Επιλογή Σελίδας

Η έγκυος με διατροφική διαταραχή πρέπει να κάνει περισσότερες εξετάσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Σουηδικό Ινστιτούτο Karolinska,
οι διατροφικές διαταραχές πλήττουν εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως και ιδιαίτερα γυναίκες σε ηλικία τεκνοποίησης.

Οι μελετητές επιχείρησαν να διερευνήσουν 1,2 εκατομμύρια. γυναίκες που γέννησαν στη Σουηδία μεταξύ 2003 και 2014. Όπως διαπιστώθηκε, περίπου 2.800 είχαν ανορεξία, 1.400 βουλιμία και 3.400 κάποια μη προσδιοριζόμενη αλλιώς (ΜΠΑ) διατροφική διαταραχή. Επίσης, έλαβαν υπόψη τους αν η διατροφική διαταραχή ήταν παρελθούσα ή ενεργή.

Διαπιστώθηκε ότι όλα τα είδη διατροφικών διαταραχών αύξαναν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, μικροκεφαλίας (μειωμένη περίμετρος κεφαλής) και υπερέμεσης (ένας σοβαρός τύπος ναυτίας και εμετού που προσβάλλει τις μητέρες).
Παράλληλα, ο κίνδυνος αναιμίας ήταν δύο φορές υψηλότερος για τις γυναίκες με ανορεξία ή ΜΠΑ διατροφική διαταραχή, συγκριτικά με τις μητέρες που δεν έπασχαν από διατροφικές διαταραχές.

Η ενεργή ανορεξία σχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο προγεννητικής αιμορραγίας.  Ο κίνδυνος αυξανόταν όταν η ασθένεια ήταν ενεργή. Ωστόσο οι γυναίκες που δεν «θεραπεύθηκαν» από μια διατροφική διαταραχή που είχε εμφανιστεί περισσότερο από έναν χρόνο πριν από τη σύλληψη, διέτρεχαν επίσης αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών. πάντοτε συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν διαγνωστεί ποτέ με τέτοιου τύπου διαταραχή.

Ποιοι όμως είναι οι παράγοντες επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

 

Εσείς Ακόμα να Κλείσετε Ραντεβού???

 

Οι έγκυοι με διατροφικές διαταραχές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Όσον αφορά τις επιπλοκές αλλά και από κλινικής απόψεως, αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες και πιο συχνές εξετάσεις.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις γι’ αυτές τις συσχετίσεις. Μια ανεπαρκής διατροφή, με τις συνεπακόλουθες ελλείψεις θρεπτικών συστατικών, εμποδίζει την εμβρυϊκή ανάπτυξη.

Η κορτιζόλη (ορμόνη του στρες) βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε γυναίκες με ανορεξία και βουλιμία και έχει προηγουμένως συσχετιστεί με μικροκεφαλία. Τόσο το άγχος όσο και ορισμένες διατροφικές ελλείψεις, έχουν συσχετιστεί με πρόωρες γέννες. Επομένως, αν είστε έγκυος με διατροφική διαταραχή θα πρέπει να κάνετε κάτι γι’ αυτό!

Οι ανεπάρκειες των βιταμινών και των μετάλλων έχουν επίσης συσχετιστεί με αποκόλληση του πλακούντα. Γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τον αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Καλέστε Μας Τώρα!!!

 

Αν θεωρείτε ότι πιθανώς ανήκετε σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες ή έχετε γενικά υποψία για διαταραχή στη διατροφή σας, μην παραλείψετε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Ειδικά, αν βρίσκεστε στη φάση που επιθυμείτε να τεκνοποιήσετε.

Πάντα υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί όσο πιο έγκαιρα γίνεται!

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΚΑΛΕΣΤΕ ΜΑΣ