Επιλογή Σελίδας

Επιτρέπεται το αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, έστω και περιστασιακά;

Πολλές μέλλουσες μητέρες με ρωτούν αν μπορούν, έστω μια στο τόσο ιδιαίτερα τώρα τις γιορτές, να καταναλώσουν ένα ποτό, είτε βρίσκονται στην αρχή είτε σε πιο προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Κατ ’εμέ -και θα απαντήσω κατηγορηματικά στο ερώτημα αυτό,- είναι ξεκάθαρα όχι! Και θα σας εξηγήσω αμέσως το γιατί.
Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων και η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, συμβουλεύουν ότι αλκοόλ και εγκυμοσύνη δεν μπορούν να συνυπάρξουν.

Καμία ποσότητα αλκοόλ δεν είναι ασφαλής στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μάλιστα, η ίδια ερεύνα υποστηρίζει πως προ εγκυμοσύνης η κατανάλωση αλκοόλ δεν θα πρέπει να απασχολήσει την τωρινή έγκυο. Εν τούτοις, μόλις η ίδια πληροφορηθεί για την εγκυμοσύνη της, θα είναι συνετό να διακόψει την κατανάλωση αλκοόλ άμεσα.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιο είναι το ασφαλές όριο στην ποσότητα αλκοόλ που μπορεί να καταναλώσει μια έγκυος, δίχως αυτό να έχει επίδραση στο έμβρυο. Όμως, αυτό που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι το αλκοόλ περνάει διαμέσου του πλακούντα στο αίμα του εμβρύου. Δηλαδή παρουσιάζει την ίδια συγκέντρωση που υπάρχει στο αίμα της μητέρας. Ωστόσο χρειάζεται διπλάσιος χρόνος για να αποβληθεί από αυτό.

Σε περιπτώσεις μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλ ημερησίως στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές. Ορατός ο κίνδυνος εμφάνισης του Εμβρυϊκού Συνδρόμου Αλκοόλης (Fetal Alcohol Syndrome -FAS).

Το σύνδρομο αυτό, αναφέρεται σε νεογνά που έχουν ειδικά χαρακτηριστικά και κάποιες φορές είναι μη αναστρέψιμα. Γεννιούνται δηλαδή με χαμηλό βάρος και ανάστημα, έχουν συνήθως διανοητική υστέρηση, παραμορφώσεις στο πρόσωπο, στα άκρα, στην καρδιά και στο κεντρικό νευρικό σύστημα και υψηλό ποσοστό θνησιμότητας.

Τα νεογνά που επιβιώνουν και κερδίζουν το δικαίωμα στη ζωή, παρουσιάζουν διαταραχές στην όραση και στη μάθηση και επιδεικνύουν κοινωνικά προβλήματα, συμπεριφοράς και κρίσης. Υπάρχει εξάλλου μεγάλη πιθανότητα να γίνουν και τα ίδια αλκοολικά, συνήθως-σύμφωνα πάντοτε με τις έρευνες- ως τα 21 έτη.

Η δράση του αλκοόλ όπως και του καπνού εξάλλου, θα λέγαμε ότι είναι «δοσοεξαρτώμενη». Όσο δηλαδή περισσότερο αλκοόλ καταναλώνεται, τόσο μαθηματικά αυξάνεται ο κίνδυνος για το έμβρυο.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Να ξέρετε ότι ακόμη και στις πιο μικρές ποσότητες, όταν αυτές καταναλωθούν στη διάρκεια της κύησης, εμφανίζεται αύξηση του κινδύνου επιπλοκών. Συχνή είναι η αυτόματη αποβολή, διαταραχές στον τοκετό, χαμηλό βάρος γέννησης, ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου και χαμηλό IQ στην παιδική ηλικία.

Ως εκ τούτου, η έγκαιρη διακοπή της κατανάλωσης αλκοόλ στην εγκυμοσύνη, προλαμβάνει όλες αυτές τις επιπλοκές. Άρα παρέχει μια ασφαλή εγκυμοσύνη για σας και το μωρό σας.

Γι’ αυτό πείτε όχι στο αλκοόλ, διασφαλίστε μια σωστή ανάπτυξη για το παιδί που περιμένετε. Αξίζει!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ