Επιλογή Σελίδας

Θα έχετε ακούσει πως στην εγκυμοσύνη η φροντίδα των δοντιών σας θα πρέπει να αποτελεί βασική σας μέριμνα. Ας δούμε όμως το γιατί.

Για να έχει μια εγκυμοσύνη ομαλή εξέλιξη και έκβαση, θα πρέπει η έγκυος να φροντίζει για την καλή της υγεία. Κάτι το οποίο αφορά και στην ίδια προσωπικά αλλά και στο έμβρυο.

Πέραν όλων των άλλων που ο γιατρός θα σας συμβουλεύσει είναι και η φροντίδα των δοντιών και του στόματος, που θεωρείται επιβεβλημένη. Ο οργανισμός της εγκύου υφίσταται μια σειρά από φυσιολογικές μεταβολές, που στοχεύουν στην υποστήριξη της εγκυμοσύνης. Εντούτοις συμβαίνει να δημιουργούν στην έγκυο κάποιες φορές ενοχλητικά συμπτώματα.

Αυτό σημαίνει πως οι ορμόνες που πολλαπλασιάζονται, μπορεί να επιδεινώσουν κάποια οδοντο-στοματικά προβλήματα, που μπορεί να είχε πριν μείνει έγκυος.

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού?

 

Τα πιο συνηθισμένα προβλήματα που παρουσιάζονται είναι η τερηδόνα, η ουλίτιδα, ο όγκος της κύησης (επουλίδα) και η περιοδοντίτιδα. Όλα αυτά τα προβλήματα χρήζουν αντιμετώπισης, ιδιαίτερη μέριμνα δείξτε όμως για την περιοδοντίτιδα.

Η περιοδοντίτιδα, είναι η φλεγμονή του περιοδοντίου, των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια. Βάσει πολλών μελετών, αποδεικνύεται ότι σχετίζεται με πρόωρο τοκετό και ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου.

Με αυτό το σκεπτικό, η περιοδοντίτιδα είναι ένα οδοντιατρικό επείγον, που πρέπει να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί άμεσα, ανεξάρτητα από την ηλικία της εγκυμοσύνης. Η αντιμετώπιση βασίζεται στην έγκαιρη αναγνώριση και στον βαθύ καθαρισμό της ρίζας των δοντιών. Καμιά από τις μελέτες που έχουν γίνει, δεν έχει δείξει επιπλοκές στη μητέρα ή στο έμβρυο από την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Η φροντίδα της στοματικής υγείας προϋποθέτει τη συνεργασία μαιευτήρων και οδοντιάτρων. Οι διαγνωστικές διαδικασίες στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένων των οδοντιατρικών ακτινογραφιών, μπορούν να πραγματοποιηθούν με ασφάλεια. Οι οδοντιατρικές θεραπείες μπορούν να γίνουν σε όλη τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο το διάστημα από τη 14η ως την 20η εβδομάδα θεωρείται το πλέον ιδανικό.

Καθαρισμοί, γέφυρες, λευκάνσεις, κλπ, μπορεί αν απαιτηθεί να αναβληθούν μετά τον τοκετό. Αντίθετα, η καθυστέρηση σε αναγκαίες θεραπείες όπως η περιοδοντική νόσος, ουλίτιδα, τερηδόνα κλπ, δεν ενδείκνυται. Μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία της εγκύου και του εμβρύου. Οπότε θα χρειαστεί να μεριμνήσετε άμεσα, για την κατάλληλα ενδεδειγμένη για σας θεραπεία τους.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ