Επιλογή Σελίδας

Μπορεί μια ενόχληση να προειδοποιεί για ενδεχόμενη λοίμωξη; Η φλεγμονή της πυέλου τι αφορά στο γυναικείο σώμα; Οι πιο πολλές γυναίκες συχνά αμελούν κάποιες μικρές ενοχλήσεις-όπως νομίζουν- που σχετίζονται με την ευαίσθητη περιοχή.

Δυστυχώς, πολλές φορές, ακόμη και τα ήπια συμπτώματα είναι πιθανό να «φωτογραφίζουν» κάποια σοβαρή πάθηση και να μην το ξέρετε!

Η φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (ΦΝΠ) είναι γενικός όρος, που αναφέρεται σε λοίμωξη των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων της γυναίκας και κυρίως των σαλπίγγων. Μπορεί να προξενήσει σημαντικά προβλήματα στην περιοχή της κατώτερης κοιλίας (πύελος). Συμπεριλαμβανομένων αυτών, την καταστροφή των σαλπίγγων και των ιστών, που βρίσκονται στην περιοχή της μήτρας και των ωοθηκών.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Πού οφείλεται η φλεγμονή της πυέλου και πως θα την αναγνωρίσετε

Προκαλείται από μικρόβια που μετακινούνται από τον κόλπο της γυναίκας μέσω του τραχήλου της μήτρας, προς τα εσωτερικά όργανα αναπαραγωγής. Οι γυναίκες που βρίσκονται στην αναπαραγωγική ηλικία και είναι σεξουαλικά ενεργές, εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο προσβολής.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, το αίτιο σχετίζεται με το γονόκκοκο και τα χλαμύδια, δύο πολύ συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Περίπου μία στις πέντε γυναίκες με φλεγμονώδη νόσο της πυέλου αντιμετωπίζει πρόβλημα στειρότητας.Οι γυναίκες με επαναλαμβανόμενα επεισόδια φλεγμονής της πυέλου, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο εξωμήτριας κύησης. Η αύξηση του μεγέθους του αναπτυσσόμενου εμβρύου μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη της ευσταχιανής σάλπιγγας. Προκαλείται έντονο πυελικό άλγος και μεγάλη εσωτερική αιμορραγία, με απρόβλεπτες επιπλοκές.

Η δημιουργία ουλώδους ιστού στις ευσταχιανές σάλπιγγες και στα υπόλοιπα όργανα της πυέλου μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εμφάνιση χρόνιου πυελικού άλγους για μήνες ή και χρόνια.

Η πάθηση είναι δύσκολο να διαγνωστεί, καθώς τα συμπτώματα είναι ήπια. Πολλά επεισόδια ΦΝΠ περνούν «απαρατήρητα», επειδή η γυναίκα και ο γυναικολόγος της δεν καταφέρνουν να εστιάσουν εγκαίρως στο πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν ειδικές διαγνωστικές εξετάσεις. Παρόλα αυτά, ο γιατρός υποβάλει τη γυναίκα σε πλήρη φυσική εξέταση. Στόχος είναι ο προσδιορισμός της φύσης και το ακριβές σημείο που εντοπίζεται ο πόνος.Ο γιατρός θα ελέγξει αν συνδυάζεται με την εμφάνιση πυρετού ή κολπικού εκκρίματος. Πρέπει επίσης να αποκλειστεί το ενδεχόμενο γονοκκοκικής ή χλαμυδιακής λοίμωξης.

Πολλές φορές χρειάζεται να γίνει υπερηχογραφικός έλεγχος της πυέλου.,Μέσω αυτού διαπιστώνεται αν η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι διογκωμένη ή αν υπάρχει κάποιο απόστημα στην περιοχή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πιθανόν να χρειαστεί η λαπαρασκοπική επιβεβαίωση της πάθησης. Αυτή η μέθοδος επιτρέπει στο γιατρό να έχει άμεση οπτική επαφή με τα εσωτερικά γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα., Επιπλέον, θα λάβει δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο, αν κριθεί αναγκαίο.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Θεραπεία

Η νόσος αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών και μάλιστα έγκαιρα, για να αποτραπούν μόνιμες βλάβες των εσωτερικών γυναικείων οργάνων. Όσο περισσότερο καθυστερεί η θεραπευτική αντιμετώπιση, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες επιπλοκών. Και μια βλάβη μπορεί να είναι μη αναστρέψιμη!

Τα συμπτώματα μπορεί να υποχωρήσουν πριν από την ολοκλήρωση της θεραπείας. Ωστόσο επιβάλλεται αυτή να ολοκληρωθεί, για ν’ αποφευχθεί η υποτροπή της πάθησης. Στην ίδια αγωγή θα πρέπει να υποβάλλεται και ο σεξουαλικός σύντροφος, ακόμη και αν δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα.

Πώς μπορείτε να προφυλαχθείτε

Υιοθετείστε ένα πρότυπο ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς , αποφεύγοντας  συχνή εναλλαγή συντρόφων.
Χρησιμοποιείτε πάντοτε προφυλακτικό, που θα το τοποθετείται σωστά ώστε να αποφεύγονται τυχόν «ατυχήματα».
Μην αμελείτε την εξέταση από το γυναικολόγο σας, δυο φορές το χρόνο. Αν παρουσιάσετε ανησυχητικά συμπτώματα, επισκεφθείτε χωρίς καθυστέρηση το γιατρό.
Γενικά να λαμβάνετε όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, για να μπορείτε με το σύντροφό σας να απολαμβάνετε τη χαρά της σωματικής επαφής …δίχως απρόοπτα!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ