Επιλογή Σελίδας

Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία, για το αν οι γονείς πρέπει να εμβολιάσουν τα κορίτσια τους με το εμβόλιο HPV, κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων

Παρότι τα οφέλη είναι σημαντικά, εντούτοις στη χώρα μας έχει παρατηρηθεί πολύ μικρό ποσοστό εμβολιασμών σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Kαίτοι το εμβόλιο χορηγείται πλέον δωρεάν από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Φαίνεται, ότι οι λόγοι που εμποδίζουν τους Έλληνες γονείς να θωρακίσουν τα κορίτσια τους από το δεύτερο συχνότερο γυναικείο καρκίνο, μετά από εκείνον του μαστού ποικίλουν. Αυτό συμπεραίνουμε, εφόσον το αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα, καχυποψία ή και άρνηση.

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Είναι σαφές ότι στόχος του εμβολιασμού είναι να περιοριστούν σημαντικά οι πιθανότητες εμφάνισης στην ενήλικη ζωή (35-40 ετών) προκαρκινικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας, που μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου

Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, το εμβόλιο πρέπει να γίνεται σε κορίτσια ηλικίας 12-15 ετών. Τότε ο οργανισμός δημιουργεί τα περισσότερα αντισώματα κατά του ιού HPV. Επίσης, σε αυτή την ηλικία συνήθως τα κορίτσια δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα τη σεξουαλική τους ζωή. Οπότε το ανοσοποιητικό τους σύστημα ενεργοποιείται κατάλληλα, προτού έρθει σε επαφή με τον ιό.

Τα ασφαλιστικά ταμεία παρέχουν δωρεάν τον εμβολιασμό μέχρι και την ηλικία των 26 ετών. Ωστόσο, η προστατευτική δράση του εμβολίου δεν θεωρείται τόσο υψηλή όσο στη μικρή ηλικία.

Το εμβόλιο θεωρείται γενικά ασφαλές. Το μόνο που έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής, είναι ότι ενδέχεται σε πολύ μικρό ποσοστό να προκαλέσει ήπιες παρενέργειες. Υποχωρούν σε 2-3 ημέρες, είναι αναμενόμενες και σε καμία περίπτωση δεν κρίνονται «σοβαρές».

Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι το τεστ Παπανικολάου (test PAP) αποτελεί εδώ και πολλά χρόνια το πιο ασφαλές μέτρο πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ο κίνδυνος όμως δεν εξαλείφεται. Μάλιστα, η θεραπεία τυχόν προκαρκινικών αλλοιώσεων, τριπλασιάζει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού σε μελλοντική εγκυμοσύνη.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Από την άλλη πλευρά, το εμβόλιο οχυρώνει τον οργανισμό ενάντια σε στελέχη του ιού HPV, που μπορεί να προ­καλέσουν καρκίνο του τραχήλου. Επομένως, ο συνδυασμός Test Pap και εμβολίου HPV μπορεί να αποτελέσει μια ακόμη πιο ισχυρή ασπίδα προστασίας. Μπορεί να περιορίσει μέχρι και 94% τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου!

Στη χώρα μας κυκλοφορούν δύο εμβόλια που δρουν προληπτικά. Προσφέρουν προστασία από τους τύπους 16 και 18 του ιού HPV, ενώ το ένα προστατεύει επιπλέον και από τα γεννητικά κονδυλώματα.

Και τα δύο γίνονται σε τρεις δόσεις. Έχει αποδειχθεί ότι τα προστατευτικά αντισώματα αυξάνονται στον οργανισμό περισσότερο από ό,τι σε μία εφάπαξ δόση. Επιπλέον, διατηρούνται και περισσότερο ενεργά.

Μια συζήτηση με το γυναικολόγο και τον παιδίατρο κατά περίπτωση, θα λύσει περισσότερες απορίες για να πάρετε τη σωστή απόφαση.

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ