσλάβει την απαιτούμενη ποσότητα φυλλικού οξέος μόνο μέσω της διατροφής.

Ο μόνος τρόπος για να είστε βέβαιη ότι παίρνετε καθημερινά την απαιτούμενη ποσότητα φυλλικού οξέως, είναι με τη λήψη συμπληρωμάτων. Επομένως, ο γιατρός θα σας συστήσει κάποιο σκεύασμα, που να περιέχει δηλαδή 0,4 mg φυλλικού οξέως.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ